Objavljeno: 24.12.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2019

Mreženje mrež

Brezžična omrežja jemljemo kot samoumevna, kljub temu pa se še pogosto ukvarjamo s tem, kako pokriti večje območje. V Synologyju so tako v novo generacijo programske opreme dodali tudi možnost enostavne povezave usmerjevalnikov med seboj.

Kot rečeno, WiFi je praktično samoumeven, tako doma kot v pisarni. Usmerjevalniki so vse zmogljivejši, iz njih raste vedno več anten, kljub temu pa se dometi v zadnjih petnajstih letih praktično niso spremenili. Tudi postavitev nekoliko večjega omrežja potegne za seboj kar nekaj vprašanj in težav – sploh če se omejimo na cenejšo opremo.

Resnici na ljubo je napredek pri brezžičnih omrežjih bolj ali manj skoncentriran na dvigovanje hitrosti, praktično nič pa na dvigovanje dometa. Razlogov je sicer več. Glavne so direktive EU (in drugih), ki omejujejo moč oddajanja. Dodatna težava je zasedenost radijskega spektra – tudi v bolj mirnem naselju se danes najde morje brezžičnih omrežij, ki se borijo za svoj kos podatkovnega prenosa. Še en zanimiv motilni faktor so novodobni gradbeni materiali, ki sicer poskrbijo za energetsko varčnost stavb, a ob tem pogosto zmotijo brezžične signale (to velja zlasti za nekatera nova okna).

O rešitvah smo v Monitorju že precej pisali, med zanimivejšimi je tehnologija »Mesh«, nazadnje smo o tem pisali pri preizkusu Linksysovega sistema Velop (maj 2017). Gre za to, da imamo en brezžični usmerjevalnik z žico priklopljen na modem, dodatne usmerjevalnike pa postavimo na taki razdalji, da še lovijo signal prvega in ga ponovijo. To se resda sliši enako kot obstoječi ponavljavci signala (»repeater«), a se znajo usmerjevalniki mesh usklajevati med seboj, lažja je tako postavitev kot kasnejše upravljanje.

Pri klasičnem ponavljavcu (ali dveh usmerjevalnikih) se bo odjemalska naprava držala omrežja do zadnjega trenutka, preden naredi priklop, saj vidi dve različni omrežji. Pri opisanih usmerjevalnikih mesh pa je v ozadju nekaj več pameti in imamo eno omrežje, usmerjevalniki pa si med seboj podajajo priključene naprave. Hkrati taki usmerjevalniki ne potrebujejo dodatnih nastavitev oziroma ročnega vpisovanja obstoječega omrežja in gesla, lahko jih poljubno dodajamo ali odstranjujemo iz omrežja.

Dodatna prednost tehnologije mesh v primerjavi s klasičnimi ponavljavci je v namenskem frekvenčnem pasu oziroma povezavi (imenovani »Backhaul«) za medsebojno komunikacijo. Ponavljavci tega nimajo in za medsebojno komunikacijo odžirajo podatkovni tok omrežja, to pa se seveda pozna pri hitrosti. Te tehnologije so resda na voljo že dolgo, a so bile do nedavna domena zmogljivejše (in dražje) profesionalne opreme.

V Synologyju so tako predstavili nov usmerjevalnik, namenjen ravno taki rabi – model MR2200ac. Usmerjevalnik lahko sicer deluje povsem samostojno, torej kot edini brezžični usmerjevalnik v omrežju, pri tem je glavna omejitev predvsem število omrežnih priključkov, saj ponuja le dva – enega za priklop v širše omrežje, drugega za priklop ene naprave.

Pri omrežju mesh pa lahko nastopa v glavni vlogi, torej ga priklopimo na modem in nanj (brezžično) povežemo druge usmerjevalnike, ali pa nasprotno, torej kot oddaljena enota. Izdelovalec je s programsko nadgradnjo oba načina delovanja omogočil tudi na obstoječemu modelu RT2600ac, nekoliko cenejši model RT1900ac pa lahko po novem deluje kot dodatna točka omrežja, ne pa tudi kot glavna točka.

Na preizkusu smo imeli novi MR2200ac, zraven pa še starejši RT2600ac. Najprej postavimo usmerjevalnik, ki bo upravljal omrežje, v njegovem uporabniškem vmesniku poiščemo možnost dodajanja enot mesh. Drugi usmerjevalnik le priključimo na elektriko in počakamo, da se prebudi, pri tem ga nič ne nastavljamo. V našem primeru je prvi usmerjevalnik v nekaj trenutkih našel drugega, v manj kot minuti sta se sporazumela, vse skupaj pa deluje kot eno omrežje, ki ga krmilimo prek uporabniškega vmesnika na glavnem modelu (prek računalnika ali mobilne aplikacije DS Router). Dodajanje dodatnih usmerjevalnikov je enako enostavno.

V razdelku Wi-Fi Point lahko preverimo stanje vseh oddaljenih enot, sprožimo lahko tudi preizkus hitrosti.

Z omrežjem upravljamo prek Synologyjevega vmesnika SRM, ta je na las podoben vmesniku iz njihovih naprav NAS. Gre za res pregleden in zmogljiv vmesnik, ponuja veliko možnosti, hkrati ga tudi redno posodabljajo z novimi funkcionalnostmi. V razdelku »Wi-Fi Connect« vidimo seznam priključenih mesh enot, tam lahko tudi sprožimo preizkus hitrosti med njimi, vidimo, kakšna je moč signala, tudi preverjamo, koliko naprav je v danem trenutku priključenh na katero postajo. Podobno nam omogoča tudi aplikacija, a je spletni vmesnik kljub temu preglednejši. Po naših preizkusih so hitrosti odlične, naprave (telefoni, prenosniki) pa brez težav prehajajo med različnimi usmerjevalniki.

Če bi si želeli omrežje razširiti na res oddaljeno lokacijo, lahko usmerjevalnika povežemo tudi z omrežnim kablom za prej omenjeni »backhaul« promet (torej za komunikacijo med usmerjevalnikoma). Vse drugo ostane pri tem enako, torej enotno upravljanje in enostaven prehod povezanih naprav med enim in drugim omrežjem.

Rešitev se nam zdi dobra, je pa postavitev takega omrežja seveda tudi nekoliko dražja. Model MR-2200AC velja 146 evrov, to je malenkost dražje od posamezne enote pri kakih drugih takih sistemih. Seveda bomo ob tem morali računati tudi še na kak dodaten usmerjevalnik, to pa skupno ceno takega omrežja še zviša. Za primerjavo – omenjeni Linksysov sistem Velop s tremi enotami trenutno stane okoli 250 evrov. Kljub temu ponudi Synology res odličen vmesnik in obilo naprednih funkcij.

Synology MR-2200AC

Brezžični usmerjevalnik.

izdeluje: www.synology.com

Prodaja: www.xenon-forte.si

Cena: 146 EUR.

Za: Enostavno povezovanje v omrežje mesh, vmesnik, funkcije.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji