Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2017

Najboljši sopotnik

Poletje je tu ter z njim počitnice in dopusti. Mnogi se bomo v naslednjih dveh mesecih odpravili v tuje kraje. Kako do tja, kaj nesti s sabo in kaj tam početi, nam povedo naslednje aplikacije za naprave z operacijskim sistemom Android.

Med manj priljubljenimi dejavnostmi v zvezi s potovanji je pakiranje. Četudi si zanj vzamemo pretirano veliko časa, se vedno zgodi, da nekaj pozabimo. Pakiranje olajša aplikacija PackPoint travel packing list, v katero med drugim vnesemo ciljno destinacijo, čas bivanja, spol in načrtovane dejavnosti, nakar nam sama sestavi seznam stvari, ki jih moramo imeti s sabo. Če s predlogom umetne pameti nismo zadovoljni, lahko seznam preprosto popravimo in si ga prikrojimo po čisto svojih željah.

Potovanja so navadno zaznamovana z najrazličnejšimi prevozi, ki jih ni lahko usklajevati. S točke A do točke B nam pomaga priti program Rome2rio. Gre za nadvse priročen pripomoček, ki deluje po vsem svetu, saj ponuja informacije več kot 4800 prevoznikov iz 158 držav. Uporabniški vmesnik programa ne bi mogel biti bolj preprost, vnesemo začetno in končno destinacijo, nakar se nam zaslonu izpišejo prevozi z avtobusi, vlaki, avtomobili, trajekti in letali, skupaj s časi in ceno.

Pametni telefon na številnih področjih učinkovito nadomešča računalnik in iskanje prevoza pri načrtovanju potovanja ni izjema. Letalske vozovnice nam rezervira aplikacija Hopper - Watch & Book Flights, ki se od tekmic razlikuje po tem, da nam pove, kdaj se splača, kupiti katero karto. Ko vnesemo želeno pot z začetno in končno točko leta, nam program svetuje, ali je letalsko karto smiselno kupiti takoj ali pa se splača malce počakati, da cena nekoliko pade. Pri čakanju program čaka z nami. Ko cena vozovnice pade, nas o tem nemudoma obvesti. Razvijalci in uporabniki programa trdijo, da je njegova ocena v 95 odstotkih primerov točna.

Če nas pot med počitnicami in dopusti zanese v države zunaj Evropske unije, nam pridejo prav programi za neposredno sporočanje. Med bolj priljubljenimi aplikacijami, ki nam pri komunikaciji v tujini prihranijo nemalo denarja, sta Skype in WhatsApp, počasi pa se uveljavlja tudi Rebtel - International Calling. Gre za izvirno rešitev, ki cenejše klice v tujini ponuja s pomočjo krajevnih linij, kar odpravi potrebo po internetni povezavi oziroma polni denarnici.

Popotniki, ki radi zabeležijo, kar se jim na poti pripeti, bodo veseli potovalnega dnevnika z nazivom Google Trips - Travel Planner. Za razliko od klasičnih načinov bo Googlov pripomoček zbral več informacij in hkrati zasedal manj prostora. Obstoječe podatke bo samodejno pobral iz elektronskih predalov Gmail in Inbox, omogočil ročni vnos in podal predloge o naslednji potezi v tujem kraju. Ker deluje brez potrebe po spletni povezavi, nam bo ob prihodu na cilj vsaj za nekaj časa prihranjeno iskanje brezžične dostopne točke Wi-Fi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji