Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, NAS

Omrežni disk na steroidih za dom in službo

O napravah NAS smo v preteklem letu pisali že dvakrat, zadnjič januarja letos. Ker se potreba po trajnejšem hranjenju podatkov veča iz dneva v dan, se novosti na trgu ne branimo preskušati. Tokrat smo v laboratorij dobili dva "zamudnika", ki silno presenečata, še posebej po hitrostih branja in zapisovanja ter bosta po našem mnenju vplivala na večanje zmogljivosti teh naprav tudi pri vstopnih modelih drugih izdelovalcev.

Synology na našem trgu ni znano ime, se bo pa zagotovo uveljavilo. Gre za razmeroma mlado tajvansko podjetje, ustanovljeno leta 2000, ki večinoma izdeluje naprave NAS za domače pisarne in mala podjetja.

Synology DS209+ in DS109

Preizkusili smo dva modela Synology DS109 in DS209+. Pri prvem gre za napravo NAS, v kateri je en sam disk, pri modelu 209+ pa gre za naprednejši model serije z dvema diskoma. Napravi poganja enoten operacijski sistem, ki ima silno majhen "odtis", saj je velik nekaj manj kot 100 MB. Pri nadgradnji strojne programske opreme (firmware) tako nadgradimo celoten sistem. Če smo se malce preveč igrali z možnostmi vplivanja na delovanje sistema (prek dostopa do konzole prek SSH, na primer) in nam je uspelo onemogočiti normalno delovanje, moramo s priloženo programsko opremo samo znova namestiti strežnik - brez izgube podatkov na disku.

In prav izjemno zmogljiva programska oprema je odlika obeh modelov. Prijazen, pregleden uporabniški vmesnik, ki je dosegljiv prek spletnega brskalnika, omogoča temeljito in natančno upravljanje naprave. Modularnost sistema omogoča, da enostavno, s posebej pripravljenimi "paketi", napravo dograjujemo z dodatnimi zmogljivostmi. Pričakujemo, da se bodo v kratkem pojavile tudi nadgradnje, ki jih bo izdelala skupnost uporabnikov. Ta je že precej aktivna in jo načeloma podpira tudi izdelovalec na svojih forumih.

Trenutno pa so na voljo Synologyjeve razširitve, ki jih tudi ni malo. Za nekatere je morda najbolj vznemirljiva možnost gostovanja spletnega, poštnega ali FTP strežnika. Tako si lahko doma (ali v službi) na hitro vzpostavimo spletno stran, začnemo prejemati pošto ali za sodelovanje z zunanjimi sodelavci vzpostavimo strežnik FTP. S spletne strani izdelovalca lahko na napravo naložimo pripravljene pakete, ki vsebujejo že nameščene spletne aplikacije, in jih začnemo uporabljati takoj po namestitvi. Naj za zbujanje skomin navedemo le nekatere izmed njih: WordPress, phpBB, Joomla!, phpMyAdmin, Drupal, osCommerce, E-learning. Če že gostimo spletne strani, je pripravljen tudi Webalizer za analizo spletnega obiska. Poštni strežnik nam je dosegljiv tudi prek spletnega vmesnika, ki temelji na odprtokodnem projektu RoundCube. Naštejmo še nekaj drugih najzanimivejših aplikacij: File station omogoča brskanje po vsebini diska s spletnim brskalnikom, z Audio station si lahko izdelamo lastno internetno radijsko postajo, odvisno od modela naprave Synology lahko nanjo priključimo različno število IP kamer in jih nadzorujemo v modulu Surveillance, Download station pa lahko uporabimo kot priročno orodje za piratiziranje, saj obvladuje protokole BitTorrent, eMule, http, ftp, nzb. Na vse naprave Synology je možen tudi dostop SSH do lupine operacijskega sistema, to pa spet odpira nove možnosti nadzora delovanja in upravljanja posameznih modulov. Še en koristen modul je namenjen arhiviranju podatkov in ga lahko avtomatiziramo s priloženo aplikacijo, ki jo namestimo na sistem (Windows), potreben arhiviranja.

Od bolj eksotičnih stvari, ki jih bo najbrž marsikdo s pridom uporabljal, pa nazaj k glavnemu poslanstvu naprave. Oba modela imata gigabitna omrežna vmesnika in sta lahko člana delovne skupine ali pa ju, uporabno za podjetja, priključimo krajevni domeni. Dodajamo lahko uporabnike, ki smejo do podatkov na diskih, in jim po želji vključimo kvoto, ki jih omejuje z velikostjo dovoljenega zasedenega prostora. Model DS109 je zaradi možnosti vgradnje enega diska namenjen bolj rabi doma, saj nam tako delovanje ne omogoča nobene varnosti pred izgubo podatkov. Model 209+ pa omogoča vgradnjo dveh diskov, za katera lahko ustvarimo RAID polje 0 ali 1. Glede na to, da se zmogljivost diskov iz dneva v dan večajo, bo prišla prav tudi možnost razširitve polja RAID 1 z večjimi diski.

Že v začetku smo omenili, da sta obe napravi prijetno presenetili pri hitrostih branja in pisanja. Pri modelu DS109 smo sicer namerili malce bolj "skromnih" 25,5 MB/s pri branju in izjemnih 54,88 MB/s pri pisanju na disk, model DS209+ pa se je izkazal v obeh primerih. Nanj smo pisali pri hitrosti 54,9 MB/s in brali z njega s hitrostjo 61,38 MB/s.

Poleg že prej omenjenih kamer IP lahko na napravi priključimo tudi diske USB oziroma pomnilnike flash, na voljo pa nam je tudi priključek eSATA za enostaven priklop diskov SATA. Z enim pritiskom na posebno tipko na sprednji strani naprave lahko celotno vsebino pomnilniške naprave USB prekopiramo na NAS. Priročno. Priklopimo lahko tudi tiskalnik USB, ki tako postane dosegljiv celotnemu omrežju.

Synology DS109

Kaj: Omrežni disk.

Izdeluje: Synology, www.synology.com.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Hitrost branja: 25,5 MB/s.

Hitrost pisanja: 54,88 MB/s.

Drugi podatki: 128 MB RAM; število diskov: 1; 3×USB, 1×eSATA; podpora do maks. 5 kamer IP; največ 64 hkratnih povezav IP do naprave pri dostopu do datotek.

Cena: 228 EUR (brez diska).

Za: Hitrost pisanja in branja, zmogljivost.

Proti: Občasno glasnejše delovanje.

Synology DS209+

Kaj: Omrežni disk.

Izdeluje: Synology, www.synology.com.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Hitrost branja: 54,9 MB/s.

Hitrost pisanja: 61,38 MB/s.

Drugi podatki: 512 MB RAM; število diskov: 2; 3×USB, 1×eSATA; podpora do maks. 10 kamer IP; največ 256 hkratnih IP povezav do naprave pri dostopu do datotek.

Cena: 408 EUR (brez diskov).

Za: Hitrost pisanja in branja, zmogljivost.

Proti: Cena, občasno glasnejše delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji