Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Januar 2017

Očesa na nebu (ali polici)

Invazija inteligence na elektronske igrače se nadaljuje. Pametni ljudje vsepovsod si želijo pametnih telefonov, žarnic, opekačev, hladilnikov in, ne nazadnje, kamer.

Ali sploh smemo snemati?

Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije na to vprašanje odgovarja v svojih smernicah o videonadzoru (www.monitor.si/kamere). Na kratko, dovoljeno je snemanje svoje posesti za osebno rabo, družinsko življenje ali za druge domače potrebe. Toda kamere ne smejo biti usmerjene na javne površine ali na del posesti s služnostjo. Tujega zasebnega zemljišča ni dovoljeno snemati brez privolitve lastnika tega zemljišča. V nasprotnem primeru ste lahko tudi kazensko preganjani.

Kakorkoli že, na preizkus smo dobili nekaj pametnih varnostnih kamer z imeni, ki se zdijo kot naslovi Magnificovih pesmi: iCamPRO FHD, iCamPRO Deluxe in iSensor HD Patio podjetja Amaryllo oziroma inteligentnih varnostnih robotov, kot jih precej neskromno naslavlja podjetje. Prvi dve sta za notranjo rabo, slednja pa tudi za zunanjo.

iCamPRO FHD. Kamera iCamPRO FHD je oglaševana kot prva pametna kamera in je bila predstavljena že pred dvema letoma. Na sejmu CES 2015 je prejela nagrado za inovacijo. Kamera je prijetne kroglaste oblike z vgrajenim podstavkom, ki omogoča vrtenje in nagibanje. Na prednji strani ima nekaj diod – bele za dosvetlitev in infrardeče za nočni vid. Napaja jo priključek USB, napajalnik je priložen.

Nastavitev kamere je dokaj enostavna, lahko izbiramo med priporočenim vpisom imena brezžičnega omrežja in gesla prek telefona in kode QR, avtomatizirano seznanitvijo prek usmernika ali pa iskanjem prek omrežja. Že dolgo nismo priključili elektronske naprave, ki bi bila tako vesela novega življenja. Kamera se najprej veselo razgleda naokoli, nato pa navdušeno vzklikne nad lepoto novega doma. Da bi bila mera polna, ji je izdelovalec dodal možnost, da vljudno pozdravi, če vidi obraz. Srčkano, a strašljivo.

Kamera je opremljena s tremi tipali gibanja in mu je zatorej sposobna slediti. A tu že pridemo do prvega problema. Kamera je namreč počasna, med gibanjem in začetkom snemanja mine kakšna sekunda ali raje dve. Obenem je tudi sukanje kamere razmeroma počasno, a na majhnih razdaljah v notranjih prostorih, čemur je namenjena, je to že lahko priložnost za spretnega nindžastega vlomilca. Za povrh je konstrukcija podstavka taka, da omogoča le en poln zasuk kamere. Naš nepridiprav jo lahko tako uspešno onesposobi s heksenšusom že s tem, da kroži okoli nje.

Kot pove ime, je ta kamera sposobna snemati video v ločljivosti 1080p, čeprav ločljivost prilagodi prepustnosti omrežja. Namestiti jo je mogoče bodisi na mizico ali omaro ali pa jo pritrditi pod strop (ustrezen nosilec je priložen). Do videa se lahko prikopljemo prek ustrezne telefonsko tablične aplikacije, lahko pa kamera sama nalaga posnetke na kartico microSD ali v oblak. Prvo ni ravno primerno, saj se roparji lahko odločijo, da poleg vsega odnesejo tudi kamero (kot smo rekli, je vabljivih oblik). Pri shranjevanju v oblak Amaryllo ponuja svoj prostor, a ta je šokantno zastonj le za 24 ur videa. Če želite nadzor hiše med nekoliko daljšimi počitnicami, morate poseči po plačljivih možnostih, ki segajo od 10 dolarjev na mesec za 30 dni posnetkov do 15 dolarjev za vse leto posnetkov. Na srečo je na voljo alternativa s shranjevanjem v Google drive. A tudi tu zna biti osnovna shramba 15 GB hitro napolnjena. Toda med našim preizkusom nam nikakor ni uspelo prepričati filmov, da bi se shranjevali v oblak. Verjetno je vzrok pomanjkanje pomnilniške kartice za shranjevanje vmesnih posnetkov, kar je nedvomno nezaželena dodatna zapletenost.

Amaryllo iCamPRO FHD

Kje: www.amaryllo.eu, igabiba.si

Cena: 250 EUR.

Za: Fina igrača za slikanje selfijev.

Proti: Premalo robustna za varovanje doma.

iCamPRO Deluxe. Različica Deluxe se loči od navadne po grlenem nastavku, ki ga privijemo namesto žarnice (E27). Ker smo v Monitorju že preizkušali razne naprave, ki jih lahko privijemo v navoj za žarnice, kot so zvočniki in podaljševalniki signala WiFi, se nam ta zamisel ni zdela tako grozna. Takšna rešitev je verjetno primerna le za lestence, ki nimajo prevelikih zastorov, kateri bi omejevali vidni kot kamere. A po drugi strani je kamera precej stabilna, saj vrtenje okoli navpične osi le malenkostno premika lestenec.

O tem, da gre pri FHD in Deluxe za starejše modele, priča tudi to, da obe kameri sicer omogočata sledenje obrazom, ne pa prepoznavanja obrazov, kar je vgrajeno v novejše kamere ATOM. Čeprav se ne sliši impresivno, pa sledenje obrazom kljub vsemu preprečuje, da bi kamera zaznala vaše domače ljubljence in čistilne robote ter zagnala kraval. Amaryllo obljublja podobno pamet kot Amazonov Echo in res omogoča dvosmerno glasovno komunikacijo. Če ste pri volji za klepet z morebitnim vlomilcem. Toda obenem ne podpira znane storitve IFTTT, ki zna pametne naprave uporabno splesti v svojo mrežo. Prav tako kamera ne loči med običajnim hrupom in zvokom požarnega alarma, kar že omogočajo naprednejše pametne kamere drugih znamk. V nasprotju s FHD je kamera Deluxe opremljena s kartico microSD, ki omogoča shranjevanje posnetkov v oblak.

Amaryllo iCamPRO Deluxe

Kje: www.amaryllo.eu, igabiba.si

Cena: 300 EUR.

Za: Fina igrača za slikanje selfijev iz druge perspektive.

Proti: Premalo robustna za varovanje doma.

iSensor HD Patio. Kamera iSensor HD Patio je vstavljena v zatesnjeno plastično ohišje in tako primerna tudi za zunanjo rabo. Ohišje že ima ploščico za montažo, ki jo je mogoče celo zasukati, a premalo, da bi kamero pritrdili na strop. Tako pride v poštev le pritrditev na bolj ali manj navpično steno. Kamera omogoča zasuk za 180°, opremljena pa je z lučko, ki zasveti, če zazna vsiljivca (predvidevamo, da je namenjena vsiljivcem v eksistencialni krizi, ki se, medtem ko ropajo hiše, sprašujejo, ali jih sploh kdo opazi). Kamera snema v tehniki HD (720p), opremljena pa je s 4 GB pomnilnika za shranjevanje posnetkov.

Povezovanje kamere je enostavno – s telefonsko aplikacijo ji pomolimo pred nos kodo QR, ki vsebuje ime in geslo brezžičnega omrežja, in že je pripravljena za delo. No, skoraj. Kamera iSensor HD Patio, podobno kot vse kamere, potrebuje za svoje delo napajanje. Seveda je izdelovalec dodal tudi napajalni kabel, a ta ima vtič USB. Super udobno, kajneda. Morda, če kamero uporabljamo zraven računalnika ali polnilca telefona. In prekleto neuporabno, če jo hočemo uporabiti na zunanji steni hiše in tam nismo vnaprej predvideli vtičnic USB. Lahko seveda uporabimo običajno zunanjo vtičnico, a kaj, ko je priloženi napajalnik USB tako velik, da bo molel izpod zaščite, in le upate lahko, da manjši jesenski nalivi ne bodo škodili občutljivi elektroniki. Če niste tako naivni, vam preostane le, da skozi okno ali kako drugo odprtino potegnemo kabel, ki pa je dolg le slaba dva (2!) metra, kar pomeni podaljševanje kabla. Na izdelku piše, da je oblikovan na Nizozemskem, in verjetno se je treba brzečim klimatskim spremembam zahvaliti, da se je od našega zadnjega obiska pred nekaj tedni tamkajšnje podnebje tako spremenilo, da nimajo nobenih težav z vodo in vlago. Pa so rekli, da je globalno segrevanje slabo.

Uporaba zunanje varnostne kamere brez vsaj nekajminutnega varnostnega napajanja je bedarija. Resen vlomilec bo seveda prerezal kabel (če ga prej ne uniči voda) in si postregel s plenom. Tudi nekaj daljši terenski preizkus, ko je bila kamera nameščena na zunanjo stran hiše, je pokazal precej šibkosti kamere. Samostojno nalaganje posnetkov v oblak je resda delovalo, saj ima kamera vgrajen pomnilnik, a le z zamikom. Za posnetek je bilo treba čakati tudi do pol ure, kar je verjetno odvisno tudi od hitrosti in moči signala Wi-Fi, a po slabih 24 urah si je kamera zaželela posodobitve programske opreme in odtlej si ni več opomogla. Shranjevanje podatkov je postalo vedno počasnejše, dokler ni po nekaj urah agonije dokončno prenehalo. Še več, stanja ni mogla popraviti niti originalna aplikacija, saj je trdila, da kamera ne deluje. Za nekaj časa je pomagal izklop napajanja, a tudi potem je kamera odpovedovala poslušnost. Kakorkoli, količina nasnetega videa pri 720p je bila 10 GB podatkov za 24 ur. A že hiter pregled je pokazal, da se slika zatika in verjetno ni prav uporabna. Res, da kamera ob vsakem premiku ali sumljivem zvoku naredi fotografijo (ki dogajanje zajame ali pa ne) in vas obvesti po telefonu, a verjemite, da boste slednje zaradi stalnih alarmov po 5 minutah izklopili.

Amaryllo iSensor HD Patio

Kje: www.amaryllo.eu, igabiba.si

Cena: 160 EUR.

Za: Preprosta namestitev in nekaj inteligentnih funkcij.

Proti: Kamera je med preizkusom odpovedala pokorščino.

Aplikacija za pametne telefone je solidna, a ima tudi nekaj bedastih dodatkov, na primer predvajanje datotek MP3.

Kamero »zmoti« vsaka najmanjša malenkost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji