Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2018

Ostareli Android

Starejši telefoni z operacijskim sistemom Android morda niso več najbolj privlačen izdelek v naši lasti, a nikakor ne sodijo v koš. Gre za zmogljive naprave, ki lahko služijo številnim namenom. Novo življenje starinam vdihnejo naslednje aplikacije s tržnice Google Play.

Program Unified Remote se prek brezžičnega omrežja ali Bluetootha povezave poveže z računalnikom in omogoči daljinsko upravljanje. Ostareli telefon se s programom prelevi v miško, sledilno ploščico in tipkovnico, oddaljeno upravlja različne predvajalnike in sistemska opravila. Plačljiva različica, ki velja slabe štiri evre in pol, v programu odklene poprej nastavljene profile za večino najbolj priljubljenih programov v operacijskih sistemih Windows, macOS in Linux.

V telefon vgrajena kamera je priročna tako za fotografiranje kot snemanje videoposnetkov. Ko ostari, pa lahko iz nje naredimo pravi sistem za nadzor našega doma. Program IP Webcam nam bo omogočil, da bomo v vsakem trenutku skozi okno izbranega spletnega brskalnika videli, kaj se dogaja doma. Da ne gre zgolj za igračkanje, nakažejo naprednejše zmožnosti programa, med katerimi velja izpostaviti snemanje videa ter zaznavanje gibanja pred kamero.

Ostareli Android je z ustreznim programom lahko čudovita budilka. Skupaj z namenskim stojalom je aplikacija Timely Alarm Clock ena boljših odločitev za tretje življenjsko obdobje starega telefona. Gre za privlačno programsko opremo, s katero zbujanje ne bo pretežko. Omeniti velja, da lahko v nastavitvah prikaza telefona z Androidom omogočimo tudi funkcijo Daydream, nakar se budilka prelevi v foto okvir ali prikazovalnik aktualnih novic.

Telefon z operacijskim sistemom Android je ne glede na število križev, ki jih nosi na hrbtu, nadvse primeren kot strežnik. Prek aplikacije Servers Ultimate odjemalcem ponudi bogato bero vsebin, podpira pretočne protokole DLNA in UPnP, zaščito spletnega prometa v obliki posredovalnega strežnika (angl. proxy), datotečne storitve FTP in WebDAV, za nameček pa lahko postane spletni, poštni ali imenski strežnik DNS.

Za konec se spomnimo na naše najmlajše oziroma na uporabnike, ki so mladi po srcu. Ostareli Android je po želji odlična naprava za igranje iger. Program ClassicBoy telefon spremeni v pravo pravcato igralno konzolo, v njegovem naboru naprav, ki jih uspešno simulira, ne manjkajo PlayStation, N64 in Game Boy Advanced, Classic ter Color. Med drugim podpira uporabo igralnih ploščkov in shranjevanje igralnih položajev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji