Objavljeno: 14.5.2010 14:14 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus

Ne samo TV

Na zadnjem velikem testu sprejemnikov DVB-T (februarja) smo si ogledali izdelke podjetij AVerMedia, Gigabyte in PCTV Systems. Medtem se je ponudba na domačem trgu še malo izboljšala - omenjenim trem se je pridružilo še podjetje Lifeview oziroma blagovna znamka Not only TV. Ogledali smo si najcenejši in najdražji model v njihovi ponudbi.

Na cenejšem koncu najdemo sprejemnik "DVB-T USB Deluxe". Majhnemu srebrnemu sprejemniku, ki bi ga zlahka zamenjali z malce večjim pomnilnikom USB, so priložili še ploščat in neugleden daljinski krmilnik ter standardno palično anteno na magnetnem podstavku. Pa seveda programsko opremo, a o tej več kasneje. Drugih dodatkov (denimo podaljševalnega kabla USB ali priseska za montažo antene) v škatli ni. Sprejemnik lovi video signal DVB-T ter radijska signala FM in DAB (digitalni radio, ki ga pri nas ne poznamo). To pa je tudi vse, kar lahko povemo o strojni opremi. Za precej nizko ceno kaj več v resnici niti nismo pričakovali.

Na dražjem koncu Lifevieweve ponudbe (a še vedno poceni, sploh v primerjavi z izdelki drugih znamk) je sprejemnik "Dual DVB-T USB". Že ime pove, da je v njem nekaj podvojeno, in na srečo je to tisto, kar nas najbolj zanima - sprejemnik DVB-T. Dva sprejemnika omogočata sprejem dveh kanalov hkrati, programska oprema pa podpira snemanje enega, medtem ko gledamo drugega, in prikaz slike v sliki (PIP). Res škoda, da v prvem multipleksu navadno ne najdemo niti ene zanimive oddaje, kaj šele dveh hkrati. Drugačnih signalov pa Dual DVB-T ne sprejema. Kar precej velikemu črnemu sprejemniku so priložili še dvokrako zložljivo anteno, ki jo lahko pritrdimo s priseskom ali pa jo s posebnim nosilcem pritrdimo na vrh zaslona prenosnika, podaljševalni kabel USB in dokaj spodoben daljinski krmilnik. Zaradi dveh sprejemnikov in s tem večje pasovne širine zahteva ta model vmesnik USB 2.0.

Od obširne ponudbe izdelkov DVB-T Lifeview sta pri nas na voljo še hibridna sprejemnika USB in PCI, ki poleg DVB-T in radia FM omogočata sprejem analognega video signala, a si ju tokrat nismo posebej ogledali.

Vsem Lifeviewevim izdelkom je priložena programska oprema TotalMedia podjetja ArcSoft. Priložena različica 3.5 spada med najnovejše in odlično deluje tudi na Windows 7. Značilno modri vmesnik, ki na žalost deluje le v dveh velikostih, od katerih je ena raztegnjena čez ves zaslon, ima vse funkcije, ki jih od programa za ogled televizije pričakujemo, se pravi ogled teleteksta, snemanje, elektronski vodnik (mimogrede, ta je končno navzoč v prvem multipleksu), pa tudi zamaknjeno predvajanje (timeshift), ki je dobro delovalo tudi na ne najnovejšem računalniku.

TotalMedia pa zna še marsikaj. Z njim si lahko ogledujemo plošče DVD, predvajamo glasbo in slike, predvajamo radio in shranjene video posnetke ter večino tega (razen filmov DVD) posnamemo na zapisljivo ploščo. Podpira tudi enostaven prenos slike in zvoka na iPod, Sony PSP ali mobilno napravo razreda Windows Mobile. Skratka - marsikaj in verjetno je prav to tisti "ne samo" v blagovni znamki.

ArcSoft TotalMedia

Za konec pa še opozorilo. Tako Avast kakor tudi Google Chrome trdita, da je na spletni strani izdelovalca potencialno nevarna skriptna koda. Čim bolj pazljivo smo si jo gledali in nismo opazili nobenega poskusa vdora v računalnik (res pa je, da nismo uporabili Internet Explorerja, kajneda). Ker na strani nismo našli nobenih koristnih informacij, vam vendarle priporočamo, da se je izogibate.

DVB-T USB Deluxe

Kaj: Digitalni televizijski in analogno/digitalni radijski sprejemnik.

Izdeluje: Lifeview, www.notonlytv.net.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 25 EUR.

Za: Velikost, cena, programska oprema.

Proti: Slab daljinski krmilnik, slaba navodila.

Dual DVB-T USB

Kaj: Dvakratni digitalni televizijski sprejemnik.

Izdeluje: Lifeview, www.notonlytv.net.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 39 EUR.

Za: Dva sprejemnika, cena, programska oprema, dober daljinski krmilnik.

Proti: Slaba navodila, sprejema le DVB-T.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji