Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2013

Na dotik

Acer je prihod novih Oken vzel resno in predstavil prenosnik najvišjega cenovnega razreda. V ohišje so stlačili zavidanja vredne komponente in za nameček prenosniku dodali še zaslon na dotik.

Pri Samsungovih prenosnikih, opisanih na sosednjih straneh, smo potožili o razočaranju, ko se skušamo dotakniti velikih lepih ploščic začetnega zaslona Start novih Oken, saj nimata zaslona na dotik. Pri S7 je drugače, saj se zaslon odziva na naše dražljaje in nova Okna vedo, kdaj hočemo uporabljati navidezno tipkovnico in kdaj tisto pravo. Če smo brskalnik Chrome pognali na zaslonu, se bo ob pritisku na naslovno vrstico prikazala navidezna tipkovnica, če pa smo do brskalnika prišli s kazalcem miške, bo navidezna tipkovnica ostala skrita. Microsoft skuša tako z novim Windows združiti mobilni in namizni svet, to pa seveda pomeni tudi prihod dotika na prenosne in namizne računalnike. Toda pri dotikanju zaslona prenosnega računalnika se pokaže zelo moteča težava, ki je tablice ne poznajo. Pri prenosnikih sta namreč strojno srce in baterija v tipkovniškem delu naprave, zato je ta del veliko težji. V lažjem zaslonskem delu je tako le zaslon in ob vsakem dotiku ga malce premaknemo. Tu je treba Acer sicer pohvaliti, saj se tečaja, ki zaslonu omogočata odpiranje na nivoju in premikanje zaslona, dobro ustavita, a se to še vedno dogaja. Kako se bo sistem obnesel pri cenejših modelih, bomo še videli, a če sodimo po tečajih, ki jih izdelovalci uporabljajo zdaj, je težko najti optimistično noto. Tako je Microsoft na zadnjo stran svoje tablice Surface vgradil nogo, ki ji pomaga stati pokonci. To je storil tudi zato, ker je vedel, da bo zaslon na dotik neuporaben, če naprava ne bo zdržala dotika, saj je pri tablicah zaslon (v katerem sta čipovje in baterija!) težji od tipkovnice.

O kakovostni rabi zaslona na dotik pri S7 je resda mogoče razpravljati, izris slike pa je naravnost fantastičen. Gre za 13,3-palčni Full HD LED, na katerem je mogoče sliko razbrati tudi pod kotom 178 stopinj. Točke po površini meče Intelova vgrajena grafika HD 4000, vse skupaj pa poganja procesor i7. Po tankosti sodeč, je očitno zmanjkalo prostora za dodatno režo pomnilnika, tako da so 4 GB, ki jih dobimo iz škatle, vrhnja meja. Okna pa domujejo na 256 GB pogonu SSD.

Prav tankost in industrijsko oblikovanje sta odliki S7, saj gre za vrhunsko narejen prenosnik, ki sicer spominja na Applove Macbooke. Vendar le toliko, kolikor BMW spominja na Mercedes. Edini očitek pri industrijskem oblikovanju lahko namenimo ostrem robu tipkovniškega dela, ki bo tistim z večjimi dlanmi v napoto, saj se robove ob daljšem delu močno čuti.

Na straneh sta dva vhoda USB 3.0, čitalnik kartic SD in izhod HDMI. Poleg je tudi gumb za vklop in izklop, pri katerem traja kar nekaj časa, da ga najdemo, a to ne predstavlja resne težave. Tipkovnica sveti ponoči. To očitno postaja standardna oprema prenosnikov, a je bil, roko na srce, tudi že skrajni čas. Prav tako gre pohvaliti sledilno ploščico, ki je odzivna, a kljub temu ne doseže gladkosti tiste iz Samsungove serije 9.

Microsoft je očitno naposled popustil (ali pa izgubil nekaj moči pri pogajanjih) in poleg tipkovnice nehal lepiti nalepke Windows. Tako je nalepka Windows 8 na spodnji strani računalnika, a bo treba na zgornji strani še vedno odlepiti tisto, ki oznanja prisotnost Intelovega procesorja i7. Naslednji napredek, opazen pri vseh novejših prenosnikih, so občutno zmanjšane mere napajalnikov, ki so predolgo vztrajali pri velikosti dodatne opeke v torbi.

V primerjavi s serijo 9 je S7 nekoliko glasnejši, ko zapreže ventilatorje, a je to najverjetneje posledica zmogljivejšega jedra. Drugače pa se ventilatorji pri deskanju po spletu vedno zaženejo ob uporabi vtičnika Flash, ki Acerju ni predstavljal težav in med preizkušanjem nismo nikoli videli modrega zaslona smrti.

S7 je eden od vrhov trenutne ponudbe prenosnikov, ki jim poveljujejo nova Okna, in eden prvih poizkusnih zajcev, ki bodo pokazali smotrnost zaslonov na dotik na prenosnih računalnikih. Predvsem pa kaže zametke Microsoftove krovne strategije, ki skuša en operacijski sistem poslati na vse vrste naprav. Prenosniki se tu znajdejo nekje med tablicami in hibridi, kot sta Surface in Asusov Transformer, ter namiznimi računalniki, kjer bo dotikanje zaslona zaradi večje stabilnosti pomenilo manjšo težavo.

Acer je v te vode stopil s samozavestno napravo, ki ima odličen zaslon in je odeta v vrhunsko industrijsko oblikovanje. Oboje pa se pozna na ceni, ki je v Sloveniji 1650 evrov.

Acer Aspire S7

Lahki prenosnik.

Prodaja: www.avtera.si

Cena: 1650 EUR.

Za: Odličen zaslon, lep, hiter.

Proti: Oster rob tipkovniškega dela, samo ena reža za pomnilnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji