Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: David Vidmar | Monitor December 2008

Od kod izhajamo?

Pri nas nekoliko manj, čez lužo pa zelo razširjen hobi je iskanje podatkov o prednikih. Skoraj vsak od nas je kdaj, vsaj v šoli, raziskal vsaj dve ali tri generacije prednikov in narisal družinsko deblo. Na prvi pogled to ni kak dinamičen in posebno zanimiv hobi, če pa primešamo internet in družbeno stran spleta, je kombinacija zelo privlačna tudi za današnje generacije.

Geni

Kaj       Spletna stran za gradnjo družinskega debla.
IzdelujeGeni, www.geni.com.
CenaBrezplačno.
Za:Enostavnost rabe, privlačen videz.
Proti:Občasni zastoji v delovanju.

Geni je spletna stran za gradnjo družinskih debel in povezovanje družinskih članov. Čeprav je namenjena predvsem amaterjem oz. manj zagretim raziskovalcem družinskih vezi, ponudi tudi dovolj zmogljivosti za naprednejše raziskovalce.

Začetek gradnje družinskega debla v Geni je nadvse enostaven - vpišemo svoje ime in priimek in elektronsko pošto in že lahko dodajamo starše, partnerje in otroke. Za vsakogar lahko vpišemo tako malo ali tako veliko podatkov, kot želimo. Če vpišemo tudi elektronski naslov človeka, pa ga lahko z enim samim klikom povabimo k sodelovanju. Ta človek lahko nato popravlja in dopolnjuje svoj profil in dodaja nove sorodnike. S tem deblo zelo hitro zraste do nekaj deset ali celo sto ljudi. Če pri gradnji debla sodeluje več ljudi, so podatki preverjeni, deblo zelo hitro raste in kmalu začnemo opažati ljudi, na katere smo že pozabili, ali pa nikoli smo vedeli točno, v kakšnih sorodstveni povezavi smo.

Profile sorodnikov si lahko ogledujemo na drevesni strukturi različnih oblik, abecednem seznamu ali seznamu dogodkov. Prostora za podatke je silno veliko: datumi rojstev in smrti, porok in ločitev, celo pogrebov, podatki o šolanju, zaposlitvi in različni dosežki, politični, verski pogledi, jeziki in hobiji. Dodajamo lahko vse mogoče življenjske dogodke in k njim prilepimo tudi albume slik. Orodje za delo s slikami je zelo močno in se z lahkoto kosa s stranmi, ki so namenjene samo objavi slik v spletu. Tako je mogoče graditi albume, ki so samostojni ali povezani z eno ali več ljudmi ali dogodki, seveda je tu obveščanje o novih slikah. Zelo dobrodošlo je označevanje oseb na slikah, ki odlično dopolni objavo družinskih slik, na katerih čez nekaj let ne prepoznamo več prav vseh obrazov. Pri dogodkih in slikah lahko dodamo tudi podatek o kraju. Ti podatki nato sestavljajo nekakšen "zemljevid" družine. Ogledujemo si lahko rojstne kraje in kraje, kjer so se odvili drugi dogodki. Geni nas in druge družinske člane z vpisanim elektronskim naslovom, če se tako odločimo, samodejno obvešča o rojstnih dnevih, obletnicah in drugih dogodkih. Ne manjka tudi pomenkovanje med ljudmi in pošiljanje virtualnih daril in čestitk ob različnih priložnostih. Tekmovalnost pri gradnji debla spodbuja lestvica najbolj aktivnih urednikov, fotografov in podobno.

O tem, kako priljubljena in cenjena je stran, priča, da je bila po izboru časopisa Time izbrana med 50 najbolj uporabnih strani leta 2008. Trenutno naj bi bilo na Geni že 22 milijonov profilov ljudi, čeprav je bila stran ustanovljena šele leta 2007.

Stran deluje zadovoljivo hitro, čeprav gre za spletno aplikacijo. Občasno je delovanje resda nekoliko upočasnjeno, vendar to ne moti preveč. Aplikacije, kot je Geni, nakazujejo, da so nekateri programi lahko celo boljši kot spletne aplikacije, predvsem zaradi deljenja podatkov med uporabniki. Velika skrb je v teh primerih zasebnost. Kdorkoli od sorodnikov lahko vpiše naše podatke, vendar to ne pomeni, da jih lahko vidi naključni obiskovalec. Profili so vidni samo članom družine, ki se prijavijo na Geni, podjetje pa, kot vsa druga, obljublja, da podatkov ne bo nikoli prodalo ali posredovalo tretji osebi.

Dodatna skrb uporabnikov je tudi to, da so vsi podatki shranjeni v strežnikih podjetja Geni. Da zmanjšamo strah pred morebitno izgubo le-teh, povejmo, da je podatke mogoče shraniti v formatu GEDCOM, ki je standard na področju genealoških programov.

Geni je najbolj priljubljen čez lužo. Na tej strani oceana pa se je pojavila stran, ki naj bi Geni in njegove funkcionalnosti enostavno skopirala. Stran vervandt.de oz. itsourtree.com je posebna zato, ker naj bi imela več uporabnikov kot "originalni" Geni, verjetno predvsem po zaslugi tega, da je prilagojena v kar nekaj evropskih in drugih jezikov, deloma celo v slovenščino.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji