Objavljeno: 4.4.2005 11:45 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2005

Nove komunikacije

Nokiin Communicator je bil pred leti eden prvih poizkusov kombiniranja telefona in ročnega računalnika, torej pametnega telefona. Sedaj, leta kasneje, ostaja posebnež, ki za razliko od večine konkurentov vztraja na dobri tipkovnici, velikem širokem zaslonu in žal tudi velikosti.

Najnovejši model Communicator 9500 je sicer veliko manjši kot prvi komunikator, ki smo ga imeli v rokah, vendar je kot telefon še vedno dokaj okoren in neroden (230 g, 148 x 57 x 24 mm). K sreči podpira bluetooth, kar pomeni, da lahko telefonirate tudi brezžično, s slušalko. Ker podpira trifrekvenčno delovanje, lahko telefoniramo tudi v ZDA.

Ko je zaprt, upravljanju služi barvni zaslon na sprednji strani, v njem pa klasičen Nokiin uporabniški vmesnik. Vmesnik je žal nerazumljivo počasen (samo primer - za menjavo profila potrebuje kar dve-tri sekunde), sicer pa izredno enostaven in pregleden. Vgrajen je fotoaparat, vendar le ločljivosti 640 x 480 pik.

Prava moč komunikatorja se pokaže, ko ga odpremo. Velik (640×200 pik) in odličen barvni zaslon (65.535 barv), zelo dobra tipkovnica in zanimiv način premikanja kazalca (z nekakšno igralno paličico) uporabnika hitro prevzameta. Tudi uporabniški vmesnik (Series 80 na operacijskem sistemu Symbian 7) je izredno jasen in pregleden za povrh vsega pa še všečen. Škoda le, da pri Nokii vztrajajo na zaslonu, ki ni občutljiv na dotik, čeprav se upravljanja s tipkami hitro privadimo. Na voljo so lepo pregledni koledar z opomniki, imenik, spletni brskalnik (Opera), elektronska pošta (POP3 in IMAP) z možnostjo pregledovanja pripetih datotek v formatih Word, Excel in Powerpoint (deluje tudi tiskanje, saj so priloženi gonilniki za brizgalnike in laserske tiskalnike HP), ter okrnjeni programi za urejanje omenjenih formatov. Predvsem pri "excelu" pride prav sistemska možnost pomanjševanja in povečevanja sistemskih pisav, ki sicer deluje v vseh programih. Omenimo še predvajalnik MP3 (RealOne), ki lahko glasbo "vleče" iz vgrajenega pomnilnika (80 MB) ali vstavljene kartice MMC. Škoda da ne tudi SD, saj je kartice MMC danes že kar težko dobiti. Žal pa moramo "na dlančniški strani" enako potarnati kot na telefonski - uporabniški vmesnik je včasih izredno počasen, saj se določeni programi odpirajo po nekaj sekund.

Smerne tipke na tipkovnici nadomešča štirismerna tipka.

Vse podatke lahko prek kabla (ali bluetootha) sinhroniziramo z osebnim računalnikom (npr. Outlookom), pri čemer je treba pohvaliti programsko opremo za PC Suite, ki je poslovenjena. Uporabniški vmesnik to seveda ni, tako da tudi vnos šumnikov ni mogoč. Se pa slednji lepo prikažejo, ko podatke prenesemo iz osebnega računalnika.

Sicer pa 9500 podpira povezovanje GPRS in EDGE (pri nas ga podpira Simobil, uporabnikom Mobitela ne bo koristil), pa tudi WiFi (11 Mb/s 802.11b). Pri slednjem omenimo podporo šifriranju WPA in dodatkom (L)EAP, ki jih sicer podpira Cisco. S tem je napravica prilagojena resnim poslovnim omrežjem in predvsem tovrstnim uporabnikom.

Obstaja tudi manjši in nekoliko slabše opremljen komunikator 9300, vendar ga nismo preizkusili.

Nokia Communicator 9500

Kaj: Pametni telefon s polno tipkovnico.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com

Prodaja: Teleray, www.nokia.si, (01) 47 60 800.

Cena: 186.000 SIT

Za: Popoln nabor komunikacijskih zmogljivosti, dobra tipkovnica.

Proti: Počasnost, zaslon ni občutljiv na dotik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji