Objavljeno: 29.4.2008 09:46 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2008

Mobilni brezžični usmerjevalnik

Brezžičnih usmerjevalnikov smo se že vsi dodobra navadili. Ti preprosto povezujejo tako žične kot brezžične uporabnike v omrežje in med njimi delijo širokopasovno povezavo v svet. Kaj pa gre storiti, če širokopasovna povezava prek xDSL, kabelskega ali optičnega omrežja ni na voljo?

Tu nastopijo usmerjevalniki, ki poleg osnovnega načina povezovanja v internet prek prej omenjenih žičnih tehnologij omogočajo tudi brezžično povezavo prek ene od mobilnih tehnologij (UMTS/HSDPA, v prihodnje tudi Wi-Max). Enega takih izdelkov smo pred časom v Monitorju že preizkusili (Monitor, julij 2006), a je danes že zastarel.

Tokrat preizkušena usmerjevalnika se v marsičem razlikujeta. Tisti podjetja Draytek v svoji osnovni različici nima mobilnega povezovanja (WWAN - Wireless WAN). Zato pa ima vhod USB, na katerega priklopimo enega izmed podprtih modemov UMTS/HSDPA. Seznam teh je razmeroma dolg in se z vsakim popravkom strojne programske opreme še nekoliko razširi. Dobra novica je, da je poleg samostojnih modemov 3G, ki so naprodaj tudi pri dveh naših operaterjih, podprtih tudi nekaj mobilnikov (npr. Nokia N70 ali 6233). Vsekakor pa velja združljivost z našo napravo 3G pred nakupom preveriti pri prodajalcu ali v spletu.

Sam seznam zmožnosti usmerjevalnika je precej dolg, s poudarkom na varnostih funkcijah. Premore povezovanje v svet prek običajnih žičnih tehnologij, in sicer prek dveh različnih ponudnikov ali tehnologij (t. i. "dual WAN"). Seveda nas je bolj zanimala možnost, da za eno od povezav uporabimo brezžični modem. Ta lahko deluje kot primarna povezava v splet, še bolj zanimiva pa se zdi možnost, da brezžično povezavo usmerjevalnik izkoristi šele takrat, ko zazna, da je primarna povezava s spletom prekinjena. Vse omenjene nastavitve opravimo v spletnem vmesniku, nabitem s funkcijami, a kljub temu zgledno preglednem.

Usmerjevalnik smo preizkusili v navezi z modemom Huawei E220, ki (sta) ga pri nas prodajala Mobitel in Si.mobil. Namestitev je bila preprosta, saj smo zgolj vpisali APN (če je različen od privzetega) ter uporabniško ime in geslo, vmesnik pa je poskrbel za vse drugo. Na usmerjevalnik smo se prek Wi-Fi povezali s prenosnikom in pognali nekaj preizkusov. Hitrost delovanja povezave je seveda omejena s hitrostjo povezave 3G, a povečini zadostuje za nekaj (nezahtevnih) uporabnikov. Bolj nas je motilo to, da je internetni promet med preizkušanjem nekajkrat povsem zastal, hkrati pa se je v spletnem vmesniku to pokazalo kot znova vzpostavljena povezava z omrežjem 3G. Precej nadležno, a na srečo smo na omenjeno težavo naleteli le redko.

Drugi preizkušeni izdelek izdelovalca Digi je navzven videti prav špartansko. Ne premore omrežnega stikala, prav tako manjka priklop za antene sistema Wi-Fi, ki ga ta usmerjevalnik nima. Je pa res, da te pomanjkljivosti po potrebi rešimo z nakupom poceni omrežnega stikala ali pa dodatne dostopne točke Wi-Fi, ki sta v primerjavi z zelo visoko ceno samega usmerjevalnika pravzaprav poceni dodatek.

Za razliko od Vigorja ima Digijeva napravica modem HSDPA že vgrajen, zato zgolj vstavimo kartico SIM izbranega operaterja, opravimo potrebne nastavitve prek spletnega vmesnika (priporočljivo je izbrati možnost "European provider", sicer nas čaka ročno vpisovanje zoprnih modemskih ukazov), hip zatem pa smo že povezani v svet. Za razliko od prej omenjenega izdelka tokrat nismo imeli težav s stabilnostjo povezave prek usmerjevalnika Digi, preseneti pa tudi hitrost, ki je po zaslugi visokega nivoja signala mobilnega operaterja dosegala in celo presegala hitrost 2 Mb/s. Dodatna prednost naprave je možnost zaključevanja varnih navideznih tunelov, šifriranih z IPSec, kar bo prišlo zelo prav mobilnim uporabnikom, ki tudi na terenu potrebujejo absolutno zasebnost komunikacije.

Gre torej za izdelka, ki služita svojemu namenu in se izkažeta kot nadvse koristna takrat, kadar je treba omrežiti manjšo delovno skupino tudi zunaj dosega običajnih širokopasovnih tehnologij. Škoda le, da so cene precej visoke, še posebej za Digijev vmesnik z vgrajenim brezžičnim modemom. Nadejamo pa se, da bodo tudi drugi izdelovalci opazili novo priložnost za zaslužek na sicer zelo konkurenčnem trgu brezžičnih usmerjevalnikov in da bomo že v kratkem lahko preizkusili še kak podoben (in predvsem cenejši) usmerjevalnik.

Spletni nastavitveni vmesnik usmerjevalnika Digi je nadvse informativen.

Pri Vigorju lahko brezžično povezavo izkoristimo kot nadomestno povezavo ob morebitnem izpadu osnovne povezave.

Draytek Vigor 2910 VGi

Kaj: Brezžični usmerjevalnik s podporo USB UMTS modemom.

Izdeluje: Draytek, www.draytek.com.

Prodaja: Telos, www.telos.si.

Cena: 288 EUR.

Za: Možnost brezžične povezave kot rezervne povezave, zmožnosti usmerjevalnika.

Proti: Občasna nestabilnost brezžične WWAN povezave, modem 3G moramo dokupiti.

Digi ConnectPort WAN VPN

Kaj: Usmerjevalnik s podporo HSDPA in tuneliranjem IPSec.

Izdeluje: Digi, www.digi.com.

Prodaja: Telos, www.telos.si.

Cena: 1034,4 EUR.

Za: Zanesljivost in hitrost delovanja, podpora tunelom IPSec.

Proti: Visoka cena, nima omrežnega stikala ali vmesnika Wi-Fi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji