Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij-avgust 2017

Navidezna resničnost, drugič

Pionir navidezne resničnosti je podjetje Oculus, vsaj tako je že kar nekaj let razvidno iz novinarskih prispevkov o tej tematiki. Toda to je teorija, v praksi pa je pravi pionir Samsung, ki je lani svojim telefonom Galaxy S7 priložil očala Gear VR.

Ironija je seveda, da so očala Gear VR Oculusov izdelek, vsaj programsko in tehnološko, čeprav jih v resnici poganjajo Samsungovi telefoni in predvsem Samsungovi zasloni AMOLED na njih. Oculus (zdaj že nekaj časa v lasti Facebooka) je namreč sklenil kupčijo, s katero je pridobil dostop do zaslonov AMOLED, ki imajo veliko hitrejše čase preklopa kot običajni LCD (kar je pomembno, če ob uporabi očal ne želimo občutiti slabosti in glavobolov), Samsung pa je pridobil odlična očala za prodajo ob svojih telefonih oz. bolj Oculusovo programsko opremo za njih. Sama očala namreč ne premorejo kaj dosti elektronike, le plastiko in dve leči. In, da, uporabniki smo dobili veliko za malo denarja, saj so očala ob nakupu telefonov S7 prilagali zastonj, drugje po svetu pa to počnejo tudi s telefoni S8.

Kakorkoli že, očala Gear VR, ki smo jih preizkusili že lani, (še vedno) predstavljajo cenovno najugodnejši izlet v območje navidezne resničnosti. Vanje vstavimo katerega izmed novejših Samsungovih telefonov, na katerem se samodejno zažene Oculusova programska oprema in – to je to. V tej lahko potem izbiramo med (tudi zastonjskimi) aplikacijami, prostorskimi video posnetki ali 360-stopinjskimi fotografijami. Težava je le v tem, da uporabniški vmesnik uporablja na dotik občutljivo ploščico na desni strani očal, po kateri moramo »tapkati« s prsti. In to je velikokrat težko, saj mimogrede »tapknemo« na napačni del ploščice ali na napačno puščico.

Upravljalnik načeloma delu­je v vseh aplikacijah, pri nekate­rih starejših le kot emulator obi­čajne sledilne ploščice na očalih.

Preskočimo eno leto, pristanimo v letu 2017 in – na voljo je daljinec, ki se z očali (no, s telefonom) poveže prek povezave Bluetooth. Nekaj torej, kar bi Samsungova očala morala imeti že lani, ob splavitvi prvih očal Gear VR. Daljinec je majhen, praktičen in intuitiven za uporabo, seveda pa ima tudi ustrezna tipala, zaradi katerih se zna umestiti v prostoru. Z njim v navideznem svetu kažemo, izbiramo, klikamo, ne nazadnje tudi izbiramo črke, ko je kje treba kaj napisati. To je bilo s tapkanjem po očalih pač izredno mučno. Upravljalnik načeloma deluje v vseh aplikacijah, pri nekaterih starejših le kot emulator običajne sledilne ploščice na očalih.

To je pravzaprav vse, kar lahko povemo o novih očalih Gear VR, dodamo lahko le še to, da so nekoliko lažja, ploščica ob robu, ki jo lahko še vedno uporabljamo za upravljanje brez daljinca, pa je bolj gladka, zaradi česar jo je še težje uporabljati. Toda saj imamo daljinec. Kupimo ga lahko tudi posebej (vsaj v tujini) in ga brez težav uporabljamo tudi z lanskim modelom očal, kar je pohvalno.

Ah, da, kaj pa vsebine? Naj poudarimo – prvi stik z Gear VR in navidezno resničnostjo bo prevzel prav vsakogar. Sprehodi po 360-stopinjskih fotografijah in še bolj po takih video posnetkih so pač impresivni, o tem ni dvoma. Ločljivost bi sicer lahko bila boljša (vsako oko prejme približno polovico ločljivosti telefona, ki je 2560 × 1440 pik), vendar je zadovoljiva. Aplikacija pa, kakor katera. Če boste na vrat na nos skočili v katero izmed množice simulacij vlakcev smrti ali prvoosebnih iger, je zelo verjetno, da vam bo hitro postalo slabo oz. vas bo zabolela glava. Tretja dimenzija pač zahteva natančno produkcijo in pretirano ukrivljen prostor, v katerega nas postavijo preveč na hitro narejene vsebine, našim možganom povzroča težave. Prepričani pa smo, da je ob obilici truda producentov v svetu navidezne resničnosti mogoče narediti še marsikaj, predvsem na ravni izobraževanja (šole, muzeji …). Žal pa trenutno kaže, da bo na koncu komercialno uspešno ostalo le področje najzahtevnejših iger. Ter področje poceni očal, ki jih prilagajo telefonom za 700 evrov in več.

Samsung Gear VR (2017)

Očala za navidezno resničnost

Kdo: www.samsung.si

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 140 EUR, samo upravljalnik 40 EUR.

Za: Priložen odličen upravljalnik.

Proti: Deluje le s Samsungovimi telefoni Galaxy od S6 do S8. Naprave (aplikacij, vsebin) se bomo najverjetneje hitro naveličali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji