Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2018

Na kolo za zdravo telo

Kolesarska sezona je v polnem teku, zato smo več zunaj kot pred zasloni. Da kljub temu ne bi bili popolnoma odrezani od sveta, poskrbijo kolesarski računalniki. Slednje z naslednjimi programi učinkovito nadomesti prav vsak pametni telefon.

Pametni telefon v resničnem življenju igra številne vloge, med drugim je fotoaparat, predvajalnik glasbe, navigator in še kaj. Igralski opus mu širimo z namenskimi aplikacijami. S programom Cyclemeter GPS – Cycling, Running, Mountain Biking se pametnjakovič prelevi v pravi kolesarski računalnik, s katerim lažje sledimo dejavnostim in napredku. Aplikacijo odlikuje odlična analiza posameznih voženj, ki ostane v telefonu, saj se nam pred rabo ni treba registrirati in ustvarjati spletnega uporabniškega računa, kot je to navada tekmecev. Med priboljški najdemo nadzor na daljavo prek gumba na slušalkah, opozarjanje na čas, srčni utrip, razdaljo in druge spremenljivke, vgrajene Googlove zemljevide, povezavo s Stravo, Facebookom, Twitterjem in še kaj bi se našlo.

Cyclemetru podoben izdelek je Map My Ride GPS Cycling Riding, ki se od tekmeca razlikuje po odličnem sledenju, s katerim razkriva poreklo svoje spletne zgodovine. Map My Ride ne sledi zgolj posameznim vožnjam, temveč tudi prehranjevalnim navadam, teži uporabnika in drugim povezanim podatkom. Program se z veseljem poveže z najrazličnejšimi dodatki Bluetooth (ter ANT+) in tipali, ki izkušnjo nadgradijo. V osnovi brezplačen program v plačljivi različici brez oglasov med drugim ponuja načrtovanje aktivnosti in sledenje oziroma javljanje v živo.

Največ kolesarjev kot spremljevalni računalnik uporablja naprave podjetja Garmin. Informacije s slednjega po vožnji prenesejo v aplikacijo Strava GPS: Running, Cycling and Activity Tracker (Beta), ki dosežke analizira, primerja z drugimi uporabniki, arhivira prevožene poti in še kaj bi se našlo. Največja prednost Strave je družabna komponenta programa, ki nam omogoča, da spremljamo prijatelje, njihove dosežke, jih spodbujamo s komentarji, delimo z njimi fotografije svojih dogodivščin s kolesarjenja in podobno.

Vzdrževanje in popravljanje kolesa je sestavni del kolesarskega vsakdanjika. Če smo med tistimi, ki se ne zanašajo vedno na prijatelje, in radi uredimo stvari sami, bomo najbolj veseli programa Bike Doctor, ki nas za roko vodi po postopkih odpravljanja najpogostejših težav.

Bike Gear Calculator je program, namenjen kolesarju, ki ga zanima sleherni vidik najljubšega prevoznega sredstva. Če aplikaciji posredujemo osnovne podatke o velikosti koles, prestavnih razmerjih in podobnem, nam postreže s podrobnimi analizami učinkovitosti našega kolesarjenja in predlogi za optimizacijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji