Objavljeno: 28.10.2008 10:38 | Avtor: Igor Harb | Monitor November 2008

Nova najboljša Nokia

Pred nami je N96 (ki pri operaterjih še nekaj tednov ne bo na voljo), naslednik še zmeraj priljubljene N95, in čeprav se je telefon med preizkušanjem odlično odrezal, so razlike v primerjavi z N95 minimalne.

Največji izdelovalec mobilnih telefonov je v zadnjem letu izgubil precejšen del prednosti na trgu, saj je konkurenca postala znatno agresivnejša s predstavitvami novih modelov in funkcij. Nokia je, po drugi strani, več kot leto dni spala na lovorikah, ne da bi predstavila nov model na samem vrhu svoje ponudbe. N96 torej prihaja v zadnjem trenutku.

Za začetek je telefon enako velik kakor predhodnik, le malenkost tanjši, z zaobljenimi robovi v skladu z novimi oblikovnimi smernicami Nokie. Podpora komunikacijskim omrežjem je ostala enaka (to pomeni praktično vse, a še zmeraj ostaja HSDPA omejitev pri 3,6 Mb/s, kar je sicer skladno z zmogljivostmi omrežij); dodana je tudi podpora ameriški frekvenci UMTS na 1900 MHz. Minimalne spremembe je doživel vgrajeni fotoaparat, ki sicer ostaja pri petih megapikah, a ponuja večji optični zum. Največja in za nas žal tudi najmanj pomembna novost je vključitev vmesnika za mobilno digitalno televizijo po standardu DVB-H, saj slovenski operaterji ne načrtujejo zgraditi omrežja za DVB-H, storitev pa prav tako ni brezplačna, da bi lahko pričakovali, da bomo videli sliko kje v tujini.

Največje nadgradnje N96 najdemo pod ohišjem, in večina je namenjena spremljanju večpredstavnih vsebin. Najbolj dobrodošla je vsekakor vključitev kar 16 GB pomnilnika, ob tem, da ima telefon tudi režo za pomnilniške kartice MicroSD. N96 pa je tudi prvi Nokiin telefon, ki temelji na strojni platformi STMicroelectronics. Ta uporablja dvojedrne procesorje, ki so po zmogljivosti primerljivi s starejšimi enojedrnimi procesorji iz TI, vendar pa so opazno varčnejši in izpopolnjeni za večpredstavne naloge. Tako Nokia N96 nima nobenega dodatka za boljši zvok ali sliko, a je pri tem kljub temu boljša kot N95 ali katerakoli druga Nokia. To se pozna tudi pri dolžini delovanja akumulatorja, a zgolj pri večpredstavnih opravilih. Pri klicih se N96, presenetljivo, obnese slabše kot N95. To kaže, da so pri Nokii očitno preveč zaupali v varčnost nove platforme, namesto da bi dodali močnejši akumulator (kot denimo N71).

Na splošno se zdi, da je N96 dostojen naslednik N95, težko pa bi rekli, da nadgradnje odtehtajo znatno višjo ceno. Resda ta vključuje tudi DVB-H, a kot omenjeno, je to storitev, ki je najverjetneje sploh ne bomo potrebovali.

Nokia N96

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, Series 60 tretjega rodu.

Pomnilnik: 16 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 719 evrov.

Za: Zmogljivost, oblika, zaslon. povezljivost.

Proti: Cena, pri nas neuporaben DVB-H, akumulator.

Na splošno se zdi, da je N96 dostojen naslednik N95, težko pa bi rekli, da nadgradnje odtehtajo znatno višjo ceno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji