Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2017

Nova osmica - test Samsung Galaxy S8

Nova osmica - test Samsung Galaxy S8

Tako kot smo navajeni, da vsako leto ugleda luč sveta nov iPhone, je že običajno, da z nestrpnostjo čakamo tudi novo Samsungovo Galaksijo. Tokratni Galaxy S8 je bil verjetno najtežje pričakovan izdelek tega korejskega velikana.

Pri Samsungu tržni nastop obvladajo, to jim je treba priznati. Po lanski katastrofi s telefoni Note 7, ko je kazalo, da se podjetju slabo piše, so predstavitev nove osmice zamaknili za nekaj mesecev in tako pokazali, da bo zanesljivost in varnost poslej prva. Hkrati pa so v svet prihajale fotografije novega izdelka, ki so kazale na to, da Samsung zelo dobro razume, kaj je njegov ključni adut pri prodaji vrhunskih pametnih telefonov – oblikovanje. Če smo nekoč pri oblikovanju telefonov gledali zgolj k Applu, je danes, ko so si iPhoni že nekaj let na las podobni, jasno, da pobudo prevzemajo Korejci. Ključ je seveda v zaslonih AMOLED, katerih proizvodnjo Samsung v celoti obvladuje in, še več – v ukrivljenih zaslonih AMOLED.

Zaslon!

Če smo pri prvem zaobljenem zaslonu (Note Edge) zapisali, da nima prav hudega smisla, pri drugem (S6 Edge), da je »lep, a neroden«, pri tretjem (S7 Edge), da je »lep in že ne moteč«, lahko pri Galaxy S8 rečemo, da je Samsungu končno uspelo. S8 je namreč na voljo le v zaobljeni obliki (lani smo si lahko omislili tudi »navaden« model S7, brez »edge«, a je to narejeno tako dobro, da za delo s telefonom ne bo treba privajanja kot doslej. Zaslon je namreč (še) malce manj ukrivljen, zato ga ni težko pobrati z mize, obenem pa ni več tako zelo izmuzljiv, da bi nam zlahka padel iz roke.

Ključna razlika pa je seveda ta, da je zaslon potegnjen čez skoraj vso sprednjo površino zaslona, zaradi česar je videti velikanski. Izginila je namreč spodnja tipka, namesto nje so na voljo programske upravljavske tipke, ki jih je Google predvidel in priporočil že pred leti. Zaslon se je razširil tudi navzgor, do roba telefona je tam zdaj le 6 mm (prej 14). Rezultat je, da ima model S8, ki je celo malce manjši od lanskega največjega, 5,5-palčnega modela S7 Edge, zaslon z diagonalo 5,8 palca. Res pa je, da je večja površina razpotegnjena le navzdol, pa še to le v aplikacijah, ki podpirajo t. i. celozaslonsko delovanje, sicer spodnji del zavzemajo programske tipke. In, da, na voljo je še model S8+, ki ponuja celo diagonalo 6,2-palca, pri čemer je telefon prav enako širok kot lanski S7 Edge. Zaradi drugačnega razmerja stranic (18,5 : 9, podobno kot letošnji LG G6 18 : 9) je drugačna tudi ločljivost zaslona (1440 × 2960 pik).

Pa pustimo tehnikalije ob strani – dejstvo je, da je prvi vtis ob pogledu na telefon – »Uau, vse skupaj je samo en velik zaslon!«. Navdušenje je še večje, ker je tipka »domov« po novem pod zaslonim, občutljiva za dotik, in še vedno deluje. V rokah imamo torej »steklo«, ki je res lepo oblikovano, zaobljeno in deluje tako, kot smo vajeni.

Strojna oprema je vrhunska …

Res odličen zaslon nadgrajuje vrhunski 8-jedrni procesor Exynos 8895 (v ZDA ga nadomešča približno enako zmogljiv Qualcomm Snapdragon 835) s 4 GB pomnilnika. Testi pokažejo, da je hitrost delovanja telefona v aplikacijah, ki izkoriščajo le eno jedro, približno enaka kot pri lanskem modelu, pri večjedrnem delovanju pa je seveda višja. Navsezadnje so imeli modeli S7 le štiri jedra. V praksi pa lahko rečemo, da je telefon hiter kot le kaj, hudih razlik v primerjavi z lanskim modelom pa nismo zasledili. Le najnovejši Android 7 je na S8 bolje optimiziran, saj se je našemu S7 Edge po nadgradnji nanj začelo malce kolcati, tu pa teče brez težav.

Bralnik prstnih odtisov je po novem na zadnji strani. Zelo hiter in odziven, žal pa previsoko in preblizu kameri.

Shrambe je (vsaj) 64 GB, razširimo jo lahko še s karticami microSD. Omenimo še, da telefon podpira LTE najnovejše, gigabitne generacije, ki jo morajo operaterji še vzpostaviti. Tudi Bluetooth je različice 5.0 in zmore z glasbo hkrati zalagati dve napravi. Zakaj bi to bilo koristno, si zaenkrat ne znamo predstavljati, pa vendar.

Fotoaparat je strojno ostal enak kot pri modelu S7. To nikakor ni slabo. Slednjega smo na zadnjem testu in primerjavi s fotoaparati zelo pohvalili. Nekoliko je napredovala le sprednja kamera, pridobila je nekaj megapik in optično stabilizacijo.

S8 je vodoodporen, kot je bil že S7, to lahko le pohvalimo. Enako lahko pohvalimo, da ima vgrajeno podporo brezžičnemu polnjenju, pa tudi zaslon, ki lahko vedno prikazuje uro in osnovne informacije, je nekaj, česar smo se uporabniki lanskih modelov že dodobra navadili. In prav čudno je, da kar nekaj teh zmogljivosti največji Samsungovi konkurenti še vedno ne premorejo.

Telefon po novem polnimo prek vtičnice USB-C, kar bo v začetku morda malce nerodno, če smo lastniki starih kablov microUSB, a tudi izredno praktično, ko ne bo več treba s poskušanjem ugotavljati, kako je treba kabel pravilno obrniti.

… programska malce manj

Samsungove programske opreme se že kar nekaj let drži očitek, da je nepotrebna, velika, nerodna, počasna. Končno lahko rečemo, da je to neupravičeno. Za začetek – telefon ob namestitvi ponudi, ali naj sploh namesti Samsungove nadomestke za Googlove rešitve (S-Health, S-Note …) ali ne. Resda še vedno ostane nekaj »kopij«, kot je npr. galerija, Samsungov oblak in celo Samsungov brskalnik, a je takih dodatkov veliko manj kot včasih.

Telefon namesto računalnika

Samsung je ob Galaxy S8 predstavil tudi priklopno postajo DeX, s katero naj bi bilo mogoče telefon priklopiti na monitor, tipkovnico in miško, celoto pa upravljati kot namizni računalnik. DeXa nam žal (še) ni uspelo preizkusiti, vse skupaj pa naj bi bilo nekaj več kot le običajen prenos slike telefona na zaslon (kar danes v kombinaciji s pametnimi televizorji zmorejo prav vsi Androidi). Programska oprema naj bi se namreč prilagodila in uporabniku prikazala bolj »namizno« različico Androida.

Po drugi strani pa je Touchwiz, preobleka, ki jo Samsung namenja čistemu Androidu, vedno bolj očiščena in enostavna za uporabo. Vmesnik za dostop do nastavitev je, kot v različici za S7 z Android 7, enostaven, le malce barvit in izredno pregleden. Enako lahko rečemo za zaganjalnik, kjer je dostop do programov in upravljanje programov zelo hitro in učinkovito.

Spotakniti pa se moramo ob tako opevani Bixby, pametnega pomočnika, ki ga Samsung postavlja ob bok Googlovemu Asistentu, oz. še korak više. Nekako je zadnje čase moderno, da se izdelovalci telefonov hvalijo s pametnimi pomočniki in umetno inteligenco. Bixby tako zna (z malce sreče) prepoznati predmete, ki jih fotografiramo, in nam o njih odpreti ustrezno spletno stran. To že dolga leta npr. zna Googlova aplikacija Googles. Ne zna pa prepoznati glasovnega ukaza, s katerim bi si uredili koledar ali poklicali prijatelja. Vsaj za zdaj še ne, slednje je obljubljeno za kasnejše nadgradnje. Da ima Samsung z Bixbijem še velike načrte, kaže to, da so mu na ohišju namenili posebno, ločeno tipko. Žal je ne moremo uporabiti za nič drugega, vsaj zaenkrat ne.

Pametni pomočnik Bixby ima na telefonu lastno tipko, a zaenkrat ni zelo uporaben.

Edine zamere

Zaradi večjega zaslona so v Samsungu bralnik prstnih odtisov umaknili na zadnjo stran, tako kot so pred njimi storili že tudi drugi. Kot prvi kar sam Google v modelu Nexus 6p. Težava je v tem, da so bralnik, ki je sicer precej ozek, a zelo zanesljiv in odziven, postavili ob objektiv kamere. Tako zelo blizu sta, da bomo ob odklepanju telefona s prstom velikokrat popackali objektiv. Še dodatna zamera – ker je bralnik dokaj visoko, ga s kazalcem precej težko dosežemo, še posebej pri večjem modelu Plus. Samsungovi predstavniki odgovarjajo, da bralnik ni kot ga imajo konkurenti, ker tam ni prostora zaradi baterije.

Ko smo že pri bateriji – jasno je bilo, da si na tem področju Samsung tokrat ne bo upal iti predaleč, zato je v model S8 vgrajena baterija zmogljivosti 3000, v S8+ pa 3500 mAh. Tudi slednje je malce manj od zmogljivosti baterije lanskega modela S7 Edge. Samsung sicer odgovarja, da zaradi varčnosti letošnje elektronike (procesor je narejen v 10 nm tehnologiji) telefon ne bo zdržal nič manj kot lanski modeli, a na kaj dosti več tudi ne smemo računati.

Letvica je zdaj zelo visoko

Samsung je s telefonoma Galaxy S8 in S8+ letvico nastavil zelo visoko in jo bodo konkurenti zelo težko dosegli ali celo presegli. Telefon je videti kot vrhunski umetniški izdelek, obenem pa deluje tako, kot smo vajeni od vrhunske elektronske naprave. Morda bo prav njegovo oblikovanje in velikanski zaslon tisto, kar bo pritegnilo tudi tiste uporabnike, ki že nekaj let omenjajo, da »so vsi telefoni enaki« in da pri razvoju telefona ni več nobenega pravega napredka.

Samsung Galaxy S8 in S8+

Kje: Operaterji.

Koliko: S8 od 790 EUR naprej, S8+ od 890 EUR naprej.

Za: Vrhunski zaslon, oblikovanje in strojna oprema.

Proti: Cena, nerodno postavljen bralnik prstnih odtisov, nedodelan pametni pomočnik Bixby.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji