Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2016

Novice v iOS

Naši starši so si jutro ob kavi in rogljičku začinili s prebiranjem časopisa, sami pa novice uživamo na telefonu ali tablici. Z naslednjimi mobilnimi aplikacijami.

Prvi program za prebiranje novic, Feedly, je po smrti Google Readerja zaživel kot edina prava alternativa ugaslemu prvaku v prebiranju virov RSS. Na krilih uspeha se je iz sprva dokaj preproste storitve razvil v veličastno spletno aplikacijo, ki navdušuje milijone zvestih uporabnikov. V arzenalu njenih pripomočkov je tudi mobilni program, ki med drugim omogoča preprosto prebiranje, shranjevanje in zaznamovanje člankov, nabranih z vseh spletnih vetrov. Uporaba je enostavna, olajša jo izbiranje vnaprej določenih publikacij, iz katerih po želji tvorimo pomenske skupine.

Med najbolj priljubljenimi bralniki novic na vseh mobilnih platformah je program Flip­board. V osnovi gre za tekmecem podoben zbiralnik člankov iz najrazličnejših virov, ki so na enem mestu predstavljeni nadvse privlačno. Prevladujoči grafični elementi in animacije listanja po vsebini so izdelku prislužili ime digitalna revija. Članke, ki jih nimamo časa prebrati, po želji shranimo za kasnejše uživanje. Za nameček ima aplikacija tudi spletni vmesnik, ki ga uporabimo, ko si zaželimo izbranega branja, a nimamo pri roki (svoje) mobilne naprave.

Spletna storitev BuzzFeed je zaslovela z zbiranjem viralne in zabavne vsebine iz spleta. Mobilnim uporabnikom je na voljo istoimenska aplikacija s prijaznim in učinkovitim uporabniškim vmesnikom, s katerim je dostop do raznobarvne vsebine BuzzFeeda še dostopnejši. Izbor video posnetkov, novic, seznamov, vprašalnikov in še česa se spretno prilagaja posameznikovemu okusu in nas z opozorili na osrednjem zaslonu naprave pravočasno obvešča o zgodbah, ki jih bodo kmalu poznali vsi.

Al Jazeera je bil prvi televizijski kanal, ki je štiriindvajset ur na dan ponujal novice z Bližnjega vzhoda, zato je hitro pridobil na priljubljenosti in veljavi. Danes gre za odličen vir nepristranskih novic z vsega sveta, ki tudi z lastno aplikacijo v angleščini, AJ English, navdušuje bralce po svetu. V njej med drugim najdemo deljenje novic v družabnih omrežjih, pošiljanje fotografij ustvarjalcem, prebiranje komentarjev drugih bralcev, krajevno vremensko napoved in novice v živo.

New York Times je svetovno priznan časnik, ki se od nastanka spleta trudi prenoviti poslovanje in zadržati zbirko bralcev na zavidljivi ravni. Eden od prijemov, ki jih uporabljajo, je mobilna aplikacija NYTimes. Gre za slogovno nenadkriljiv programski izdelek, ki učinkovito nadomesti prebiranje klasičnega časopisa. V tem pravem digitalnem časniku je vsebina običajne publikacije nadgrajena. Besedilo in slikovno gradivo sta skladna z napravo in ju je moč povečati, ne da bi se porušila struktura samega prikaza. Deset člankov na mesec je brezplačnih, več jih je na voljo naročnikom. Članke je mogoče shranjevati, označevati in deliti s prijatelji.

Zadnja predstavljena aplikacija, News Republic, se na vsa usta hvali, da nasiti še tako novic lačnega posameznika. Precej njenih obljub je izpolnjenih, aplikacija posreduje članke iz kar 1600 različnih virov, iz katerih po želji ustvarjamo po svojem okusu krojene novičarske kanale. Prva stran privzeto ponuja vroče dogodke, ki se spreminjajo glede na naše bralne navade. News Republic novice združi z družabnim vidikom, ki omogoča, da vidimo, kaj berejo drugi, in hkrati delimo lastne interese. Uporabnikom z omejenim časom je na voljo hiter, zgoščen pregled najpomembnejših novic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji