Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2014 | Teme: tablica

Odziv na mobilnost

Prenosniki so v zatonu. To se sicer pozna na prodaji, a gre za trend, ki ga je mogoče zaznati tudi brez konkretnih številk o prodanih kosih. Razlog za paniko med podjetji, ki so od tega živela. In razlog za poskuse z novimi tipi naprav – t.i. hibridi.

»  Kaj smo ugotovili?

Hibridni prenosniki so specifične naprave, ki niso za vsakogar. V resnici so precej slabe tablice, saj so debeli in težki, hkrati pa tudi ne najboljši prenosniki, saj imajo večinoma težave z mehanskimi sklopi, ki omogočajo vrtenje in premikanje zaslona. So pa zanimive.

Ljudje smo prenosnike kupovali zato, da smo imeli računalnik, ki smo ga nosili s seboj, in do prihoda pametnih telefonov in tablic so bile te naprave daleč najboljša možnost, da smo s seboj nosili konkretno procesorsko moč. V zadnjih sedmih letih pa so mobilne naprave počasi, a vztrajno začele izpodrivati klasične prenosnike. To sicer ne pomeni, da jih ne uporabljamo več, a je veliko primerov, ko starega prenosnika ne zamenjamo z novim, temveč kupimo tablico. Ipad in androidne tablice lepo pokrijejo večino vsakdanje rabe, ki jo je prej zadovoljeval prenosnik. Seveda tablice niso enako zmogljive, a jim pravzaprav ni treba biti, saj je večina tistega, kar smo počeli na prenosnikih, brskanje po spletu in gledanje video vsebin. To dvoje je mogoče s tablico početi bolj elegantno in brez nadležnega zvoka ventilatorjev.

Usihajoče zanimanje za prenosnike je najprej udarilo po glavi Microsoft, ki trenutno še vedno nima resnega konkurenta na tabličnem segmentu trga. Poleg redmondskega velikana so se tablic ustrašili tudi izdelovalci prenosnikov, ki so sicer iskali rešitve v androidnih tablicah, a je tam zaenkrat prodaja še dokaj slaba. Tako so se Microsoft in izdelovalci znašli pred enako težavo  in rezultat so tokrat preizkušeni hibridi. Gre za naprave, ki skušajo uporabniku pričarati domače občutke prenosnika in mu dodati moderno uporabniško izkušnjo tablic.

Ta kategorija naprav je resnično nastala le zato, ker se je trg mobilnih oziroma prenosnih naprav s prihodom pametnih telefonov in tablic tako pretresel, da so se glavni akterji morali odzvati. Tak  vzorec se ponavlja znova in znova, ko smo priča inovacijam, ki celotne industrije postavijo na glavo. Večinoma se akterji ne prilagodijo dosti hitro in čez nekaj časa utonejo v pozabo.

Seveda ni govor o takojšnjem propadu izdelovalcev prenosnikov, a se bo morala celotna računalniška industrija prej ali slej uspešno spopasti s tablicami in pametnimi telefoni. Poleg hibridov skušajo nekateri izdelovalci izdelovati svoje telefone in tablice. Lenovo je tako kupil Motorolo in iz tega partnerstva bi znale priti spodobne tablice in solidni telefoni. Tablice, ki jih je do zdaj dostavljal Lenovo, so bile podpovprečne. Spet drugi izdelovalci so nad prenosniki obupali –  glavni tak primer je Sony, ki je svoj oddelek Vaio že prodal.

Ob vseh poizkusih prilagajanja izdelovalcev pa je nekje vmes Microsoft, ki z osmimi Okni poskuša najti pot do relevantnega položaja med mobilnimi napravami. Njihov prvi poizkus so tokrat predstavljeni hibridi in na isti fronti zdaj poskuša z nakupom Nokie. Slednja kupčija je še tako sveža, da resnih sadov te združitve še nismo videli. Hibridi pa so na policah trgovin že zadnje leto dni in tokrat smo si ogledali tiste, ki so na voljo pri nas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji