Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2015

Novosti!

Novosti!

Na naše »nenehne« preizkuse uvrščamo segmente naprav, ki jih redno dobivamo na preizkus v nekoliko večjem številu. V zadnjih desetih letih so bili to prenosniki, fotoaparati in tiskalniki, seveda razdeljeni na različne skupine oziroma podrazrede. Občasno, če gre za kakšno posebnost, postavimo kako napravo tudi med posamezne preizkuse, tu in tam pa naredimo tudi večji preizkus posameznega segmenta (recimo cenejših prenosnikov, to smo imeli pred nekaj meseci).

V zadnjih dveh letih smo vedno resneje razmišljali, da bi na nenehne preizkuse uvrstili tudi pametne telefone in tablice. Teh naprav je iz leta v leto več, več je izdelovalcev, vsi imajo vedno več teh naprav v svojih prodajnih linijah. S to številko zamisel prestavljamo v realni svet – na »nenehne« preizkuse smo uvrstili še telefone in tablice. Tako kot pri drugih napravah se lahko zgodi, da se katera izmed teh naprav kljub temu znajde na preizkusu, a na splošno bodo zdaj zbrane v tem delu revije.

Tako telefone kot tablice smo razdelili v dva segmenta – na večje in manjše naprave. Pri telefonih smo mejo postavili na pet palcev. To se bo morda slišalo veliko, a je tudi v praksi nekako realna meja, vsaj pri nekoliko zmogljivejših napravah – v tem trenutku imamo v tabeli dvanajst večjih telefonov in šest manjših.

Podobno je pri tablicah, le da je tam več manjših kot večjih. Pri tablicah smo mejo postavili na devet palcev, novi Nexus 9 je tako v skupini večjih tablic, iPad Mini in podobni pa so manjše tablice. Vse omenjene naprave ocenjujemo po vrsti meril, recimo hitrosti delovanja, pri čemer upoštevamo tako preizkus Geekbench kot subjektivno hitrost delovanja operacijskega sistema oziroma v primeru Androida še preobleke, ki jih različni izdelovalci uporabljajo. Upoštevamo tudi (spet subjektivno) kakovost izdelave, kakovost zaslona in zvoka, zmogljivost akumulatorja, velikost, težo in ekosistem. Pri slednjem upoštevamo število in kakovost aplikacij, ki so za dano napravo na voljo, obenem pa tudi podporo izdelovalca in število dodatkov, ki si jih lahko omislimo. Seveda je dejavnik tudi cena, zato tehnično najboljši, a pregrešno drag telefon na našem preizkusu ne more zasesti prvega mesta. Prav  tako se uteži posameznih ugotovitev in lastnosti spreminjajo – pri manjših tablicah je npr. cena pomembnejša kot pri večjih tablicah.

Tabele s podatki o napravah bomo redno osveževali z novimi modeli, pri starih pa tudi popravljali cene. Pri vseh napravah upoštevamo najnižjo ceno v prosti prodaji, torej ne upoštevamo paketov, ki jih ponujajo ponudniki mobilne telefonije (tudi tam se cene nekako skladajo s cenami v prosti prodaji). Vse te tabele so tudi na voljo na naši spletni strani na naslovu

www.monitor.si/najboljsi-izdelki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji