Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2014

Moj telefon je lahko radio

Gotovo sem vam še kje valja kak star »dvojni kasetar«, glasbena zadevica, ki je bila tako zelo priljubljena v časih presnemavanja glasbe (in računalniških iger). Če ne vaš, pa vaših staršev. Pa veste, da ga lahko zelo enostavno prelevite v moderen brezžični stroj?

Tudi prastare radie in kasetarje lahko še danes uporabljamo kot zvočnike, le vhod AUX morajo imeti, standardi ožičenih »bananc« pa se tudi niso spremenili že desetletja. Povezati telefon, ki igra glasbo, in take zvočnike je torej trivialno, težava je le v tem, da je vmes – žica.

Windows Media Player naš omreženi kasetar takoj prepozna in uporablja.

Windows Media Player naš omreženi kasetar takoj prepozna in uporablja.

Raidsonicov mali Icybox je narejen le zato, da preskoči to »žico« – telefon (ali pa tablico ali računalnik) lahko s »kasetarjem« povežemo brezžično. Icybox je majhna škatlica z anteno, ki rabi za povezovanje wifi (do hitrega 802.11n) in ima na zadnji strani analogni zvočni izhod in digitalnega optičnega, za nameček pa še USB, kamor lahko priklopimo zunanji disk ali ključek USB, če bi si tega res zaželeli. Ko ga prižgemo, začne oddajati lastno brezžično omrežje (SSID), na katero se priklopimo, v brskalnik vpišemo naslov IP, ki ga najdemo v navodilih, in v zelo enostavnem vmesniku nastavimo vse potrebno, da se bo povezal z našim domačim omrežjem Wifi. In to je to. Od tu naprej sta Icybox in »kasetar« nedeljiva celota, pravzaprav sta postala »omreženi kasetar« in  strežeta vsem napravam, ki obvladajo protokole Airplay in DLNA. Da, oba hkrati.

Za uporabo v napravah Android potrebujemo katerega izmed programov za predvajanje prek DLNA. Npr. BubbleUpNP.

Za uporabo v napravah Android potrebujemo katerega izmed programov za predvajanje prek DLNA. Npr. BubbleUpNP.

Protokol Airplay od telefona zahteva nekaj več procesorja, a manj omrežja.

Protokol Airplay od telefona zahteva nekaj več procesorja, a manj omrežja.

Aplikacija Airplay zahteva  »zrutan« telefon, a zna »na  »kasetar« preusmeriti ves zvok.

Aplikacija Airplay zahteva »zrutan« telefon, a zna »na »kasetar« preusmeriti ves zvok.

Če imamo katero izmed Applovih naprav (Mac, iPhone, iPad), to pomeni, da lahko nanjo »pošljemo« katerokoli glasbo. Tako, ki si jo sicer vrtimo lokalno, na računalniku, telefonu ali tablici. Le v nastavitvah moramo za zvočni izhod iz nje izbrati našo novo napravo Airplay.

Enako enostavno je z računalniki Windows. Poženemo Windows Media Player in med predvajanjem glasbe z menuja izberemo »Igraj na« (oz. »Play on«), kjer se nam na seznamu avtomatsko prikaže naša nova napravica, ki se tokrat oglaša kot naprava DLNA.

Airaudio

Kje: Trgovina Play

Cena: 5 EUR, sicer je omejeno funkcionalen

✓    V celoti preusmeri ves zvok na napravo Airplay oz. DLNA.

✗    Telefon mora imeti korenski dostop, zvok se predvaja z zamikom.

Raidsonic Icy Box IB-MP401Air

Prodaja: www.elkotex.si

Cena: 48 EUR.

✓    Zelo enostavna namestitev, nizka cena.

✗    Zvok ima do tri sekunde zamika.

Na napravah Android (telefoni, tablice) je pristop malce bolj zapleten, saj podpora DLNA v Android ni sistemsko vgrajena, temveč ta protokol podpirajo le posamezne aplikacije. Iskanje po trgovini Play pokaže, da jih je zelo veliko, med najbolj znanimi je npr. BubbleUpNP. Ta omogoča (tudi) predvajanje glasbe, ki jo lahko po potrebi »pošljemo« na našo napravo DLNA. Ne moremo pa tako preusmeriti zvoka iz drugih aplikacij. Recimo, iz kakega spletnega radia, npr. iz aplikacija TuneIn.

Toda tudi na Androidu gre z nekaj »hekerstva« vse tako lepo kot na Applu. Telefon/tablico moramo »zrutati« (mu/ji dati korenske pravice) in namestiti moramo aplikacijo Airaudio (stane 5 EUR), sicer začne po minuti dela res neznosno piskati. S tem poskrbimo za to, da se androidna naprava obnaša kakor jabolčna – z enostavno izbiro preusmerimo ves zvok na neko napravo Airplay ali DLNA. Tako torej delujejo tudi spletni radii in celo programi, ki »govorijo« oz. pretvarjajo pisano besedo v zvok (razne športne aplikacije). In, da, podprta sta oba standarda (pa še Chromecast in še kaj), kar je zelo priročno, če imamo doma »mešano« okolje. Pri našem Icyboxu pa je nepomembno, saj lepo deluje z obema.

V preizkusu s telefonom Samsung Galaxy S4 smo ugotovili, da predvajanje prek protokola Airplay nekoliko bolj obremenjuje telefonski procesor (a še vedno skoraj nič), kot če izberemo DLNA, toda slednji potrebuje nekaj več omrežne pasovne širine. Ker je ta še vedno zelo daleč od katerihkoli meja domačih omrežij Wifi, je ugotovitev v resnici brezpredmetna – uporabimo pač tisti protokol, ki se nam trenutno »zdi«, saj je kakovost zvoka prek obeh enako dobra. Moti le, da se zvok predvaja z zamikom okoli treh sekund. Tudi ko na telefonu spremenimo glasnost, to zaslišimo šele čez tri sekunde. Airplay sicer omogoča tudi uporabo prek androidnih »widgetov«, s čimer je vklop in izklop oddaljenega kasetarja res zelo enostaven.

Icybox je majhna, poceni in simpatična napravica, ki enostavno deluje. In enako lahko rečemo za aplikacijo Airplay.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji