Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Maj 2011 | Teme: backup

Oklep za podatke

Da smo si ljudje različni, nam je povsem jasno. Iz tega tudi sledi, da različno dobro (slabo) skrbimo za stvari, ki so nam zaupane. Na primer običajni USB diski so precej delikatne napravice, ki jih ni dobro po nesreči spustiti iz rok, nanje odložiti kaj težjega ali jih izpostavljati zunanjim vremenskim pojavom.

Lahko bi trdili, da ni prav veliko takih nepazljivcev, ki bi brezbrižno izpostavljali svojo imovino, za katero so odšteli tudi nekaj denarja. Potrebe po bolj odpornih USB diskih zatorej izvirajo iz potreb določenih poklicev oziroma delovnih okolij, ki so lahko silno vlažna, polna prahu, izpostavljena vročini ali mrazu ali pa neprestanim vibracijam.

Lično oblikovani, majhni in lahki prenosni zunanji diski navadno ne pridejo v poštev v takšnih razmerah, zato nekateri izdelovalci ponujajo tudi "oklopljene" napravice, ki so precej bolj odporne in včasih tudi na zunaj spominjajo na oklopnike.

Eden izmed takih tankov med prenosnimi zunanjimi diski je LaCie Rugged. V našem primeru je šlo za model s 750 GB diskom. Ogrodje je kombinacija trpežne plastike in aluminija, oranžen plastičen plašč pa skrije zaklope, ki držijo celoto trdno skupaj. Kot smo omenili že v testu zunanjih diskov v februarski številki, se USB naprave, ki podpirajo zgolj standard USB 2.0, počasi poslavljajo s trga, vedno več pa je takih z USB 3.0 vmesnikom. Mednje spada tudi LaCie Rugged, o katerem pravkar berete. Če bi se izkazalo, da ena vtičnica USB ne dovaja dovolj moči za vrtenje diska, je priložen še dodaten kabel, s katerim dovedemo še dodatno napajanje iz druge USB vtičnice.

V ohišju prenosne naprave teče Toshibin disk, ki se vrti s 5400 vrtljaji na minuto. Test CrystalDisk Mark je pokazal, da zaporedno branje doseže hitrosti skoraj 76 MB/s, zaporedno pisanje pa 75 MB/s. Glede na to, da so rezultati primerljivi s testom, ki smo ga opravili pred nedavnim, bi ga lahko po hitrosti sicer uvrstili v spodnjo polovico razpredelnice diskov z USB 3.0 vmesnikom. Vsem, ki so se še malo prej spogledovali z idejo, da bi si ga omislili, naj v tolažbo omenimo, da takega diska ne kupimo zaradi hitrosti, marveč zaradi trpežnosti.

Programska oprema, ki se namesti na razdelek po začetnem formatiranju diska, je enaka, kot smo jo videli na drugih LaCie diskih in je kakovostna ter enostavna za uporabo, omogoča pa hitro in avtomatizirano varnostno kopiranje dokumentov iz osebnega računalnika na prenosni disk.

LaCie Rugged

Oklopljen prenosni disk USB 3.0, 750 GB.

Izdeluje: www.lacie.com.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 154 EUR

Lastnosti: USB 3.0, zaporedno branje: 76 MB/s, zaporedno pisanje: 75 MB/s, teža: 241 gramov, programska oprema: LaCie Backup Assistant, LaCie Setup Assistant.

Za: Trpežnost.

Proti: Cena, hitrost.

Tudi ključki so lahko kaj več

USB pomnilnikov, čez katere lahko zapeljemo z avtomobilom ali tovornjakom, jih pozabimo v hlačnem žepu, ko se potapljamo, in jih sploh maltretiramo, pa kljub temu preživijo, smo v našem laboratoriju imeli kar nekaj. Drug od drugega se razlikujejo kvečjemu po obliki, zmogljivosti in večjem ali manjšem odstopanju v vzdržljivosti.

LaCie XtremKey prenese od -50 °C do +200 °C, nanj lahko zapelje 10-tonski tovornjak, vodoodporen pa je do 100 metrov globine. Poglavitna pomanjkljivost izdelka pa je v USB 2.0 vmesniku. Danes, ko praktično vsi novi računalniki že podpirajo 3.0 različico, najbrž ni več prav smiselno investirati kar precejšnje vsote denarja za resda izjemno trpežen, pa vendarle povprečen USB ključek. Z XtremKey ključka bomo namreč brali pri hitrosti 39,5 MB/s, nanj pa bomo podatke zapisovali s 24,6 MB/s.

LaCie XtremKey

USB ključek, 16 GB, USB 2.0.

Izdeluje: www.lacie.com.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 79 EUR

Za: Trpežnost.

Proti: Le USB 2.0 vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji