Objavljeno: 26.5.2006 19:02 | Avtor: Igor Harb | Monitor Junij 2004

Mobilno računalništvo

Qtek 2020, prvi ročni računalnik s Pocket PC 2003 Phone Edition pri nas, se izkaže kot zelo dober ročni računalnik, prav tako pa je lahko uporaben kot mobilni telefon.

Uspešen hibrid z druge strani

Izdelovalci ročnih računalnikov in t. i. pametnih mobilnih telefonov se že več let trudijo izdelati uporabne križance med obojimi, a je to doslej uspelo le redkim, saj so bile naprave bodisi prevelike bodisi ne dovolj zmogljive. Med najuspešnejše take izdelke vsekakor sodi Sony Ericssonov P800 (in še bolj P900), ki je prišel s "strani" mobilnih telefonov, medtem ko s strani ročnih računalnikov, vsaj pri nas, nismo našli veliko zares uporabnih izdelkov. Precej je sicer obljubljal Handspringov Treo s Palm OS, vendar je novejše modele pri nas težko dobiti. Zdaj pa smo dobili Qtek 2020, prvi ročni računalnik s Pocket PC 2003 Phone Edition pri nas.

Qteke izdeluje britansko podjetje Carrier Devices, ki so ga ustanovili nekdanji zaposleni pri BT Cellnetu (zdaj O2), predvsem z oddelka, ki je razvijal ročni računalnik XDA. Pravzaprav je prva različica XDA prišla do drugih kupcev pod blagovno znamko Qtek 1010, enaka pa sta tudi naslednika obeh ročnih računalnikov, torej XDA2 in Qtek 2020. Na nekaterih trgih je izdelek na voljo tudi pod blagovno znamko i-mate. No, vse skupaj pa izdeluje tajvansko podjetje HTC, ki proizvaja tudi HP iPAQe, tako da vizualna podobnost med napravama najbrž ni povsem naključna.

Qtek 2020 ima povsem integrirano anteno.

Na prvi pogled je Qtek 2020 klasični ročni računalnik s Pocket PC, saj ima anteno skrito, a prvo razliko opazimo že ob vklopu. Gumba ob smernem kolescu pod zaslonom sta namesto bližnjicam do koledarja in imenika namenjena prevzemanju oziroma zavrnitvi klica. Omenjeni bližnjici zato najdemo nad zaslonom, poleg zvočnika za telefon. Na levi strani poleg gumba za diktafon najdemo tudi drsni gumb za glasnost in, podobno kot pri mobilnih telefonih, gumb za vklop fotoaparata. Ta je, spet podobno kot pri telefonih, na zadnji strani naprave in je fiksno vgrajen. To sicer pomeni manj težav z raznimi dodatki, vendar pa je objektiv povsem nezaščiten. Kot pri večini ročnih računalnikov s Pocket PC je na vrhu reža za pomnilniške kartice SD(IO).

Zaslon je klasični 3,5-palčni (enako kot HP iPAQ), zmogljivosti naprave pa niso povsem povprečne; procesor XScale deluje pri 400 MHz, pomnilnika ROM je 32 MB, RAMa pa kar 128 MB. Poleg možnosti povezovanja v omrežja GSM/GPRS ponuja Qtek 2020 tudi možnost povezovanja prek bluetootha. Pri tem ponuja tako možnost prenosa podatkov (kot večina ročnih računalnikov) kot tudi govora (kot večina mobilnih telefonov). GPRS je razreda 10, kar pomeni, da omogoča hitrosti prenosa podatkov do 57 Kb/s, torej maksimum v večini omrežij GPRS. Prenosa podatkov prek HSCSD Qtek 2020 ne podpira.

Poleg naprave dobimo tudi priklopno postajo in slušalke za prostoročno telefoniranje in/ali poslušanje glasbe. Ročni računalnik poleg običajnih programov operacijskega sistema Pocket PC 2003 vsebuje tudi programe za telefonski in foto del. Tako najdemo programe za pošiljanje kratkih sporočil SMS in večpredstavnih MMSov, dodaten imenik za kartico SIM in storitve SIM Toolkit, program za delo s fotografijami, pa tudi dodatne nastavitve za povezave GPRS in CSD.

Qtek 2020 je več kot solidna naprava, ki se izkaže kot zelo dober ročni računalnik, prav tako pa je lahko uporabna kot mobilni telefon, čeprav je nekoliko velika.

Qtek 2020

Kaj: Križanec med ročnim računalnikom in mobilnim telefonom s Pocket PC 2003 Phone Edition.

Proizvaja: Carrier Devices, www.carrierdevices.com.au.

Prodaja: CHS, www.chs.si, 01/ 280 66 00.

Cena: 239.520 tolarjev, v Mobitelovi akciji 99.900 tolarjev, ob podpisu naročniške pogodbe za dve leti.

Za: Kakovost izdelave, opremljenost, velikost, cena (v Mobitelovi akciji).

Proti: Velikost, nezaščiten objektiv fotoaparata.

Na levi strani poleg gumba za diktafon najdemo tudi drsni gumb za glasnost in, podobno kot pri mobilnih telefonih, gumb za vklop fotoaparata.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji