Objavljeno: 14.11.2008 11:23 | Avtor: Igor Harb | Monitor Oktober 2008

Mobilna televizija

Ko po svetu vse postaja mobilno, je postala "mobilna" tudi televizija. Poleti je Mobitel predstavil storitev Mobilna televizija, ki omogoča spremljanje nekaterih televizijskih programov v živo. Trenutno ponujajo programe TV Slovenija 1 in 2, Cartoon Network/TCM, Šport TV, Čarli TV, InfoTV in TV Golica.

Mobilna televizija je ena izmed vse pogostejših fraz, ki jih slišimo v svetu mobilne telefonije zadnji dve leti, vendar jo navadno spremljajo še dodatki "preizkušanje", "ni telefonov, ki bi storitve podpirali" in "uspešno deluje na Japonskem in v Južni Koreji". Kot si je mobilno televizijo zamislila večina industrije mobilne telefonije, naj bi delovala prek posebnega omrežja digitalne televizije po enem izmed standardov DVB (najpogosteje DVB-T, v nekaterih državah tudi DVB-H). Na slovenskem trgu trenutno ni niti enega telefona, ki bi podpiral kateregakoli izmed teh standardov. Tudi na drugih evropskih trgih so takšni telefoni namenjeni zgolj preizkušanju delovanja omrežja DVB v omejenih obsegih, v Južni Koreji in na Japonskem pa je nekoliko bolj razširjeno.

Televizijo lahko gledamo "pokončno" ali ležeče čez ves zaslon.

Mobitel se ni odločil za to pot, saj ni na voljo terminalov, pa tudi izgradnja dodatnega omrežja DVB bi bila izjemna investicija, za katero ni gotovo, ali bi se povrnila. Namesto tega so izbrali bolj uveljavljeno rešitev uporabe pretočnega zapisa (streaminga). Video in zvok v pretočnem zapisu je mogoče preprosto pošiljati prek omrežja UMTS, tako kot so doslej že počeli z novicami, vremensko napovedjo in nekaterimi lastnimi vsebinami, ki jih pripravljajo na Planet TV.

Storitev deluje dokaj dobro, seveda zgolj prek UMTS; tam, kjer ni signala, je pač ni mogoče spremljati, prav tako bodo brez nje ostali uporabniki, ki nimajo telefonov s podporo UMTS. Na telefonih s podporo HSDPA deluje še nekoliko bolje in tako smo preizkušali tudi mi. Na novih telefonih storitev deluje brez vseh težav z le nekaj kliki na Planetu, na nekaterih starejših pa je treba vnesti nastavitve za pretočne vsebine.

Poleg samih televizijskih programov Mobitel ponuja tudi elektronski programski vodnik, ki omogoča tudi SMS opomnike. Tako si lahko izberemo oddajo, ki bi jo želeli spremljati, in dobimo sporočilo SMS, preden se začne.

Občasno nastanejo napake pri "sprejemu".

Kakovost slike na zaslonu mobilnega telefona je povsem zadovoljiva, čeprav tu in tam nastanejo kakšne napake, vendar se praviloma popravijo v roku ene sekunde. Nekoliko bolj problematično je to, da stran občasno sporoča, da "Storitev trenutno ni na voljo". To se je pričakovano dogajalo prve dni po predstavitvi, vendar teh težav očitno še niso odpravili. Pomaga sicer nov zagon brskalnika. Drugo neprijetno opozorilo, ki ga dobimo, pa je pričakovano - v primeru najatraktivnejših neposrednih športnih prenosov in nekaterih drugih programov (denimo tujih filmov in nadaljevank na TV Slovenija) dobimo sporočilo, da oddaje ne smejo predvajati zaradi omejenih avtorskih pravic. To je tudi razlog, zakaj ne moremo spremljati POP TV in Kanala A v živo. Tovrstne avtorske pravice ima urejene edino Cartoon Network/TCM.

V Mobitelu napovedujejo, da bodo v bližnji prihodnosti uvedli tudi druge programe, saj se že dogovarjajo z večjim številom ponudnikov. Nekateri izmed programov naj bi bili tudi posebej plačljivi. Storitev je v promocijskem obdobju, ki bo trajalo do konca leta, še brezplačna, potem pa naj bi jo začeli zaračunavati po 99 centov za enodnevno uporabo in 4,99 evra za mesečno.

Mobitelova Mobilna televizija

Kaj: Televizija na mobilnih telefonih.

Ponuja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Do konca leta brezplačno, potem 99 centov za en dan, oziroma 4,99 evra za en mesec.

Za: Televizija v živo na mobilnem telefonu.

Proti: Občasne težave s sistemom, majhen nabor programov.

Poleg televizijskih programov Mobitel ponuja tudi elektronski programski vodnik, ki omogoča tudi SMS opomnike. Tako si lahko izberemo oddajo, ki bi jo želeli spremljati, in dobimo sporočilo SMS, preden se začne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji