Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Oktober 2013 | Teme: pametni telefon, Nokia

Najcenejša Lumia

Tokrat preizkušeni model je najcenejši in najmanj zmogljiv Nokiin telefon z oznako Lumia. Pred leti, ko je bila ločnica med pametnimi in manj pametnimi mobilnimi telefoni še bolj jasna, bi ga najverjetneje pripisovali k slednjim. A vendarle so nizko cenovne naprave tiste, ki Fince zadnja leta rešujejo pred potopom, zato uspeh tega aparata ne čudi.

Nokia je, po zadnjih raziskavah sodeč, bolj ali manj zavzela trg telefonov z nameščenim operacijskim sistemom Windows Phone, njen tržni delež naj bi bil kar 85 %, sledi ji HTC z 11 %. In ravno pretekli mesec se je na sam vrh najbolje prodajanih naprav z omenjenim operacijskim sistemom (realno gledano, je ta trg še vedno razmeroma majhen v primerjavi s konkurenco) zavihtel ravno tokrat preizkušeni model Lumia 520. Tako velik delež prodaje je in ni presenečenje. Slednje seveda zaradi nizke cene (v prosti prodaji manj od 200 evrov, ob vezavah pa okrog 50 evrov), a po drugi strani je večina ljudi Microsoftov operacijski sistem pričakovala zgolj v dražjih, zmogljivejših napravah. A prihod manj zmogljivih (v zadnjem času je največ napovedi v tem segmentu s strani podjetja Huawei) dokazuje, da je operacijski sistem strojno precej manj zahteven kot, denimo, iOS.

Ob podrobnejšem ogledu vgrajene strojne opreme se nam je na trenutke zazdelo, da spet prebiramo dokumentacijo o modelu Lumia 620. Razlik v notranjosti je tako malo, da se zdi, da bo morebiten upad prodaje 620 prav zaradi cenejšega modela.

Na prednji strani tako najdemo 4 palce velik (to je celo več od tistega v 620) za dotik občutljiv zaslon z ločljivostjo 480 x 800 pik, pod njim pa tri tradicionalne (nemehanske) tipke. Edini mehanski gumbi, ki jih bomo našli, so na desnem robu in rabijo za spreminjanje glasnosti, vklop naprave in proženje fotoaparata. Slednji gumb je na trenutke problematičen (z njim lahko vključimo fotoaparat tudi, ko je naprava zaklenjena), saj smo tu in tam potrebovali več kot en pritisk. Vgrajenega 8 GB pomnilnika lahko razširimo z dodatno kartico mikro SD, nekoliko okorno je le odpiranje samega ohišja (na prvi pogled se zdi, kot da se sploh ne odpre). Tipalo za zajem fotografij premore 5 milijonov pik. To je dovolj tudi za zajem videa v ločljivosti 720p. Žal na zadnji strani ne bomo našli bliskavice, to uporabnost fotoaparata precej zmanjša. Po dobrem tednu rabe smo imeli zgolj nekaj dobrih posnetkov. Težave so bile tako z ostrino (na prvi pogled posnetki resda delujejo ostro, a se ob podrobnejšem pogledu na računalniku izkaže drugače) kot z reprodukcijo barv. Posnetki, zajeti v slabših svetlobnih razmerah ali zaprtih prostorih, so slabi, ob mraku je, denimo, naprava povsem zatajila pri poskusu slikanja večjega poslopja (nikakor je nismo mogli izostriti, čas zajema pa je bil predolg za zajem z nečim, kar držimo v eni roki). Čeprav je Microsoft v zadnjem času precej izpostavil možnosti video klicev (prek storitve Skype seveda), na tej napravi ne bomo našli prednje kamere, zato takšni klici niso mogoči.

Delovanje samega sistema je sicer tekoče, tudi poganjanje zahtevnejših aplikacij (kot so igre) zmore brez večjih težav. Morda najbolj opazno odstopanje od dražjih telefonov (poleg umanjkanja tipala NFC) je moč zaznati pri povezovanju z brezžičnimi omrežji WiFi. Vgrajen sprejemnik je očitno slabše kakovosti, saj smo ob nekoliko večji oddaljenosti od anten opazili hitro izgubo signala, kljub temu da so drugi, dražji mobilni telefoni še vedno imeli vzpostavljeno dobro povezavo.

Med prednaloženimi aplikacijami bomo našli vse tipično pričakovane. Pregledovanju zemljevidov seveda rabi Nokiin izdelek, po novem imenovan HERE maps, ki je uporaben, predvsem z dodatnim programom HERE drive, ki rabi za dejansko vodeno navigacijo. Čeprav je še vedno pod oznako beta, se je izkazal za uporabnega, tudi v naši okolici. Žal bodo nekateri uporabniki na zemljevidih zaman iskali napredne zmožnosti, ki jih ponuja, denimo   Google Maps.

Gledano od daleč, je Lumia 520 povsem soliden telefon, predvsem v tem nižjem cenovnem razredu. Ciljna publika te naprave je resda povsem drugačna kot pri modelu 920, a uporabnika kljub temu ne prikrajša za napredne zmožnosti. Ob koncu omenimo še v današnjem svetu eno najpomembnejših malenkosti: bateriji uspe brez težav zdržati ves dan intenzivne rabe, ob povprečni rabi sta med dvema polnjenjema minila celo skoraj dva dneva.

Nokia Lumia 520

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Phone 8.

Pomnilnik: 8 GB, 512 MB RAM.

Pomnilniška kartica: Mikro SD.

Ločljivost zaslona: 800 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 3.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; HSDPA  900/2100 MHz; GPS.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Simobil.

Cena:  179 EUR, od 1 EUR naprej pri Simobilu.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Odzivnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Uporabnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Splošni vtis

✓    Cena, Windows Phone 8.

✗    Fotoaparat, ni bliskavice, pomanjkanje aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji