Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor December 2008

Prenosnik na LCD TV

V nizu rešitev za razširitev zaslonske delovne površine se je kanadsko podjetje Matrox odločilo za svoj pristop. Izdeluje namreč zunanje naprave, ki (pri tej izvedbi) omogočajo enostaven priklop dveh dodatnih zaslonov. Dolgoletni razvoj na področju grafike je take analogne naprave privedel do digitalne različice, ki smo se ji tudi posvetili.

DualHead2Go Digital edition je sestavljen iz osnovne naprave majhnih mer in dveh kablov: napajalnega USB in VGA, s katerim napravo povežemo z ustreznim vmesnikom prenosnika ali namiznega računalnika. Ker novejše grafične kartice namiznih računalnikov v glavnem vse po vrsti omogočajo priklop več zaslonov prek DVI, prenosniki z dvema vmesnikoma VGA pa niso ravno številčni, je jasno, kam pes taco moli. DualHead2Go, ki sicer nima lastnega grafičnega procesorja oz. je vezan na grafiko matične naprave (prenosnika), podvaja ločljivost v vodoravni smeri (npr. iz 1280 × 1024 v 2560 × 1024 pik). Gonilnik prepriča grafiko, da ima opravka z enim velikanskim (in dragim) zaslonom visoke ločljivosti, v praksi pa razdeli sliko na dva manjša zaslona, ki smo ju priključili prek vmesnikov DVI.

Priložena programska oprema

Dejanske nastavitve so odvisne od naših želja. Priložena programska oprema PowerDesk SE omogoča prilagajanje ločljivosti, "raztegovanje" slike na vse zaslone, povečevanje programov na izbranem zaslonu in kup drugih orodij, ki jih imajo ponavadi priložene tudi novejše grafične kartice namiznih računalnikov.

DualHead2Go smo preizkušali v okolju Windows XP in Vista. Dva zaslona smo brez težav priključili in ju upravljali v skladu z zagotovili. Zadovoljni smo bili tako z odzivnostjo kot kakovostjo slike. Zataknilo pa se je, ko smo poskušali nastaviti hkratno sliko na prenosniku, dodatnem zaslonu in televiziji ločljivosti FullHD (1920 × 1080 pik), čeprav izdelovalec po drugi strani pravi, da je najbolje uporabljati enake zaslone. MonitorTV v visoki ločljivosti smo si zgolj na televiziji sicer lahko ogledali, zato naprava lahko rabi kot posrednik za predvajanje video vsebin visoke ločljivosti.

Glede na visoko ceno in zmogljivost današnjih grafičnih kartic nas precej muči vprašanje upravičenosti uporabe pri namiznih računalnikih. Pri prenosnikih je seveda drugače, seveda pa mora vsak sam preračunati, v kaj se mu bolj splača investirati.

Matrox DualHead2Go Digital edition

Kaj: Zunanja nadgradnja za dva monitorja.

Izdeluje: Matrox Electronic Systems, www.matrox.com.

Prodaja: Quantum, www.quantum.si.

Cena: 197 EUR.

Za: Odzivnost, uporaba na prenosnikih.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji