Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2022

Nikon Z9

Brezzrcalni fotoaparati počasi prevzemajo primat pred klasičnim modelom DSLR, novi Nikonov Z9 pa prestavlja vrhunec njihove ponudbe. Gre za njihov najzmogljivejši brezzrcalni fotoaparat doslej, pravzaprav prvi model, ki meri na najzahtevnejše profesionalne fotografe. Med njimi so tudi športni fotografi, ki potrebujejo predvsem veliko hitrost pri samodejnem ostrenju in zaporednem fotografiranju.

Novi Z9 je po oblikovanju resni delovni stroj, saj je prvi njihov brezzrcalni model z integriranim držalom za pokončno fotografiranje. Pri tem se zgleduje po dosedanjem DSLR-modelu D6 (in njegovih predhodnikih). Aparat je tako razmeroma velik in težek, a vseeno malenkost manjši in lažji od primerljivih DSLR (ohišje z baterijo in s pomnilniško kartico tehta 1.340 gramov, kar je okoli 100 gramov manj od enako opremljenega D6, po volumnu pa je 20 odstotkov manjši od omenjenega DSLR). Kakovost izdelave je seveda odlična, aparat je zatesnjen proti vremenskim vplivom, pri Nikonu tudi poudarjajo vzdržljivost in zanesljivost aparata.

Upravljalne sheme se bodo ciljni uporabniki hitro navadili. Na voljo je impresivno število funkcijskih tipk in kolesc, večini lahko tudi spremenimo namembnost, hkrati je večina tipk osvetljenih od zadaj. Zaslon na zadnji strani je nameščen na nagibnem tečaju, ta pa na dodatnem tečaju, ki omogoča tudi premikanje levo in desno. Njegova ločljivost pa je zgolj povprečna – ponudi dobra dva milijona pik, pri konkurentih pa jih najdemo tudi že dvakrat toliko.

Pri okularju velja pohvaliti veliko hitrost osveževanja (120 Hz), poudarjajo tudi zelo kratek odzivni čas. To, da brezzrcalni aparati nimajo klasičnega optičnega okularja, je pogosta kritika zahtevnejših uporabnikov, vajenih modelov DSLR, a je ta okular po našem mnenju dovolj dober, natančen in hiter. V uporabi je sicer matrika OLED z dovolj visoko svetlostjo. Tako kot pri zadnjem zaslonu tudi tu konkurenca že ponuja višje ločljivosti, česar pa naše (očal vajene) oči ne opazijo.

Aparat je zelo dobro založen z vmesniki. Na desni strani najdemo vratca, pod katerimi je dostop do dveh bralnikov kartic CF Express Tip B, podpirajo pa tudi starejše oziroma počasnejše kartice XQD. Na drugi strani pa najdemo vhod za mikrofon, izhod za slušalke, vmesnik HDMI, USB-C (prek katerega lahko aparat tudi napajamo) ter celo klasični omrežni vmesnik.

Aparat uporablja novo baterijo EN-EL18d, podpira pa tudi starejše različice EN-EL18. Po uradnih specifikacijah zmore 740 fotografij z enim polnjenjem, kar je za brezzrcalne aparate zelo dober dosežek, a še vedno za številkami, ki smo jih vajeni pri DSLR (D6 denimo ponudi 3.580 fotografij z eno baterijo). Pri tem velja poudariti, da ta številka privzema pogosto rabo zaslona, torej da med fotografiranjem veliko preverjamo zajete fotografije, in po možnosti tudi kak »izlet« v menije.

Če uporabljamo hitri zaporedni zajem fotografij, ki jih med delom praktično ne gledamo, pa lahko po Nikonovih besedah računamo tudi na pet tisoč in več zajetih fotografij z eno baterijo. Primer take rabe je športna fotografija, kjer zajemamo goro fotografij, saj vemo, da jih bomo pregledovali šele kasneje (ali pa jih bo celo kdo drug). Kakorkoli, pri brezzrcalnih aparatih bomo pač računali na nakup kake baterije več kot pri DSLR.

Še eno področje, kjer so se pri Nikonu posebej potrudili, je sistem za samodejno ostrenje. Aparat ponudi vse možnosti, ki smo jih poznali že pri DSLR D6, je pa tudi prvi brezzrcalni aparat, ki ponudi Nikonov 3D tracking objekta. K temu pa doda vse novodobne načine, znane iz brezzrcalnih aparatov. Tako je na voljo pokritost celotnega tipala, aparat zmore prepoznavo objektov, seveda pa tudi prepoznavo in slednje obrazom ter očem. Podrobno lahko nastavimo tudi, koliko časa naj aparat počaka pred ponovnim ostrenjem, ko izgubi objekt, ki mu sicer sledimo. Denimo, če fotografiramo tekmo v gorskokolesarskem spustu, kjer bo kolesar za hip »izginil« za drevesi, lahko pač nastavimo, da aparat počaka tisto sekundo, preden začne na novo ostriti, in tako spet ujamemo kolesarja, ko se pojavi. To smo lahko nastavljali tudi že pri njihovih profesionalnih DSLR, a je tu zaradi uporabe celotnega tipala za ostrenje še toliko učinkovitejše. Podobno lahko »zaklenemo« ostrenje na izbrani obraz. Tako mu bo aparat sledil tudi takrat, ko se oseba obrne stran, torej ne bo vmes »skočil« na druge obraze v kadru.

Novi Z9 prinaša bolj ali manj vse, kar bi si zahtevni profesionalni fotografi v tem trenutku lahko želeli.

Kakovosti fotografij in videa ni treba posebej poudarjati. Aparat prinaša vse, kar bi si na tem področju želeli. Pri videu omenimo le podporo zajema Nikonovemu formatu N-Raw za video v polni ločljivosti 8.3K in do 60p. To trenutno podpira le DaVinci Resolve, a bodo prej ko slej podporo uvedli tudi ostali (Apple Final Cut Pro, Adobe Premiere). Za občutek, minuta takega posnetka »tehta« nekje od 4.8 in 8.4 GB. Ena izmed prednosti tega aparata pri zajemu videa je tudi stabilizacija, vgrajena v samo ohišje (seveda lahko še naprej koristimo tudi stabilizacijo, vgrajeno v zmogljivejše objektive).

Med drugimi koristnimi malenkostmi nam je posebej pri srcu možnost povsem neslišnega fotografiranja. Aparat nima več mehanskega zaklopa, kar je nemalo brezzrcalnih aparatov še vedno uporabljalo (tudi Nikonovi dosedanji Z7, Z6 itd.). Poleg omenjenega neslišnega fotografiranja prinaša to tudi zelo veliko hitrost zajema – do 20 slik na sekundo pri RAW, 30 pri JPEG ali celo 120 pri znižani ločljivosti (11 MP) in stiskanju JPEG. Pri tem se okular ne zatemni, kot pri DSLR, saj gre za t. i. stacked tipalo, torej ima samostojne plasti za različna opravila (ostrenje, zajem RGB itd.).

Novi Z9 prinaša bolj ali manj vse, kar bi si zahtevni profesionalni fotografi v tem trenutku lahko želeli. Hkrati je tudi eden pomembnejših koščkov v sestavljanki Nikonovega profesionalnega brezzrcalnega sistema »Z«. Kot vedno pa je pri tem cena tista edina resna ovira.

Nikon Z9

digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 8.256 × 5.504.

Tipalo: Efektivno 46 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 23,9 mm, CMOS

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 6.000 EUR (ohišje)

Za: Kakovost fotografij in videa, hitrost zajema fotografij, hitrost in zmogljivost samodejnega ostrenja, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji