Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: Uroš Škrjanc | Monitor September 2023

Ni vse za oblak

Zunanji diski so še vedno nujen pripomoček za skladiščenje vsega digitalnega. Dobra novica je, da postajajo hitrejši, kompaktnejši in dostopnejši. In da jih oblak vendarle še ni upokojil.

V osebnih računalnikih že nekaj časa prevladujejo diski/pogoni SSD, predvsem njihova različica NVMe z integriranim vodilom PCIe, ki ponuja najhitrejše delovanje. Dva izmed zadnjih smo preizkusili – Samsung Portable SSD T7 2TB in T7 Shield 1TB.

Lična embalaža vsebuje vse, kar potrebujemo – poleg diska še kratka navodila in dva kabla, prvi je s klasičnima priključkoma USB A in C, drugi pa ima na obeh straneh priključek USB C. Oba se v disk dobro vpneta, tako da bojazni, da bi se disk snel in padel po tleh, tudi pri malce neprevidnejši uporabi, ni. Sploh pa diski SSD ne vsebujejo mehanskih delov, zato so manj občutljivi na morebitne poškodbe. Model T7 Shield gre v tem pogledu še nekoliko dlje – ovit je namreč v 2 mm debelo gumijasto oblogo in se po zagotovilih proizvajalca drži standarda IP65, torej ga lahko škropite z vodo, mečete z višine do treh metrov in posipate s pepelom, pa mu še vedno ne boste prišli do živega. Nenavadno se zdi le to, da ne premore pokrovčka, ki bi zaščitil odprt USB-priključek na ohišju. Čeprav … tudi vodoodporni telefoni tega nimajo.

Kaj prida programja ni priloženega – na voljo je le program za Okna in Mac, s katerim lahko vsebino zaščitite z geslom. Na proizvajalčevi spletni strani pa najdemo Samsung Magician, ki poleg tega omogoča še diagnostiko, popolno brisanje diska, merjenje hitrosti branja in pisanja ter zapisovanje varnostne kopije celotnega diska.

Čeprav se zunanji diski običajno uporabljajo za shranjevanje varnostnih kopij podatkov, lahke in tanke diske, med katere sodita tudi tokrat preizkušena (T7 meri 57 × 85 × 8 mm in tehta 66 g; T7 Shield pa 59 × 88 × 13 mm in tehta 93 g), uporabljamo tudi za prenašanje datotek med računalniki in predvajanje vsebin na različnih napravah. Oba diska smo poleg računalnika preizkusili tudi na pametnem telefonu, tablici, televizorju in Blu-ray predvajalniku in prav na vseh napravah sta delovala brez težav. Dovolj sta zmogljiva, primerno majhna in hitra, da nanju shranimo vse, kar potrebujemo, ter ju vzamemo s seboj na dopust, poslovno pot ali kamorkoli nas že zanese. Paziti je treba le, da ga formatiramo s pravim datotečnim sistemom, da ga naprave prepoznajo.

Kar se hitrosti tiče, se diska izkažeta za dobro izbiro. S testom Crystal Disk Mark 8 smo izmerili hitrost branja do 450 MB/s in pisanja do 470 MB/s in to je tudi največ, kar se prek vmesnika USB 3.0 da doseči. Proizvajalec sicer napoveduje hitrosti do 1.000 MB/s, vendar je bolj realno pričakovati nekje do 800 MB/s, pa še to le prek vmesnika USB 3.2 Gen 2. Upoštevati je treba, da na hitrost prenosa vpliva tudi datotečni sistem diska. Okna ponujajo exFAT in NTFS, in čeprav je zadnji hitrejši ter bolje izkorišča prostor, ga nekatere naprave ne prepoznajo. Diska sta sicer vsaj še enkrat hitrejša od cenovno sicer ugodnejših prenosnih diskov SATA, ki dosegajo hitrosti do 200 MB/s.

Preprost test, pri katerem smo za tri skupine datotek (majhne datoteke do 10 MB, srednje med 10 MB in 1 GB ter velike nad 1 GB, v vsaki skupini je bilo 100 GB podatkov) merili čas, potreben za zapisovanje na disk in branje z njega, pokaže, da je NTFS, pričakovano, hitrejši. Za zapis manjših datotek je potreboval 12 minut, srednjih šest in velikih pet, medtem ko je exFAT za zapis manjših datotek potreboval kar 40 minut, srednjih sedem in velikih deset. Pri branju enake količine podatkov so časi podobni, le da je branje krajših datotek bistveno hitrejše kot pisanje, in to v obeh formatih.

Diska sta primerna tako za shranjevanje podatkov kot tudi za preganjanje dolgčasa s tablico, saj sta hitra, ponujata zadostno zmogljivost (v gigabajtih), in če bi bila tanjša, bi ju lahko pospravili tudi v denarnico med kartice. Kar pa tudi ne bi bilo slabo. Morda v naslednji različici.

Samsung Portable SSD T7 2TB

prenosni disk SSD

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 142 EUR

Za: Hitrost, združljivost, majhne dimenzije.

Proti: Nič.

  

Samsung Portable SSD T7 Shield 2TB

prenosni disk SSD

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 107 EUR

Za: Zaščita pred poškodbami, hitrost, združljivost.

Proti: Nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji