Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Avtor: Vlado Robar | Monitor September 2006

Močan v državni upravi

Protivirusne rešitve podjetja Sophos so že dolga leta eden izmed favoritov državne uprave in sploh državnih ustanov. Razlog za preizkus njihovega poslovnega protivirusnega paketa je torej na dlani.

Protivirusnih rešitev za domače uporabnike Sophos sicer ne ponuja, a smo njihov programski paket kljub temu preizkusili enako, kot smo v junijski številki preizkusili 20 protivirusnikov za rabo doma.

V paketu Sophos Enterprise Solutions dobimo dve namestitveni plošči CD: ena je namenjena nameščanju v omrežjih, druga pa samostojnim namestitvam in smo jo uporabili za naš preizkus.

Po namestitvi program naseli ikono v sistemsko vrstico. Uporabniški vmesnik prikličemo, če ikono kliknemo z desno tipko miške, in je precej špartanski. Sophos Antivirus omogoča sprotno pregledovanje in pregledovanje datotek na zahtevo; če želimo, pregleda tudi arhivske in stisnjene datoteke. Pri pregledovanju najde tudi (maloštevilne) viruse, ki okužijo Mace. To na prvi pogled ni preveč smiselno, utegne pa nam kdaj priti prav. Prepozna viruse, ki so skriti v dodatnih podatkovnih tokovih (ADS) - a le pri sprotnem pregledovanju, ne pa tudi pri pregledovanju na zahtevo.

Delo z urnikom zahteva, da "ustvarimo" vsaj en pregled (Scan) in ga shranimo. Te preglede lahko nastavimo na poljubne dni v tednu, nato pa se brez našega posega vsak teden ponavljajo. Tu bi si morda želeli nekoliko bolj prilagodljiv urnik.

Sophos omogoča poleg običajnih nastavitev še zelo podrobno nastavljanje pregledovanja, a ga priporočajo le naprednim uporabnikom. Tudi večina upraviteljev omrežij (in uporabnikov v njih) bo dovolj dobro shajala z običajnimi nastavitvami.

Pri svojem delu sodi Sophosov program med hitrejše, a pri tem zaseže praktično ves procesorski čas (93,7 % na našem Pentiumu 4 2,8 GHz). Testno mapo je prečesal v štirih minutah in pol (za osvežitev spomina, Panda Titanium to stori v 1 min 14 s, F-Secure Internet Security pa v 18 min 3 s). Za kopiranje obsežne mape s stisnjenimi in arhivskimi datotekami je porabil 4 minute in 3 sekunde (iskanje virusov pri branju datoteke) oziroma 7 minut in 22 sekund (iskanje tudi pri pisanju po datoteki). Tudi pri tem opravilu je Sophosov protivirusnik med hitrejšimi.

Sophos Antivirus

Kaj: Protivirusni program.

Izdeluje: Sophos, www.sophos.com.

Prodaja: Sophos Slovenija, www.sophos.si.

Cena:  51.600 tolarjev na leto.

Za: Podrobne nastavitve, hitrost.

Proti: Nekoliko neprilagodljivo delo z urnikom, prisvoji si procesorski čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji