Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2013

Novosti za Slovence

O Swiftkey, programski tipkovnici za telefone in tablice z Androidom, smo že pisali, celo večkrat. To, da moramo to storiti še enkrat, lahko pripišete temu, da se ta odličen izdelek še vedno razvija in postaja še boljši.

Bodimo pošteni, programske tipkovnice, ki so vgrajene v androidne telefone, so velikokrat pod vsako kritiko. Prav te dni nam je prišel pod roke (resda nekoliko starejši) telefon podjetja Huawei, katerega tipkovnica je bila zelo blizu neuporabnosti. Še najbolje se odrežejo tisti telefoni (in tablice), ki uporabniku pustijo uporabljati kar privzeto Googlovo tipkovnico. Pa tudi tisti bodo veseli, ko bodo preizkusili Swiftkey, trenutno (in že nekaj časa najbolj priljubljeno) tipkovnico neodvisnih izdelovalcev. Resda stane 4 dolarje (časovno omejen preizkus je zastonj), a v celoti podpira slovenščino, kar pomeni, da ima vgrajen dovolj dober slovar, ki nam med tipkanjem ponuja popravke besed, ki so v veliki večini primerov pravilni. Še več, med pisanjem se sproti uči »slovenščine«, dodatno pa jo lahko naučimo tudi svojega »dialekta«, tako da ji zaupamo geslo do svoje pošte Gmail, Facebooka in Twitterja. Kar naenkrat nam bo telefon med tipkanjem začel predlagati besede, ki jih uporabljamo med dopisovanjem, četudi jih ni v SSKJ. Še več, zadeva bo vse naučeno uporabljala na vseh napravah (telefon, tablica), ki jih imamo, saj podatke shranjuje v lastnem strežniku (no, prav, »v oblaku«). Zagotavljamo, da je telefonsko tipkanje s Swiftkeyjem zaradi takih popravkov lahko enako hitro, kot je bilo včasih na telefonih Blackberry, ki so imeli fizično tipkovnico.

Težava s hitrim tipkanjem je v resnici le na tablicah v vodoravni legi, kjer je tipkovnica enostavno prevelika, da bi jo dosegli z obema palcema, kar je navadno najhitrejši način tipkanja. Nova različica Swiftkeyja (in razlog, zakaj spet pišemo o njem) je rešila tudi to – po novem si lahko omislimo tipkovnico, ki je »razklenjena«, se pravi, da je polovica lepo dosegljiva z desnim palcem, polovica pa z levim. In tipkanje je spet hitro. Poleg tega lahko tipkovnico v več korakih tudi povečujemo in pomanjšujemo, če želimo, pa jo lahko razglasimo tudi za »lebdečo«.  

Swiftkey

Tipkovnica za Android s podporo slovenščini.

Kje: Google Play.

Cena: 4 USD.

✓    Podpora tipkanju s palcema, učenje iz elektronske pošte, Facebooka in Twitterja, sinhronizacija prek več naprav, podpora pisanju s kretnjami.

✗    Samo to, da nekaj malega stane.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji