Objavljeno: 5.11.2007 14:13 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Oktober 2007

Navicat 8

Pisanje kratkih stavkov v ukazno vrstico je resda preprosto, a za upravljanje tako zmogljive zbirke, kot je MySQL, preveč nerodno in zamudno. Brez izpopolnjenega grafičnega vmesnika si dela z zbirko skoraj ne predstavljamo več. Navicat je eden takih vmesnikov.

Za razliko od najbolj znanega takega spletnega vmesnika, PHPMyAdmin, Navicat ne uporablja spletnega brskalnika, temveč deluje kot samostojen program, ki se poveže s samo zbirko, bodisi lokalno bodisi prek interneta. Deluje v sistemih Windows, Linux in Mac OS, poveže pa se lahko s krajevnimi ali oddaljenimi bazami prek nezaščitenih povezav in pa tunelov SSH/HTTP in SSL varnih povezav.

Grafični vmesnik je preprost in učinkovit. Na vrhu so zbrani najpomembnejši načini dela, na levi se odprejo vse naše povezave, največje okno pa prikazuje rezultate operacij. Po tem, ko se priključimo v bazo, lahko listamo po tabelah, pogledih, shranjenih, poročilih, poizvedbah, dogodkih ipd. Upravljamo lahko uporabnike, jim določamo privilegije, jih dodajamo, urejamo in brišemo ter nastavimo geslo.

Navicat 8 je zmogljiv grafični vmesnik za dostop do zbirke MySql. Poleg dela s tabelami omogoča tudi grafično izdelavo poizvedb, varnostnih kopij in sinhronizacij zbirke ter vsega, kar potrebujemo za delo z MySql.

Možnosti izvoza in uvoza je precej. Dobro zna uvoziti MS Accessove zbirke (celo ključe), Excelove tabele (tudi Excel 2007), HTML, TXT, Quatro Pro, XML, DB in DBF podatke, izvozi pa v MS Access/Excel, MS Word, HTML, PDF, TXT, CSV, DBF, RTF, SPSS in XML. Pri uvozu smo opazili le nekaj težav iz zbirke Access v povezavi s šumniki. Izvažati zna tako v obliki surovih podatkov kot v obliki poizvedb (.SQL Insert stavkov).

Poglavitna lastnost programa je gotovo upravljanje zbirk in tabel. Lahko jih ustvarjamo, brišemo, ustvarjamo indekse, tuje ključe, stikala (Triggers) in različne poglede. Delo s podatki je preprosto. Iz strežnika se jemljejo v blokih, tako da ni obremenitve in je odlična hitrost odpiranja. Z izvrstnimi orodji lahko filtriramo, uredimo in spremenimo vse, kar je zapisano v zbirki. Podatke si lahko ogledamo v obliki tabele (podobno kot v Excelu) ali pa v obliki kartic (Form View).

Ukaze SQL vpisujemo v poseben urejevalnik, stavke, ki jih bomo večkrat uporabili, pa lahko shranimo. Novost zadnje različice je samodejno dopolnjevanje ukazov s spustnega menuja. Poizvedbe lahko izdelamo tudi grafično, saj ima Navicat vgrajen modul za vizualno sestavljanje stavkov SQL.

Izdelava poročil je res omejena na različico Enterprise, je pa zelo zmogljivo orodje za dizajn in taka in drugačna poročila o zbirki. Osmica zna poročila tudi izvažati.

Dober program za urejanje baze ni le neposredno delo s podatki. Navicat v svoji različici Enterprise omogoča izčrpno izdelavo poročil. Ko ustvarimo novo poročilo, se pravzaprav odpre poseben program, s katerim naredimo glavo, nogo, vsebino, skratka postavimo ves dizajn. Možnosti je zelo veliko!

Zbirke lahko nastavimo tako, da samodejno izdelujejo varnostne kopije ali se sinhronizirajo (vsebina in/ali struktura) z drugo, tudi oddaljeno zbirko. Vse operacije lahko časovno nastavimo, kar naredi program zelo uporaben za vzdrževalce. Tabele med strežniki prenašamo tako, da jih primemo in spustimo, kar je zelo intuitivno.

Omeniti velja še upravljanje SQL neposredno iz vgrajene konzole ter opazovalec strežnikovih parametrov, torej spremenljivk MySQL, procesov, in statusa.

Novosti osme različice so poleg že omenjenih navidezno grupiranje predmetov v Navicatu, časovni urejevalnik dogodkov (ki je, mimogrede, novost MySQL 5.1.6), obveščanje o izvedenih funkcijah prek elektronske pošte in izvoz poročil v različnih zapisih (samo različica Enterprise).

Navicata ni težko priporočiti vsem, ki jim je brezplačni PHPMyAdmin preveč omejen, pogoj pa je seveda neposreden dostop do zbirke (ponavadi prek vrat IP 3306), a tega ne ponujajo vsi ponudniki gostovanja. Če ste upravitelj svojih strežnikov, pa Navicat velja poskusiti že zaradi varovanja podatkov MySQL.

Navicat 8

Kaj: Upravljanje zbirk podatkov MySQL.

Izdeluje: PremiumSoft, www.navicat.com.

Operacijski sistemi: Windows 95-Vista (posebne različice so tudi za Mac OS X in Linux).

Cena: Enterprise 169 dolarjev, Standard 109 dolarjev. Bralci Monitorja lahko na naslovu sales@navicat.com s kodo

2007monnav zahtevajo 30 % popust.

Za: Ugodna cena, zelo veliko možnosti za delo, dober uvoz in izvoz, varovanje podatkov, sinhronizacije, pregleden vmesnik, večopravilnost.

Proti: Nekaj težav s šumniki pri uvozu iz Accessa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji