Objavljeno: 10.9.2005 21:38 | Avtor: Igor Harb | Monitor Februar 2004

Nemška vsestranskost

Dolgo napovedovani (uporaben) Siemensov križanec med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom je končno prišel v Slovenijo.

SX-1 je drugi Siemensov poizkus izdelave križanca, po tem ko je njihova prva taka naprava, SX45, dokaj neslavno pogorela, saj je bila znatno prevelika za običajno rabo, pa še telefonirati ni bilo mogoče brez slušalk. Za razliko od predhodnika, ki je bil dejansko nekoliko predelan ročni računalnik Cassiopea z operacijskim sistemom Pocket PC, temelji SX-1 na operacijskem sistemu Symbian OS z uporabniškim vmesnikom Series 60. Aparat je kar precej zamujal, po besedah predstavnikov Siemensa pa naj bi bile poglavitni vzrok za to predvsem težave z operacijskim sistemom, ki so ga pri Siemensu morali nekoliko predelati.

Po videzu nekoliko spominja na prejšnji mesec predstavljeno Nokio 6600, čeprav je manjši in tanjši, predvsem pa je zelo opazno, da ima aparat številčnico razporejeno ob strani zaslona, pod zaslonom pa zgolj velike funkcijske tipke. To je sicer nekoliko nerodno pri pisanju kratkih sporočil SMS ali vnašanju podatkov v aparat, pri siceršnji uporabi pa so velike funkcijske tipke zelo dobrodošle. Ohišje je iz trde plastike, ki je videti robustno, čeprav tudi nekoliko ceneno, tipke pa so zelo dobre.

Kar zadeva zmogljivost, je SX-1 skorajda nepremagljiv, saj ponuja tako rekoč vse; povezovanje je mogoče z uporabo infrardečega vmesnika, bluetootha ali kabla USB, velik zaslon ima 16-bitno barvno globino, vgrajen digitalni fotoaparat lahko posname fotografije ločljivosti VGA ali kratke video posnetke, ob strani najdemo režo za pomnilniške kartice MMC (ne pa tudi SD), poleg predvajanja videa in mp3 pa omogoča tudi poslušanje radia. Čeprav za zamenjavo kartice MMC ni treba odstraniti akumulatorja kot pri Nokiinih modelih, pa je to treba opraviti pri ugasnjenem aparatu, sicer piše v navodilih, da bi lahko izgubili podatke. Nenavadno.

Nameščene programske opreme je kar precej, poleg že omenjenih predvajalnikov mp3 in videa smo našli tudi predvajalnik RealOne, program za urejanje fotografij v telefonu, več iger in program WorldClock. Priložena programska oprema za povezovanje telefona z računalnikom se imenuje Siemens Data Suite in po načinu delovanja nekoliko spominja na Nokiin PC Suite, a ima povsem drugačen uporabniški vmesnik. Glede na napredne zmogljivosti telefona je seveda omogočeno usklajevanje prav vseh osebnih podatkov, torej imenika, koledarja, opomb in opravil, nadvse preprost je tudi prenos mp3.

Gledano v celoti, je Siemens SX-1 vsestransko uporaben telefon, ki uporabniku omogoča tako skrb za poslovne podatke in dostop do njih kot tudi zabavo, predvsem glasbo. Operacijski sistem Symbian OS z uporabniškim vmesnikom Series 60, ki smo ga doslej našli zgolj v Nokiah, je v zadnjem letu doživel izjemen preboj, in je zanj na voljo že kar precej programske opreme. Povrh ponuja aparat še najhitrejši GPRS, razred 10 (do 57,6 Kb/s v smeri proti uporabniku, a tako hitrost pri nas podpira le Simobil), in deluje na vseh treh GSM frekvenčnih območjih, predvsem pa je 1000 mAh akumulator več kot dovolj zmogljiv za večdnevno rabo.

Siemens SX-1

Kaj: Križanec med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom.

Izdeluje: Siemens, www.my-siemens.com.

Prodaja: Siemens Slovenija, www.siemens.si, (01) 47 46 100.

Cena: Za slovenski trg še ni določena, v Nemčiji (preračunano) 125 tisoč tolarjev ob podpisu najmanj omejujoče pogodbe s T-Mobile.

Za: Opremljenost, velikost, pomnilniške kartice.

Proti: Izpostavljen zaslon, ne podpira EDGE.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji