Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2009

Nortonovih 2009

Symantecov Norton Internet Security je med poznavalci že leta skorajda sinonim za nekaj velikega, počasnega, nadležnega. No, zadnja leta se v Symantecu trudijo, da bi to podobo popravili.

Sodobni varnostni paketi so iz leta v leto obsežnejši. Tekmovalnost med podjetji na tem področju je izjemna in če smo se še pred letom ali dvema čudili, ko so nekatera podjetja svoje pakete oglaševala s sloganom "8 in 1" - mišljeno je bilo seveda število programov v paketu - danes najdemo že reklame za "12 in 1". Tako pretiravanje seveda ne vodi nikamor, saj zmede kupca. Symantecu štejemo v dobro, da se ni pridružil tej karavani, temveč ostaja pri sestavljanju paketa in pri oglaševanju v mejah spodobnega.

Začetno okno uporabniškega vmesnika je dodelano in v njem ni preveč navlake.

Symantecov paket programov za varno rabo osebnega računalnika z imenom Norton Internet Security (NIS) 2009 lahko kupimo v Symantecovi spletni trgovini, tisti, ki imajo raje "fizični" stik s programom, pa se bodo odločili za škatlo s ploščo CD-ROM pri katerem od slovenskih prodajalcev. Razveseljivo je, da je cena paketa postala sprejemljivejša za slovenskega uporabnika. To je vsaj delno tudi zasluga neusmiljene konkurence. Ko paket nameščamo v računalnik, kjer je že nameščen kateri od varnostnih programov, bo slednjega NIS zelo verjetno sam odstranil, čeprav so preverjeno tudi izjeme. Če je NIS prvi varnostni program, nam računalnika ne bo treba niti znova zagnati in bo takoj zaščiten pred vsemi vrstami nesnage, ki preži na nas v spletu. Še pred namestitvijo pa program že preizkusi, ali je v nas kaj paranoika: ponuja nam, da nekatere podatke o zaščiti našega računalnika pošlje v Symantecovo centralo. Žal ne zvemo, kaj ti podatki obsegajo.

Po namestitvi se namesto posebnega velikega gumba-ikone v sistemski vrstici iz starejših različic naseli v sistemski pladenj (tray) skromna ikona, ki prikazuje stanje zaščite. Z desnim klikom nanjo odpremo osrednje okno uporabniškega vmesnika, imamo pa tudi možnost vklopa tihega načina. Ta pride še posebej prav, kadar ne želimo, da bi nas med rabo računalnika NIS 2009 kakorkoli zmotil (recimo med gledanjem filma ali med predstavitvijo v službi). Elementi vmesnika so učinkovito razporejeni v tri vrstice. Prva z naslovom Computer prikazuje stanje in nastavitve protivirusnega ter protivohunskega programa. Ta programa sta stara znanca in večjih novosti tu ne bomo našli. Razveseljivo je, da zdaj tudi Nortonov protivirusnik pogosteje osvežuje protivirusne podpise. Še nedavno je to počel enkrat na teden, očitno pa jih je konkurenca prisilila v večkratno (po lastnih besedah) posodabljanje v eni uri. Novost je tudi Norton Insight, tehnologija, ki omogoča, da protivirusnik ne preverja datotek z zaupanja vrednim digitalnim podpisom. Še več, pri preverjanju drugih datotek (predvsem programov, jasno) se opira na podatke iz spletne skupnosti Norton Community.

Druga vrstica se imenuje Internet in v njej nastavljamo požarni zid, protismetni program in program za preprečevanje vdorov. Protismetni program se integrira v programa Outlook in Outlook Express, drugi programi, tudi Vistin Mail, pa so zanj pretrd oreh. Tu lahko tudi zaščitimo brskalnik (Internet Explorer 6 oziroma 7 ali Firefox) pred okužbami, ki jih povzroči zgolj naš obisk na določenih spletnih straneh (tako imenovani drive-by download). Požarni zid omogoča samodejno izdelavo pravil dostopa v omrežje za vsak program, ki se zažene. Uporabniki, ki se bolje počutijo, kadar sami upravljajo računalnik, bodo pač to nastavitev izključili in pomagali programu izdelati pravila dostopa po meri. Pri tem jih vsaj v začetku čaka precej dela. Pri ročnem nastavljanju imamo še možnost naprednega spremljanja dogodkov, kot so dostopanje v omrežje prek vmesnih programov, injiciranje kode v druge programe, nadzor drugih programov prek sistemskih okenskih sporočil (Windows Messaging). Vsekakor povsem dovolj, da prestrašimo običajnega uporabnika.

Tretja vrstica, Identity, skrbi za samodejno prijavljanje in izpolnjevanje spletnih obrazcev, potem ko smo programu zaupali svoje podatke, ki jih najpogosteje vpisujemo v razne prijavne obrazce. Norton doda posebno vrstico v Internet Explorer ali v Firefox, poleg izpolnjevanja obrazcev prijav pa pregleduje spletne strani in nas obvešča o goljufivih primerkih. To sicer zmore že vsak sodoben brskalnik.

Email Scan išče škodljivo kodo v vsej dohodni in odhodni elektronski pošti. Podprti so programi, ki se znajo povezati s poštnimi strežniki POP3 in SMTP.

Nekoliko pomanjkljiva je sprotna pomoč. Pri nekaterih nastavitvah enostavno ne vemo, kaj pomenijo, pa nam jih program ne razloži. Pri nastavitvah protivirusnega programa so take, recimo, možnosti Idle Time Scan (z možnimi nastavitvami Weekly, Monthly ali Quarterly) ali Limit Data Extraction. Medtem ko nam prvi pojem za silo razjasni Norton Help Center, ko v njem sami poiščemo razlago pojma, pa drugi ostaja neznanka.

Plošča CD-ROM, s katere namestimo program, je zagonska. Težko je verjeti, vendar je NIS 2009 po mnogih letih prvi, ki podpira zagon s cedeja in pregled diska, formatiranega z datotečnim sistemom NTFS. Še NIS 2008 je ob zagonu s plošče najprej prikazal vrstico, ki se je marsikdo ne spomni več: Starting Windows 98 ... Letošnja Nortonova letina je končno pometla s tem ostankom zgodovine in pri zagonu s plošče se prikaže okolje, podobno tistemu pri namestitvi Windows Vista. Malce nam je šlo v nos, da je treba pred zagonom protivirusnika s plošče vpisati namestitveni ključ programa - ob vsaki uporabi. Sliko zagonske plošče v zapisu ISO si lahko s Symantecovega strežnika prenesejo tudi tisti, ki so program kupili v spletni trgovini.

In kaj smo ugotovili na preizkusu? Norton 2009 je pri protivirusnem prečesavanju diska kar nekaj počasnejši od svojega predhodnika 2008 (22:06 proti 15:56), vendar zato potrebuje nekaj manj procesorskega časa (32,6 proti 37,8 %) in povprečno porabi nekaj manj pomnilnika (51,7 proti 62 MB). Več na to temo pa v velikem preizkusu tovrstnih paketov, ki si ga lahko obetate v kratkem.

Norton Internet Security 2009

Kaj: Programski paket za varno rabo računalnika.

Izdeluje: Symantec, www.symantec.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 53 EUR, nadgradnja 39 EUR.

Za: Prenos slike zagonskega CD-ROM iz spleta. Obvladljivo število programov v paketu.

Proti: Pomanjkljiva sprotna pomoč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji