Objavljeno: 29.5.2007 11:15 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2007

Nov napadalec iPoda

Prenosni predvajalniki večpredstavnih vsebin postajajo vse bolj razširjeni in se vse bolj manjšajo, hkrati pa ponujajo vedno več prostora in funkcij. Kljub temu Apple s svojo družino iPodov neomajno vztraja na prestolu. Tudi tokratni "azijec" tega gotovo ne bo spremenil.

Meizu M6 (na njem piše tudi Miniplayer) je zelo lična napravica. Oblikovno se po marsičem zgleduje po iPodih in to vsekakor ne more biti slabo. Krasi ga razmeroma velik, 2,4-palčni zaslon, sama naprava je še malo manjša od kreditne kartice, debela pa le en centimeter. Tudi sicer deluje kakovostno. Zadnja stran je iz kovine, na obeh straneh je tanka plastika, ki naj bi ga obvarovala pred praskami, a je na sprednji strani že začela malce odstopati. Zaslon bi lahko bil malo bolj kontrasten, ob močni svetlobi že bolj slabo viden. Na računalnik se priklopi prek vmesnika USB 2.0, deluje pa brez gonilnikov tako v Oknih kot tudi v Linuxu in MacOSX - obnaša se kot vsak drug ključ USB ali zunanji disk. Akumulator zdrži kar dolgo (polnimo ga le prek vmesnika USB), dvajset ur predvajanja glasbe in okrog šest ur pri predvajanju videa.

Za nadzor uporabljamo štiri tipke, ki delujejo tudi kot drsna plošča, podobno kot pri iPodih. Na zgornji strani imamo še tipko za vklop in izklop, na spodnjem robu pa tipko za zaklepanje tipkovnice. Drsni del bi lahko bil natančnejši (oziroma malo večji), vse prevečkrat smo imeli težave s tem, da smo izbrali točno določeno polje na menuju. Škoda tudi, da se tipke obnašajo drugače glede na trenutno aplikacijo. Nekoliko je to seveda normalno, a negativen primer je nastavitev glasnosti pri predvajanju glasbe (tu drsimo gor in dol) in pri predvajanju videoposnetkov (tu pa moramo pritisniti na zgornji oziroma spodnji gumb). Sicer je vmesnik dokaj samoumeven, tako da se ga razmeroma hitro navadimo. Napravica podpira razširjene glasbene formate MP3, OGG, WAV in WMA, pri videoposnetkih pa Xvid, čeprav moramo filme ob pomoči dodanega programa pretvoriti v nižjo ločljivost (320 x 240 pik). Kakovost zvoka je zelo dobra za tako majhno napravo in razmeroma preproste slušalke, dobro predvaja tako globoke kot nizke tone.

Poleg predvajanja glasbe in videa ima Meizu vključen tudi FM radio, diktafon, par igric (ki so podobne tistim na starejših mobilnih telefonih), štoparico, računalnik in koledar. Pri radiu so se sploh potrudili. Ne le, da lahko radijske postaje urejamo kar prek računalnika v datoteki INI, lahko jih celo snemamo. Poleg slik (JPEG, GIF in BMP pri največji ločljivosti 1024 x 1024) si lahko ogledamo tudi datoteke TXT.

Meizu M6 je zanimiv in prikupen predvajalnik, ki je cenejši od primerljivega iPod Nana in ima kar nekaj prednosti, predvsem velik zaslon in predvajanje videoposnetkov. Malce moti počasen zagon (približno petnajst sekund) in ne najbolj natančen vmesnik, a svoje delo kljub temu opravi z odliko.

Meizu M6

Kaj: Prenosni predvajalnik večpredstavnih vsebin s podporo videoposnetkom.

Izdeluje: Meizu, www.meizu.com.

Velikost in vrsta pomnilnika: Pomnilnik flash, 4 GB.

Diagonala in ločljivost zaslona: 6,1 cm, 320 x 240 pik.

Prodaja: LCR, www.lcr.si.

Cena: 165 EUR.

Za: Velikost, oblikovanje, cena.

Proti: Počasen zagon, rahlo nenatančen vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji