Objavljeno: 26.2.2008 00:59 | Avtor: Janez Urevc | Monitor Februar 2008

Nov lišp tudi za Linux

V petek, 11. januarja 2008, je skupnost razvijalcev namizja KDE izdala težko pričakovano četrto različico tega priljubljenega namizja. V primerjavi s prejšnjo je celotno namizje doživelo precejšnje število izboljšav.

Zelo pomembne spremembe so doživele skoraj vse priložene knjižnice. Največji pridobitvi sta ogrodje Phonon, ki skrbi za večpredstavnost, ter Solid, ki skrbi za integracijo s strojno opremo in upravljanje odstranljivih naprav. Obe ogrodji uporabniškim programom v KDE 4 ponudita od platforme neodvisen vmesnik za dostop do strojne opreme. To zelo olajša njihovo prevajanje na druge operacijske sisteme. Posledično se razvijalci že ukvarjajo z migriranjem orodij KDE v operacijski sistem Windows, medtem ko nekatere že lahko poganjamo na platformi OS X.

Najvidnejša sprememba za uporabnika je uvedba namizne lupine Plasma, ki skrbi za upravljanje vseh elementov namizja (menuji, pult ...), po funkcionalnosti pa zelo spominja na OS Xov dashboard. Osnovni elementi Plasme so t. i. Plasmoids. Gre za uporabne programe (ura, RSS agregator, kalkulator ...), ki jih lahko poljubno premikamo po namizju.

Prenovljen je tudi okenski upravitelj Kwin. Ta zdaj podpira uporabo grafičnih učinkov, ki jih omogočajo moderne grafične kartice. Vključimo si lahko učinke ob zapiranju ali zmanjševanju oken, določimo delno transparentnost poljubnega okna in vse dejavne programe ali namizja naenkrat prikažemo na zaslonu v obliki mreže (nekako tako, kot zmore OS Xov Expose`). Možnosti je veliko in nekaj je res zelo uporabnih.

Izboljšave je doživela tudi velika večina programov, nekateri pa so celo popolnoma novi. Dolphin je nov privzeti upravljalnik datotek, ki je nadomestil dosedanjega Konquerorja. Ta ostaja privzeti spletni brskalnik. Dolphin je zelo enostavno uporabljati, a kljub temu svoje delo opravi odlično. Nova sta tudi pregledovalnik slik Gwenview in Okular. Gwenview je v primerjavi s prejšnjo izdajo doživel poenostavitev in to predvsem olajša rabo. Okular je popolnoma nov program, ki nam omogoča pregledovanje dokumentov v formatih PDF in ODF in nadomešča dosedanji KPDF.

Na voljo so tudi zelo zanimivi in uporabni izobraževalni programi. Kalzium nam prikazuje podatke o kemijskih elementih in spojinah, s Parleyem lahko izboljšamo svoj besedni zaklad v katerem od tujih jezikov, KTouch nam pomaga pri učenju desetprstnega tipkanja, KStars pa nam omogoča romantičen pogled na zvezdnato nebo. Pogrešali ne bomo niti iger, ki so večinoma dodobra prenovljene. So bolj intiutivne in imajo bolj izpopolnjeno grafiko in to jim daje moderen videz. Mrzle zimske večere si bomo lahko popestrili z igranjem KSudokuja, osvajanjem planetov v Konquestu ali obujanjem spominov na dobre stare arkadne igre v KGoldrunnerju.

KDE 4.0 želi po uporabnosti, videzu in uporabniški izkušnji nedvomno konkurirati najaktualnejšim operacijskim sistemom, kot sta Windows Vista in predvsem Applov Mac OS X. To mu z naprednimi rešitvami precej dobro uspeva. Razočara le to, da z uporabniškega vidika ne pokaže nič, česar še ne bi videli v eni izmed zadnjih dveh različic OS Xa. Pri tem moramo seveda upoštevati, da ne gre za komercialen izdelek, za katerim stoji velika multinacionalka, temveč za projekt, ki je nastal predvsem na temeljih prostovoljstva in navdušenja ljudi, ki so vanj vložili silno veliko ur svojega prostega časa. Glede na to menimo, da je KDE kljub vsemu odličen izdelek, ki ga čaka še lepa prihodnost.

Zavedati se moramo tudi, da gre za skupek programske opreme, ki se trudi izkoriščati vse možnosti, ki mu jih daje zmogljiva strojna oprema. To seveda pomeni, da KDE 4 na manj zmogljivih računalnikih ne bo tekel tako gladko, kot bi si želeli. Toda le kdo bi mu to lahko zameril?

Prikaz vseh dejavnih oken.

KickOff - prenovljeni menu za zaganjanje programov.

Dashboard z nekaterimi uporabnimi Plasmoidi.

Pogled na vsa dejavna namizja

Prosojnost oken je eden izmed učinkov za lepši videz namizja.

KDE 4.0

Kaj: Namizno okolje za sisteme UNIX.

Kje: www.kde.org.

Cena: Brezplačno (projekt je izdan pod odprtokodno licenco).

Za: Napredne funkcionalnosti, prijazen do oči.

Proti: Za hitro delovanje potrebujemo zmogljivo strojno opremo.

Zavedati se moramo tudi, da gre za skupek programske opreme, ki se trudi izkoriščati vse možnosti, ki mu jih daje zmogljiva strojna oprema.

Najvidnejša sprememba za uporabnika je uvedba namizne lupine Plasma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji