Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2018

Mobilni optični bralnik

Pametni pišejo je rek, ki pravi, da si je stvari lažje zapomniti, če jih zapišemo na papir. Danes velja nadgrajena različica reka, saj namesto zamudnega pisanja raje uporabimo pametni telefon. Vanj vgrajena kamera je z ustreznimi aplikacijami kakor nalašč za zajemanje najrazličnejših dokumentov in informacij.

Najboljši mobilni optični bralnik za lastnike naprav z operacijskim sistemom iOS je program Scanner Pro, ki ga za štiri evre in pol dobimo na tržnici App Store. Gre za zmogljivo aplikacijo, ki prebrane dokumente shrani na telefon iPhone, tablico iPad, jih pošlje po elektronski pošti ali shrani v eno izmed priljubljenih oblačnih shramb, med katerimi ne manjkajo Dropbox, Google Drive, Microsoftov OneDrive in Evernote. Še boljša je povezava z Applovim oblakom iCloud, ki poskrbi, da so datoteke nemudoma dostopne na vseh jabolčnih napravah z istim uporabniškim računom. Optično prebrane dokumente program po želji zaščiti z geslom, jih samodejno popravi in izboljša, podpiše, pošlje po faksu in prebere z njih besedilo v enaindvajsetih jezikih. Za nejeverne Tomaže je na voljo brezplačna, a okrnjena različica Scanner Mini.

Microsoftov programski optični bralnik Office Lens dobro zajema vse vrste dokumentov, od zapiskov, računov do vizitk, s katerih pobere kontaktne informacije in jih samodejno doda v imenik. S prepoznavo besedila OCR olajša iskanje in urejanje zajetih datotek, v načinu Whiteboard Mode pa učinkovito deluje tudi v slabših razmerah, na primer pri branju zmečkanih ali bleščečih dokumentov.

Uporabnikom, ki se pri delu izdatno opirajo na datoteke v zapisu PDF, je namenjen programski optični bralnik Adobe Scan. Poleg običajnih zmožnosti zajema in samodejnega ostrenja prebranih dokumentov prinaša tesno povezavo z oblakom Adobe Document Cloud in naročnino Adobe PDF Pack, ki omogoča združevanje datotek, izpolnjevanje obrazcev in še kaj.

V osnovi brezplačni CamScanner ponuja poleg dobrega zajemanja vsebine OCR, označevanja dokumentov, avtomatskih popravkov in brezšivne sinhronizacije ne glede na uporabljeno platformo v plačljivi različici tudi sodelovanje, zaščito z rokom trajanja in lasten oblačni prostor.

Genius Scan je program za optično zajemanje dokumentov s pametjo. Slednjo koristi pri samodejnem zaznavanju perspektive dokumenta, izboljševanju zajetih datotek v obliki JPG ali PDF in pri branju več strani hkrati. Izkušnjo nadgradi z brezhibno organizacijo, boljšo zaščito in izdatno pomočjo pri delu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji