Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor November 2017

Nokia 6

Največja v četverici Nokiinih novosti je Nokia 6.

Ohišje je iz kakovostnega aluminija, iz aluminija so tudi stranski gumbi za upravljanje glasnosti in vklop ter izklop telefona. Cena je 250 evrov. Oblika ohišja in še posebej stranic pa do uporabnika ni prijazna. Stranice so namreč ostro brušene in pri telefonu s 5,5-palčnim zaslonom se robovi pri držanju telefona v roki preveč občutijo. Telefon je zaradi te rešitve na občutek težji in debelejši, kot je v resnici. Ob raziskovanju, zakaj se je podjetje odločilo za takšno rešitev, smo naleteli na Applovega glavnega oblikovalca, Jonya Iva. Modeli iPhone do leta 2013 in trenutno ponujeni iPhone SE s 4-palčnim zaslonom so imeli prav tako obrušene robove. Uporabniki so tako imeli boljši oprijem pri na primer dvigu telefona z ravnih površin, kot je miza. A leta 2014 so z večjimi iPhoni opisano rešitev v Applu opustili, češ da so zaobljeni robovi udobnejši pri večjih telefonih.

Omenjeni 5,5-palčni zaslon pri Nokii 6 edini med vsemi tremi modeli ponuja ločljivost HD. Uporabljena tehnologija IPS LCD ne pretirava s saturacijo barv, kot je značilno pri zaslonih OLED, in za telefon v srednjem cenovnem razredu ponuja presenetljivo velik razpon pri svetlosti. Tudi ob sončnih dnevih je prikaz vsebin še dovolj dober za uporabo. Dovolj dobra je tudi kamera na hrbtni strani telefona. Kombinacija tipala s 16 MP, zaslonko f/2.0, avtofokusom in aplikacijo brez odvečnih funkcij prinaša zadovoljive fotografije. So pa tudi pomanjkljivosti. Za dober posnetek je treba vložiti veliko energije in časa. Počasna je tudi obdelava v primeru fotografiranja z vključenim HDR. Traja več sekund, preden se fotografija pojavi. Telefon se lahko v tem času že pospravi in aplikacija zapre, a uporabnik pri vsakdanjem fotografiranju kljub temu rajši počaka in preveri, ali je fotografija zadovoljiva. Vse skupaj tako zahteva veliko preveč časa. Pozitivno presenečenje so fotografije, ustvarjene v temnejših razmerah, saj so glavni objekti dobro osvetljeni in velikokrat se je bolje odreči uporabi Flasha, zaradi katerega je ozadje fotografije neprimerno temnejše.

Počasno delovanje pa ni zgolj v primeru HDRja, temveč se opazi tudi na drugih področjih rabe. Razlog za to sta Qualcomm Snapdragon 430 in Adreno 505. Prepoznavanje prstnega odtisa pri odklepu telefona je počasno in pri igranju iger telefon hitro doseže maksimum zmogljivosti. Druge aplikacije se sicer odpirajo hitro, a je včasih treba več časa, da se naloži dejanska vsebina. Škoda, da niso uporabili vsaj Qualcomm Snapdragona 625, saj bi bila s tem Nokia 6 odpornejša proti staranju. Pomnilnika je na voljo 32 GB, z možnostjo rabe microSD kartice do 256 GB, delovni pomnilnik pa meri 3 GB.

Nokia 6

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 250 EUR.

Za: (Skoraj) neokrnjen Android, zaslon HD.

Proti: Ostri robovi stranic, počasno delovanje kamere.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji