Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2014

Natisni, očisti

Čeprav se redno pritožujemo, da se pri tiskalnikih bolj malo dogaja, se podjetja očitno kljub vsemu ukvarjajo tudi z razvojem. Prejšnji mesec smo tako pisali o brizgalniku, ki tiska po sto strani na minuto, tokrat pa bomo predstavili Toshibino napravo, ki zna papir očistiti natisnjenega.  

Kljub vsem zamislim in upom je pisarn brez papirja žal zelo malo, tudi tablice in pametni telefoni niso kaj prida izboljšali stanja. Nasprotno, v praksi opažamo vse več zahtev po možnosti tiska neposredno iz teh naprav.

A veliko tega, kar natisnemo, ne potrebujemo za trajno hrambo oziroma za dlje časa, zelo veliko dokumentov potrebujemo le začasno. V mislih imamo zapiske za poslovne sestanke in podobno, o bizarnih lektorjih, ki popravljajo besedila na papirju, pa raje ne bi pisali; ja, žal so tudi še taki. Tem je namenjena Toshibina nova naprava, bolje rečeno, kombinacija dveh naprav – tiskalnika e-Studio 306LP in čistilne enote e-Studio RD30.  

Zamisel je pravzaprav zelo zanimiva – ko očistimo barvilo s prej potiskanih listov, lahko papir znova uporabimo. To nam prihrani kar nekaj denarja, prispevamo pa tudi k ohranjanju okolja. Tiskalnik je navzven povsem značilna večopravilna laserska pisarniška naprava, ki zmore tisk in optično branje vse do velikosti A3. Spozna se na vse, kar od take naprave pričakujemo, tako povezovanje v omrežja kot upravljanje uporabniških pravic ipd. Prvi znak, da je tu nekaj drugače, opazimo ob prvem izpisu, ko je besedilo svetlo modre barve. To barvilo lahko namreč sčistimo s papirja s sestrsko enoto oziroma napravo. Pravzaprav ne gre za pravo čiščenje, saj barvilo ostane, a postane brezbarvno. Modra barva (namesto navadne črne) je izbrana iz preprostega razloga, da ne zamešamo dokumentov in v čistilno enoto ne podamo papirja, natisnjenega na drugih tiskalnikih.

Čistilna enota razbarva čistilo z močnim segrevanjem, to pa naj bi na enem listu papirja delovalo do petkrat. Zanimivo, da lahko tako razbarvan list znova »obudimo« z močnim ohlajanjem (ga postavimo v zamrzovalnik). Čistilna enota ima kar nekaj koristnih možnosti, med drugim jo lahko tudi nastavimo, da pred čiščenjem list poskenira in shrani (na ključek USB, v omrežje itd). Po čiščenju tudi preveri, ali je bilo uspešno, liste zna pri tem sortirati in nam očiščene odloži v zgornjega izmed dveh predalov, tiste, ki jih ni uspelo očistiti, pa v spodnjega. Na liste lahko pišemo, a le s posebnim pisalom, ki uporablja podobno barvilo. Očiščene liste lahko uporabljamo tudi v drugih tiskalnikih, čeprav se priporoča le uporaba v laserskih modelih, ne v brizgalnih.

Tehnologijo vsekakor velja pohvaliti, tudi v praksi se še kar dobro obnese. Edina resna kritika je razmeroma bled izpis tiskalnika, ki v povezavi z modro barvno občutno zniža kontrast črk, s tem pa bi znal komu tudi otežiti branje. Razen tega napravi delujeta dobro, kot rečeno, ima tiskalnik veliko poslovnih funkcij, tudi po hitrosti tiska se brez težav meri s hitrejšimi laserskimi modeli.

Tiskalnik uporablja modro barvilo, s katerim ločimo njegove izpise od izpisov navadnih tiskalnikov. Žal je nekoliko manj kontrastno in slabše berljivo od navadnega laserskega izpisa.

Tiskalnik uporablja modro barvilo, s katerim ločimo njegove izpise od izpisov navadnih tiskalnikov. Žal je nekoliko manj kontrastno in slabše berljivo od navadnega laserskega izpisa.

Naprave seveda niso ravno poceni (tiskalnik velja 3680 evrov, čistilna enota pa 1290 evrov, oboje brez davka), pri čistem denarnem izračunu pa je ključno vprašanje, ali se bo strošek naprave povrnil oziroma kdaj. Cena posameznega lista papirja je za podjetja okoli pol centa, če povsem izkoristimo možnost vnovične uporabe, pa to ceno znižamo za petkrat – torej na 0,1 centa. Če natisnemo (recimo) 100.000 listov, bomo pri tem privarčevali okoli 400 evrov (ob tem nismo upoštevali tega, da lahko za odpadni papir tudi nekaj prislužimo). To je sicer že nekaj, a bomo potrebovali tudi navaden tiskalnik za tisk dokumentov, ki jih potrebujemo trajno (tako rekoč črno na belem), oziroma jih bomo poslali naprej. Vprašanje je torej, kakšno količino papirja lahko zares znova uporabimo.

Drug pomemben vidik je naša okoljevarstvena ozaveščenost. Z nakupom oziroma uporabo tega tiskalnika se lahko poslovnim partnerjem pohvalimo, da skrbimo tudi za okolje. Izdelava papirja terja svoje pri porabi lesa (gozdov), porabi vode in porabi energije, s Toshibino tehnologijo pa lahko naredimo korak naprej k zaščiti okolja.

Nam se zdi sicer še boljši prehod na (skoraj) brezpapirno pisarno, kakršno imamo tudi sami, a se zavedamo, da je realnost v večini podjetji drugačna. Takim bi lahko prišla opisana tehnologija zelo prav, je pa še nekaj prostora za izboljšave – recimo možnost tudi navadnega tiska z isto napravo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji