Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2015

Najbolj priljubljeni fotoaparati (in »fotoaparati«)

Najbolj priljubljeni fotoaparati (in »fotoaparati«)

Na spletni strani za shranjevanje in deljenje fotografij Flickr so pred kratkim objavili zanimivo statistiko o tem, kateri fotoaparati so med uporabniki najbolj priljubljeni. Podatki se nanašajo na leti 2013 in 2014, glede na pretekla leta pa kažejo nekaj očitnih gibanj.

Najbolj priljubljeno podjetje ostaja velikan Canon, ki je celo malenkost izboljšal položaj. Na drugem mestu je bil leta 2013 drugi japonski fotografski velikan, Nikon, za njim pa Apple (seveda s svojimi telefoni iPhone). Lani se je položaj že obrnil – drugi najbolj priljubljeni je bil lani Apple, Nikon je potisnil na tretje mesto.

Podobno se dogaja tudi na nižjih mestih. Pred dvema letoma je bil na četrtem mestu Sony, za njim pa Samsung. No, lani sta tudi ta dva zamenjala položaj, oba sta tudi zvečala svoj delež. Največ so sicer izgubili manjši izdelovalci fotoaparatov, denimo Pentax, ki praktično izginja.

Nadvse informativen je podatek o najbolj priljubljenih napravah – leta 2013 je prva tri mesta zasedal Apple (s telefoni iPhone 5, iPhone 4S in iPhone 4), na četrtem je bil Canonov EOS 5D Mark 2. 2014 pa so bile prvi štiri naprave Applove – od iPhone 4 navzgor (torej še 4S, 5 in 5S), na petem mestu se je znašel Canonov vstopni DSLR, EOS 600D.

Seveda že dolgo pišemo o tem, kako pametni telefoni izpodrivajo žepne aparate, te številke vse skupaj le dodatno potrjujejo. Zato tudi ni čudno, da vlagajo izdelovalci toliko energije v fotoaparate. Tokrat smo med drugim preizkusili tudi HTC Desire Eye, ki že v imenu skriva delno poslanstvo. Resda vgrajujejo vedno več razmeroma neuporabnih funkcij, sploh vse tiste, vezane na čim lažji in udobnejši zajem avtoportretov. Slednjim se bojda zadnje čase reče »selfie«, saj smrtniki nimamo več časa izgovarjati predolgih besed.

Naslednje leto pa pričakujemo tudi več res koristnih izboljšav pri fotoaparatih, vgrajenih v pametne telefone. V Applu so v svojega velikana, iPhone 6+, tako že vgradili stabilizacijo slike, ta se bo prej ali slej znašla tudi pri drugih izdelovalcih. Izboljšujejo se tudi tipala, ki bodo ponujala vedno boljši dinamični razpon ob vse manjšem šumu. Najbolj priljubljeni fotoaparati so torej tisti, ki jih imamo vedno s seboj in jih je najenostavneje uporabljati, ob tem pa omogočajo, da zajeto fotografijo v hipu pošljemo v širni splet.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji