Objavljeno: 26.3.2024 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor April 2024

»Neodvisna« televizija

Ob nedavni novici, da je prenehal oddajati multipleks C za prizemno digitalno televizijo (DVB-T), smo pogledali, kako lahko televizijske programe spremljamo prek spleta. Še več, preverili smo, če in kako različne televizijske rešitve delujejo zunaj omrežij njihovih ponudnikov.

A1 XPLORE TV

Prizemna digitalna televizija (DVB-T) v naši državi nikoli v resnici ni zaživela v popolnosti, ostale tehnologije (kabelska, satelitska) pa se na slovenskih tleh vse bolj opuščajo. Smeli načrti, da bi postavili več multipleksov, med njimi tudi plačljivega, se nikoli niso uresničili in to je v veliki meri »zasluga« ponudnikov telekomunikacijskih storitev. Internetna televizija (IP TV) je dandanes najbolj razširjena oblika spremljanja televizijskega programa in z razmahom ponudbe »pametnih« televizorjev, napravic za pretočno predvajanje vsebin, tablic in telefonov se je ponudba v resnici poenotila. Prave potrebe po tem, da bi morali najemati namensko opremo za predvajanje televizijskih vsebin (tako imenovani set-top boxi – STB), ni več, saj to brez najmanjših težav zmore oprema, ki jo že imamo. Hkrati pa je tudi omejitev predvajanja televizije v omrežju ponudnika dostopa do interneta v resnici poslovna odločitev; sami smo namreč storitve vseh konkurenčnih podjetij nemoteno preizkušali iz različnih omrežij in na različnih napravah, ki jih imamo doma.

T-2 tv2go

Izbira, izbira …

Na tem mestu takoj napravimo ločnico med aplikacijami televizije za mobilne naprave (mobilnike in tablice) ter tistimi za pametne televizorje. Prav vsi ponudniki imajo pripravljene namenske aplikacije za mobilne naprave, ki dovoljujejo predvajanje tudi zunaj lastnih internetnih omrežij. Skupno jim je tudi to, da v večini primerov ne ponujajo enakega števila programov, kot jih lahko spremljamo na televizorjih, pa tudi ločljivost slike in pretok podatkov sta primernejša za mobilne naprave, zato ponujajo nekoliko slabšo kakovost slike. Ta se sicer pri vseh ponudnikih samodejno spreminja glede na hitrost trenutne spletne povezave in je po navadi nižje ločljivosti ter bolj stisnjena. Aplikacije za mobilne naprave so pri vseh ponudnikih dosegle »zrelost«, torej so prav vse pregledne, intuitivne za uporabo, ponujajo pester in pregleden nabor najpomembnejših funkcij in se v resnici razlikujejo le še po nalagalnih časih tako same aplikacije kot posameznega televizijskega programa (oziroma videotoka). Aplikacije smo preizkušali na različnih mobilnikih in tablicah tako »robotskega« kot »jabolčnega« porekla.

Gre pa tudi takole

Programe nacionalne televizije lahko od nedavnega spremljamo tudi v namenski aplikaciji RTV 365, ki je šele v zadnji različici postala resnično uporabna tudi na pametnih televizorjih. Poleg televizijskih in radijskih programov nacionalne medijske hiše imamo z njo dostop tudi do arhiva številnih oddaj domače produkcije in tudi kar nekaj tujih vsebin se najde na njej. Brezplačno oziroma – bolje rečeno – vključeno v ceno plačila obveznega RTV-prispevka.

Precej dlje časa podobno storitev ponuja tudi največja komercialna hiša pri nas. V storitvi Voyo si poleg programov v živo (kjer zanimivo manjka zadnji dodani program Astra) lahko ogledamo tudi veliko filmov in oddaj tuje ter domače produkcije, vse to za cent manj kot osem evrov. Dodana vrednost je portal Petka, kjer so vključene videorazlage učne snovi za osnovno šolo in dodatne obrazložene vaje.

Obe aplikaciji bi uporabniški vmesnik lahko še precej izboljšali, predvsem s podporo televizorjem z ločljivostjo UHD (4K), da o kakovosti prikazane slike niti ne govorimo (Voyo je tukaj nekaj malega v prednosti).

Pametni televizorji oziroma druge predvajalne naprave imajo večjo omejitev v samem upravljanju (daljinski upravljalnik televizorja ali namenske naprave; pri vseh aplikacijah lahko povsem nemoteno prek tehnologije CEC uporabljamo daljinec televizorja), a je zato na voljo veliko večji zaslon in s tem možnost predvajanja kakovostnejše slike. V veliki večini primerov so STB (»škatle pod televizorjem«), ki jih ponudniki nudijo za najemnino ali nakup, Android naprave, zato je prenos/razvoj aplikacije za pametne televizorje in druge predvajalnike relativno enostaven. Vseeno je treba vedeti, da boste pri nekaterih ponudnikih morali opraviti nakup ali najem njihove opreme in je samostojna aplikacija mogoča le kot dodatna storitev. Preizkuse vseh aplikacij za pametne televizorje smo opravili na Google Chromecast 4K, »jabolčno« stran s predvajalniki Apple TV pa trenutno podpira le T-2.

Telemach EON TV

Ponudnika T-2 in Telemach ponujata svoji TV-storitvi tudi samostojno (torej ni treba biti naročnik njihovega dostopa do spleta), medtem ko A1 in Telekom o samostojni ponudbi še razmišljata in bi ju lahko ponudili kdaj v prihodnosti.

Televizija brez omejitev …

Oranžna ekipa T-2 je svojo samostojno storitev poimenovala kar T-2 TV v tujem omrežju in ni težko razbrati, kdo je ciljna skupina te storitve. Storitev se trži kot vikend, počitniški oziroma dopustni dostop kjerkoli v EU in v luči zapletov s televizijskimi pravicami nekaterih športnih prenosov tudi kot storitev za ljubitelje športa, ki bi radi imeli dostop do vsega. Hiter pregled po programskih paketih pokaže, da si lahko omislimo bodisi dva klasična paketa programov, torej za vsakogar nekaj, bodisi paket po izbiri (predvsem filmski, športni, erotični in nacionalni paketi programov). Ponudba sicer ni povsem primerljiva s tisto, ki bi jo dobili kot naročniki ostalih »oranžnih« storitev, vendar je po našem mnenju precej bolj prilagodljiva in prav zato v nekaterih primerih tudi dražja, ob tem jo je mogoče še en mesec brezplačno preizkušati z vsemi funkcionalnostmi vred.

Vmesnik T-2 televizije je od vseh preizkušenih najmanj grafično nasičen, kar omogoča hitro odzivnost tako na mobilnih napravah kot pametnih televizorjih. Nekatere bo zanašanje na besedilne elemente morda motilo, druge manj, videoteka pa bi navkljub več grafičnim elementom lahko bila preglednejša in programski vodnik s samo besedilnimi elementi na trenutke manj natrpan. Preklapljanje med programi je hitro, ponujajo tudi programe z ločljivostjo 4K in HDR, izkušnja s preskakovanjem v časovnih funkcijah je nadpovprečna in skorajda »brezšivna«, četudi je pri nekaterih programih opazna razlika v ločljivosti posnetka in slike v »živo«. Dolgo so bili vodilni tudi na področju športnih dogodkov, kjer so s tako imenovanimi TOP dogodki omogočili hiter časovni preskok na trenutek, ko se je zgodil gol, nastop našega smučarskega skakalca ali plezalca. Podobne rešitve ponujajo zdaj tudi drugi ponudniki, a je T-2 tu še vedno najhitrejši.

Telekom Slovenije NEO TV

Vsekakor pa je treba pohvaliti storitev tudi zaradi resnično velikega števila podprtih sistemov: poleg Androida in Apple TV lahko aplikacijo naložite tudi na pametne televizorje z operacijskimi sistemi Tizen (Samsung), WebOS (LG), VIDAA OS (Hisense) in Titan OS (Philips), podprt pa je tudi Amazon Fire TV. Nekateri operacijski sistemi ne dovoljujejo predvajanja erotičnih vsebin in vmesniki za posamezne operacijske sisteme se lahko med sabo konkretno razlikujejo, tako da uporabniška izkušnja lahko variira. Po našem mnenju se v ekipi oranžnih tudi uporabniški vmesniki med aplikacijami za mobilne naprave in pametne televizorje vizualno razlikujejo najbolj med vsemi preizkušenimi. Le prevladujoča barva vmesnikov ostaja povsod značilno oranžna.

Telemachovi paketi EON TV se od ponudbe za uporabnike drugih storitev razlikujejo precej manj kot je to pri T-2. Na voljo so trije paketi, ki vsebujejo lepo število televizijskih programov, dodane pa so tudi vsebine na zahtevo prek Video kluba in že v osnovi vključujejo tudi ogled nazaj, ki je pri T-2 doplačljiv. Pri dražjih paketih ponujajo za dve leti v brezplačno uporabo tudi Android sprejemnik EON Smart Box, kar lahko pride prav tistim, ki imate morda nekaj starejši televizor in nimate nobene druge predvajalne naprave. Dodatni paketi in izbrane vsebine iz videoteke se na voljo samo kot doplačilo k prej omenjenim paketom, tako da je prilagodljivost ponudbe v primerjavi s T-2 precej manjša. Omenimo še, da si za 15 evrov lahko omislite predplačniški paket za tri mesece, ki pa to v resnici ni: po izteku trimesečnega obdobja je treba naročnino plačevati s kartico in gre bolj za preizkus vseh funkcionalnosti, ki jih storitev ponuja.

Tudi vmesnik EON TV deluje hitro, čeprav vsebuje več grafičnih elementov kot oranžni tekmeci. Intuitivnost in odzivnost pri uporabi časovnih funkcij sta na vrhunski ravni, preklapljanje med programi je po naših meritvah enako hitro kot pri tekmecih, kakovost prikazane slike prav tako. V zadnjem obdobju so prenovili preglednost in enostavnost uporabe Videokluba, kjer so pod eno streho združene knjižnice videovsebin različnih ponudnikov in je resnično precej bolj pregledna in uporabna, kot je bilo to v preteklosti, prostor za izboljšave pa se še vedno najde. V programski shemi najdemo kanale v ločljivosti 4K in za športne navdušence tudi programe Sportkluba, ki jih na slovenskih tleh ne trži prav veliko drugih ponudnikov. Malce bi pograjali le videz vmesnika, ki na televizorjih UHD zaradi večjega števila grafičnih elementov na trenutke deluje nekoliko okorno in neostro (predvidevamo, da zaradi nižje ločljivosti vmesnika, to velja predvsem za logotipe TV-postaj in sličice v videoteki).

Podpora različnim operacijskim sistemom je malce skromnejša kot pri T-2, a še vedno zelo pestra: poleg Androida EON podpira tudi večino Tizen, WebOS in VIDAA OS operacijskih sistemov pametnih televizorjev, »jabolčna« TV pa v nasprotju z mobilnimi napravami ni podprta.

… in z omejitvami

A1 Explore TV izmed vseh preizkušenih aplikacij deluje najpočasneje, naj bo to na mobilnih napravah ali pametnih televizorjih. Prestavljanje programov je zamudno početje, opazen je konkreten zamik med pritiskom gumba in dejanskim prikazom na zaslonu, uporaba časovnih funkcij je izjemno zamudna. Če pri konkurenčnih storitvah v večini lahko pritisnemo samo gumb za previjanje naprej in nazaj, to tu ni tako preprosto. V resnici bi lahko trdili, da je aplikacija celo razvojno stopnjo za konkurenčnimi storitvami, kar je pravzaprav velika škoda. Vmesnik je namreč dobro zastavljen, le preprosto predolgo traja, da se nekaj zgodi, kakovost prikazane slike pa konkretno odstopa od konkurence, in to žal ne v pozitivno smer. Prav tako ni na voljo nobenega programa 4K. Prav v času pisanja tega članka je sicer podjetje A1 sklenilo dogovor z Netflixom, da imajo vsi uporabniki storitev A1 pol leta brezplačen dostop do najbolj priznanega svetovnega pretočnega videoservisa.

Pretočniki kot nadomestek

Mnogi med nami televizijskega programa v resnici ne spremljamo, veliko raje si ogledamo vsebine na zahtevo s pretočnikov, ki so zdaj v veliki meri Slovenijo že prepoznali na svetovnem zemljevidu. V Sloveniji tako lahko uradno spremljamo HBO Max, Apple TV+, SkyShowtime, Pickbox Now, Netflix, Disney+ in Amazon Prime. Ne pozabimo tudi na Youtube Premium, ki pa sodi v povsem samosvojo kategorijo.

Pa bi lahko trdili, da so te storitve za naše tržišče enakovredne tistim v tujini? Slovenščine Netflix, Disney+ in Amazon Prime ne poznajo. Pravzaprav imamo nekateri uporabniki konstantne težave tudi s kartičnim plačevanjem pri omenjenih ponudnikih, saj še vedno niso ustrezno implementirali verifikacijske tehnologije. Nenazadnje pa je treba omeniti, da se cene na posamezno storitev gibljejo od pet evrov za Pickbox NOW do deset za Netflix.

Je smiselno imeti hkrati naročene vse storitve? Absolutno ne, in odkar je Netflix uspešno implementiral tehnologijo, ki preprečuje deljenje uporabniškega računa med več gospodinjstev, se število naročnikov na pretočne storitve pospešeno manjša, piratiziranje pa je ponovno v porastu. Šušlja se, da je naslednji korak lastnikov pretočnih servisov uvedba posebne tarife, ko se po daljšem obdobju odjave želite ponovno prijaviti v neki pretočnik (da bi se izognili tako imenovanemu kolobarjenju med storitvami). Po našem mnenju bo to le še dodaten žebelj v krsto in pot k dokončni konsolidaciji pretočnih servisov, kjer se bo moralo za povišanje cen delati tudi na področju kakovosti vsebin in ne le na kvantiteti. Ter seveda na podpori slovenščini!

Še nedavno je bila tudi Telekomova aplikacija Neo na podobni razvojni stopnji kot prej omenjena A1 Xplore TV. V relativno kratkem času sta se obe Neo aplikaciji tako za mobilne naprave kot tudi za pametne televizorje spremenili v resnega konkurenta prej omenjenim rešitvam. Še posebej nas veseli, da so nam pri Telekomu omogočili tudi podrobnejši vpogled v njihove razvojne različice prenovljene mobilne aplikacije, ki je pred kratkim doživela tudi uradeni izid.

Osnovni koncept vmesnika Neo ostaja prepoznaven, aplikaciji pa sta napredovali predvsem na področju odzivnosti in kakovosti prikazane slike, ki prav nič ne zaostaja za T-2 ali Telemachom (z izjemo manka programov 4K). Povsem nevede smo največ časa preživeli prav v Telekomovih aplikacijah, ki so predvsem v mobilni različici postale posrečena mešanica oblikovnega sloga, preglednosti in odlične odzivnosti. Aplikacija za pametne televizorje bi lahko, če jo primerjamo s konkurenco, še malenkost bolje implementirala časovni zamik in intuitivnost samega vmesnika, ostalih večjih zamer pa nimamo. Reklamna kampanja v preteklosti se je osredotočala predvsem na glasovne funkcije tako same aplikacije kot tudi sprejemnika Neo, sami pa trdimo, da je največji dosežek pravzaprav v tem, da glasovnih funkcij na novih različicah aplikacije niti najmanj ne potrebujemo. Sploh ob dejstvu, da tako privzeti Neo sprejemnik kot tudi Chromecastov daljinec nimata številčnih gumbov na daljinskem upravljalniku.

A1 Xplore TV in Telekomov Neo sta storitvi, ki ju trenutno ne moremo naročiti neodvisno od drugih storitev ponudnika, zato ju cenovno nismo primerjali s storitvama ponudnikov T-2 in Telemach.

Po videnem lahko zapišemo, da je slovensko tržišče na področju televizije IP zelo razvito, o čemer priča tudi to, da imajo najpomembnejši ponudniki lastne »hišne« razvijalce aplikacij, da lahko zagotavljajo nenehno konkurenčnost in izboljšave. Glede na razgiban teren naše domovine pa se vedno znova sprašujemo, ali je smiselno ves napor vložiti le v eno vrsto tehnologije in popolnoma zanemariti alternative. Televizija IP je povsem odvisna od dostopa do interneta in tam, kjer povezave s spletom niso mogoče oziroma je dostop zasoljen, ostane le malo alternativ. A to je že vprašanje za kdaj drugič.

T-2 TV (kot samostojna storitev)

www.t-2.net

Cena: od 5,99 do 20,99 EUR za osnovne pakete (z doplačili za dodatne pakete in časovne funkcije)

Za: Široka podpora različnim operacijskim sistemom pametnih televizorjev, prilagodljiva ponudba, hitro delovanje.

Proti: Uporabniška izkušnja lahko variira v odvisnosti od operacijskega sistema.

  

EON TV (Telemach)

sl.eon.tv

Cena: od 27,90 do 36,90 EUR za osnovne pakete (z doplačili za dodatne pakete)

Za: Dobra podpora različnim operacijskim sistemom pametnih televizorjev, hitro delovanje.

Proti: Na trenutke nekoliko neoster uporabniški vmesnik.

  

NEO TV (Telekom)

www.telekom.si

Cena: Na voljo le v okviru nakupa ostalih storitev.

Za: Dodelan grafični vmesnik, hitro delovanje.

Proti: Časovne funkcije še vedno nekoliko zaostajajo za konkurenco, ni programov 4K.

  

A1 Xplore TV

www.a1.si

Cena: Na voljo le v okviru nakupa ostalih storitev.

Za: Dobra zasnova grafičnega vmesnika.

Proti: Počasnost delovanja, slabša kakovost prikazane slike, ni programov 4K.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji