Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2014 | Teme: pametni telefon

Osemjedrnik z majhnim tankom

Ekosistem, ki je zrasel na plodni zemlji brezplačnega Googlovega ekosistema, vedno znova preseneča z novimi modeli telefonov. Zadnje čase so v modi takšni z večjimi zasloni, ki so jih zdaj začeli izdelovati tudi manj uveljavljeni izdelovalci.

Intex smo si v Monitorju zapomnili predvsem zaradi odločitve, da Android v svojih telefonih preoblečejo v najbolj bizarno preobleko, kar smo jim bili zaenkrat priča. Šlo je za navidezno dnevno sobo, po kateri smo klikali predmete, ki so odpirali posamične programe na telefonu. Pri Intexu so očitno spoznali svojo norijo in tokratni Aqua Octa premore bolj umirjeno preobleko, ki smo je povprečni uporabniki bolj vajeni. Programsko gre Intexu bolj malo očitati, saj ga poganja Android 4.2.2, preobleka nima prezahtevnih gradnikov in med uporabo zatikanj nismo opazili.

Tekoče delovanje je predvsem posledica tega, da ima Octa osemjedrni procesor, ki računa pri 1,7 GHz. Preden se začnemo preveč veseliti, je treba povedati, da gre za čipe podjetja Mediatek, ki ni znano po enako zmogljivih kosih silicija kot, recimo, Qualcomm. V Geekbencu je pričakovano pri enojedrnih operacijah dosegel rezultat 364, ki je konkurenčen le med najcenejšimi telefoni, pri večjedrnih operacijah pa se je z rezultatom 1925 približal težkokategornikom – Nexus 5, recimo,  doseže rezultat 2772, iPhone doseže 2545. Kljub temu gre za strojno impresiven telefon, ki premore kar dva gigabajta pomnilnika in 16 gigabajtov vgrajene shrambe. Seveda je mogoče prostor dodatno razširiti prek reže za kartico mikro SD, ki ji delata družbo dve reži za kartice SIM. Dobrodošlo je to, da je mogoče v eno vstaviti navadno kartico SIM, druga pa je prilagojena kartici mikro SIM.

Strojno so v Intexu napredovali tudi, kar zadeva izdelave, saj je zadnja stranica kovinska, kar je pri teh telefonih čudež. Predvsem je presenetljiva tankost naprave, ki je na prvo žogo dobrodošla, a za seboj potegne tudi največjo hibo tega telefona – majhno baterijo. Telefon s šestpalčnim zaslonom IPS, ki sliko kaže v ločljivosti 720 x 1280 in premore le 2300 mAh baterijo, se bo težko hvalil z dolgotrajno rabo. Praksa je to pokazala, saj smo bili ob zmerni rabi brez elektrike že proti koncu dneva.

Intex je tako z Octo pokazal, da zna narediti soliden telefon, ki ga resno izda le baterija, in glede na to, da so se s svojih preteklih napak znali učiti, lahko morda v prihodnosti pričakujemo telefon, ki bo hibe odpravil še bolj temeljito.  

Intex Aqua Octa

Telefon.

Prodaja: intexmobile.si.

Cena: 400 eur.

✓    Osem jeder, velik zaslon.

✗    Majhna baterija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji