Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2013 | Teme: antivirus

Nesreča nikoli ne počiva

Nesreča menda res nikoli ne počiva, prav tako ne zlonamerna koda, ki je je v spletu več kot kdaj prej. Lahko imamo (hudo) srečo, da nikoli ne bo prišla do nas, veliko bolje pa je, če se zaščitimo. Preizkusili smo varnostne pakete, ki nas varujejo v Oknih, in tiste, ki se trudijo, da to počnejo tudi na telefonih s sistemom Android.

Kaj smo ugotovili?

Razlike med natančnostjo protivirusnih programov niso velike, so pa. Enako velja za upočasnitev računalnika, ki jo povzroči vsak varnostni paket. Najboljšega smo izbrali glede na to, kako natančen je bil, kako hiter in kako izpopolnjen z dodatki, ki bi jih sicer morali nameščati posebej (nezaželena pošta, požarni zid …).

Sam sem do nedavna sodil med tiste uporabnike, ki so tako prevzetni, da v svojem računalniku nimajo protivirusnega programa in požarnega zidu. Prepričan sem (bil), da sem dovolj previden, da ne klikam »kar vsega po vrsti«, da ne obiskujem sumljivih spletnih strani, predvsem pa, da imam tako ali tako nadgrajene vse ključne sisteme, s katerimi komuniciram (operacijski sistem in brskalnik).

Je že tako, da se tudi najprevzetnejšim (ali pa predvsem tem) hitro zgodi nesreča, ki jih prepriča o lastni »umrljivosti«. Tudi sam sem nekako (ne sprašujte) kliknil iz spleta preneseni programček, ki je bil sam po sebi popolnoma legitimen, le da je imel pripeto še zlonamerno kodo, ki je »malce« okuževala računalnike po našem omrežju. Še dobro, da je okužba povzročila le množično pošiljanje nezaželene pošte v svet in ne česa hujšega. Lahko bi mi, recimo, zbrisala disk in še tistega v omrežju podjetja, to bi šele bila »štala«. Hej, lahko bi mi celo nepovratno zašifrirala vsebino vseh lastnih in omrežnih diskov, kar počne virus, ki ga je na naslednjih straneh opisal Si-CERTov vodja Gorazd Božič.

Ne, v resnici se s temi stvarmi ne gre igrati, zato imam (že kar nekaj let) nameščen protivirusni program. Če sem pošten, tudi zato, ker so današnji računalniki tako zelo hitri (še posebej v kombinaciji z diski SSD), da upočasnitve zaradi protivirusnega programa niti ne opazim. Sem pa v tem času, kar ga imam, že nekajkrat opazil opozorilo o tem, da me je pravkar rešil zanesljive okužbe.

Protivirusni program torej v računalniku enostavno moramo imeti, o tem ni dvoma, in verjetno se ne motim, ko menim, da ga velika večina tudi ima. Če nič drugega, zato, ker ga ob nakupu računalnika velikokrat že dobimo nameščenega, takega za 30 dni. V resnici nas je pri tokratnem preizkusu zanimalo, ali je res najbolje, ali pa kar vseeno, če obdržimo kar tistega, ki nam ga je namestil izdelovalec računalnika ali prenosnika. Da in ne. Varnostni programski paketi se razlikujejo po tem, kaj vse vsebujejo (protivirusnik, požarni zid, obramba pred e-smetjem in še kaj), koliko so na tekočem z najnovejšimi grožnjami in koliko obremenijo računalnik. In po tem, koliko stanejo, če sploh kaj, seveda.

Izkaže se, da so zastonjski programi, kot je npr. Microsoft Security Essentials, sicer zadovoljivo dobri, a morda malce manj natančni pri odkrivanju virusov, predvsem pa ne vsebujejo nič drugega. Za obrambo pred e-smetjem npr. potrebujemo dodatne programe, za požarni zid, če imamo še vedno Windows XP (tista v Windows 7 in 8 sta dovolj dobra), si moramo omisliti spet kaj tretjega. Je že tako, da bo v resnici najbolje, če vsako leto odštejemo nekaj evrov za popolno zaščito. Če ne sodite med tiste, »prevzetne«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji