Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Julij - avgust 2015

Okna na Robidi

Microsoft je ob najavi Windows 10 letošnjo pomlad naznanil, da bodo nova Okna tekla tudi na mini računalniku Raspberry Pi 2. Dočakali smo predogledno različico in si ogledali, kaj prinaša in kako ga lahko primerjamo z ostalimi distribucijami, ki delujejo na priljubljeni Robidi.

Prvzeti začetni zaslon  Windows 10 IoT Core

Prvzeti začetni zaslon Windows 10 IoT Core

Okna, ki tečejo na Raspberry Pi 2 (na prejšnjih različicah pa ne) se, vsaj trenutno, uradno imenujejo Windows 10 IoT Core. Gre za Okna, ki so prevedena za procesorje z naborom ukazov ARM v7, kar je precej podobno Windows RT, ne gre pa za polnokrvna okna v smislu, da boste po zagonu ugledali prijavno okno, zatem namizje in poganjali aplikacije. Zgodba je namreč nekoliko drugačna …

Čeprav so nekaj časa krožile govorice, da bodo Windows 10 na Raspberry Pi 2 brez uporabniškega vmesnika, torej da bodo na njem tekle samo strežnike aplikacije oz. bo sama naprava delovala le kot strežnik, le ni tako. Če uporabljamo Raspberry Pi z naloženimi Okni prek HDMI in monitorja/televizorja, bomo ugledali uporabniški vmesnik – a ta omogoča le pregled stanja računalnika in nekaj nastavitev. Ideja je v tem, da razvijalec ali upravljalec napravice določi, kateri program naj se ob zagonu zažene. In ta program je nato uporabniški vmesnik. To se zdi sicer skromna ponudba, a glavna moč in tudi prednost Oken pred ostalimi operacijski sistemi, ki tečejo na Raspberry Pi, je v tem, da ta poganja t. i. Universal Apps, torej programe, ki so razviti za namizne različice Oken in hkrati tečejo tudi na ostalih napravah – tablicah, telefonih Windows Phone, Raspberry Pi, celo Xbox One, sčasoma pa še na mnogih napravah.

Razvoj teh aplikacij poteka v ta trenutek še ne povsem končanem Visual Studio 2015, ki velja za eno najboljših in najzmogljivejših razvijalskih orodij, za katero obstaja množica izjemno močnih dodatkov in razširitev. Uporabimo lahko tudi brezplačno različico Community Edition. Razvoj poteka na »navadnem« računalniku, ko pa aplikacijo zaženemo, se ta prenese na Raspberry Pi, a jo še vedno lahko razhroščujemo z razvojnega PC, kar kateregakoli programerja težko pusti ravnodušnega. Drug tip aplikacij, ki jih lahko poganja, pa so seveda strežniške aplikacije, recimo za nadzor spletnih kamer, vremenskih in drugačnih senzorjev, za upravljanje pametne hiše, robota, pametne igrače in še kaj.

Namestitev

Če želite namestiti Windows za IoT, zavijte na connect.microsoft.com/WindowsEmbeddedIoT in se prijavite z Microsoftovim računom. Tako boste lahko prenesli sliko, ki jo naložite na pomnilniško kartico in čez nekaj minut bo naprava že delovala. Na spletni strani ms-iot.github.io so na voljo podrobna navodila za prve korake.

Komu je torej namenjen tak računalnik? Očitno (vsaj v prvi različici) na njem ne bomo poganjali Worda in brskali po spletu. Namenjen je navdušencem, ki bodo za njega razvijali aplikacije, povezovali različna tipala in izhodne enote, gradili nove naprave, pri čemer bodo lahko uporabljali že njim znana in dostopna orodja in ogrodja, torej Visual Studio in .NET. Zanimiv bo tudi za podjetja, ki lahko kakšno delovno postajo nadomestijo z Raspberry Pi z nameščenim namenskim programom za določena delovna mesta in s tem znižajo stroške strojne opreme, a še vedno poganjajo enako programsko opremo. Na misel nam takoj pridejo skladišča, proizvodni obrati pa tudi zdravstvo in še kaj, kjer se ves čas uporablja le ena aplikacija.

Marsikdo uporablja Raspberry Pi za medijski predvajalnik z uporabo paketa Kodi (bivši XBMC) ali namenske Linux distribucije OpenElec. Bodo Windows 10 uporabni za kaj takega? Ni še povsem jasno, a eden najboljših medijskih strežnikov, Plex, je že nekaj časa na voljo kot moderna Windows aplikacija in tehničnih omejitev, da bi tekel na Raspberry Pi z Windows 10, ni. Enako velja za VLC. Vprašanje je le, kako bomo aplikacijo nanj namestili – ali prek tržnice aplikacij, kot v polni različici Windows 10, ali pa bo na voljo drugačen način.

Kaj potrebujete za igranje z Raspberry Pi

Če se boste odločili za nakup Raspberry Pi 2, ne pozabite, da boste za uporabo potrebovali še nekaj malenkosti. Ob nakupu lahko izberete paket, ki vsebuje vse potrebno, če boste kupili »goli« Raspberry Pi, pa morate dodati še naslednje:

• USB-napajalnik, moči vsaj 2A,

• pomnilniško kartico SD, velikosti 8 GB ali večjo, najbolje Class 10,

• kabel HDMI,

• mrežni vmesnik USB Wi-Fi, če ne želite uporabljati omrežnega kabla.

Za neposredno delo na napravi boste potrebovali še tipkovnico in miško. Dodatno si lahko omislite še ohišje, da napravo zavarujete.

Za konec omenimo še to, da se lahko z napravo povežemo tudi prek oddaljene ukazne vrstice – namesto SSH bomo v tem primeru uporabiti Remote PowerShell. Zanimivo je tudi, da lahko do naprave dostopimo tudi prek spleta, tam pa pregledujemo stanje procesov, omrežja, računalnik zaustavimo ali ugasnemo. Raspberry Pi 2 je res najpopularnejša naprava svoje vrste, a obstaja še kopica podobnih in Windows 10 IoT Core teče tudi na teh – recimo na MinnowBoard MAX, Intlov Sharks Cove in še nekaterih.

Kaj lahko sklenemo po hitrem preizkusu? Več kot očitno gre za preizkusno različico, ki ji še marsikaj manjka, najbolj očitno gonilniki in optimizacija. Ampak Windows 10 IoT Core nakazuje, kaj je mogoče. Če se vam po predalu ali mizi valja Raspberry Pi 2, ni razloga, da ne bi preizkusili novega operacijskega sistema, ki teče na njem. Da bo kar najmanj težav, si omislite dovolj hitro in veliko kartico SD (vsaj 8 GB, Class 10) in sledite navodilom v okvirčku!

Windows 10 IoT Core

Predogledna različica operacijskega sistema za Raspberry Pi 2 in druge majhne računalnike ARM.

Prodaja: Microsoft

Cena: Brezplačno.

✓    Prinaša novosti v svet Raspberry Pi, enostaven razvoj, univerzalne aplikacije.

✗    Še neizpiljeni in manjkajoči gonilniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji