Objavljeno: 27.6.2006 14:27 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Junij 2006

Nov kamenček v Googlovem mozaiku

Kdo se boji Googla? Njegovi tekmeci prav gotovo, saj je podjetje iz Santa Clare v nenehnem vzponu, naglo povečuje tržni delež, dobiček in število zaposlenih in zdi se, da ga nihče ne more zaustaviti. Posredno pa se ga bojijo tudi tisti, ki jih je strah, da bodo postali njegovi tekmeci. Google namreč sili na nova in nova področja in nihče ne ve, kje bo pokukal na plan.

No, pri predstavitvi spletnega koledarja ni bilo čisto tako. Že sredi marca se je začelo namigovati, da Google pripravlja spletni koledar z imenom CL2. Tako je bilo namreč moč sklepati s spletnega naslova www.google.com/cl2, na katerem je avtor nekega bloga objavil zaslonski posnetek, ki je potrjeval domnevno ime.

Google je kmalu omejil dostop do strani in to je le še prililo olja na ogenj razprav o tem, kdaj bo koledar na voljo in kaj vse bo prinesel. Nekaj tednov zatem je Google Calendar končno ugledal luč sveta. Sicer ne nosi napovedanega imena, a zelo spominja na zaslonske posnetke zdaj že pozabljenega blogerja.

Zelo priročen pogled je seznam prihajajočih dejavnosti.

Uporabniški vmesnik je značilno "googlovski". Dodajanje novih vnosov v koledar, časovno prerazporejanje na druge termine, daljšanje in krajšanje dogodkov ter pregled dejavnosti opravimo kar z miško, predvsem z metodo povleci-spusti. Najlepše pri tem pa je, da je odzivnost aplikacije izvrstna in povsem primerljiva z namenskimi programi.

Posebej zanimiv način dodajanja sestankov in opravil na koledar je možnost Quick Add. Ta odpre vrstico, v katero vnesemo ime dogodka, dan in uro, ločeno kar s presledkom, ob potrditvi vnosa pa se dogodek uvrsti na seznam. Dovoljene so tudi besede, kot je npr. tomorrow, in upamo, da bo slovenski prevod koledarja omogočal tudi rabo slovenskih besed.

Nov koledar je tesno prepleten z Gmailom, saj omogoča opozarjanje na dogodke tudi po elektronski pošti, v Gmailu pa lahko poštna sporočila povežemo s koledarjem. Sodeluje tudi s storitvijo Google Maps, ki ob kliku povezave ob dogodku z označenim krajem prikaže zemljevid prireditve. A to možnost bomo Slovenci pogosteje uporabljali šele, ko bo Google Maps bolje pokrival Slovenijo.

Pregled celotnega meseca.

Uporabniki Google Calendarja lahko podatke s svojih koledarjev ponudimo tudi drugim, bodisi omejeni skupini uporabnikov ali pa kar celotni javnosti. Spremljamo lahko tudi koledarje drugih uporabnikov in javnih dogodkov, npr. državnih praznikov, ki jih poiščemo s posebnim iskalnikom.

Podatke lahko tudi uvozimo iz drugih programov. Podprt je Applov zapis iCal, Outlookov CSV in odprti XML. Tako je zagotovljena združljivost in povezljivost s številnimi programi.

Poleg opozarjanja na dogodke z elektronskim sporočilom lahko izberemo tudi prikazna okna ali sporočila SMS. Slednja lahko uporabijo le uporabniki nekaterih večjih mobilnih operaterjev, med katerimi pa ni niti enega, ki bi deloval na slovenskem trgu.

S posebnim iskalnikom lahko poiščemo in dodamo koledarje, ki so javno dostopni.

Google, ki ima zdaj več zaposlenih, kot jih je imela Mura v najboljših časih, s koledarjem zapolnjuje mozaik spletnih aplikacij. Ta počasi postaja obljubljena dežela zasužnjenih ujetnikov namiznih programov. A čeprav je Google Calendar prehitro pokukal na plan, to podjetju v silovitem vzponu najbrž ne bo preveč škodilo, saj je vendarle koristen izdelek.

Skeptiki pa opozarjajo, da gre le še za eno izmed Googlovih zbirališč osebnih podatkov. Skupaj z vsemi storitvami, s katerimi pridobiva neznanske količine podatkov, utegne Google storiti marsikaj. In glede na strmo rast in nove in nove spletne storitve, bo podjetje v prihodnje nadzorovalo še večji ocean podatkov.

Upajmo, da želi Google zavladati "samo" industriji programske opreme. A za vsak primer se vprašajmo še enkrat: kdo se boji Googla?

Google Calendar

Kaj: Spletni koledar.

Izdeluje: Google, www.google.com/calendar.

Cena: Brezplačno.

Za: Odličen uporabniški vmesnik, skupna raba koledarjev, združljivost z drugimi Googlovimi storitvami in drugimi koledarji.

Proti: Opozarjanje na dogodke s SMS pri nas ni mogoče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji