Objavljeno: 14.6.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2011 | Teme: android, iPhone

Mobilna revolucija

Kolega mi je zadnjič nekoliko sarkastično omenil, da je njegov najnovejši pametni telefon sicer super, a v resnici nekoliko pogreša - telefon. Izjava, ki o današnji mobilni telefoniji pove vse - telefoni so postali računalniki, telefoni so v resnici le še za silo. To pa ni nujno slabo.

Kaj izbrati

Če še nimate pametnega telefona, imate samo "pametnega", oziroma celo mislite, da ga v resnici niti ne potrebujete, premislite. Ne bo dolgo, ko bodo bolj ali manj vsi telefoni "pametni". To pomeni, da bodo "imeli vgrajen internet", dostop do družabnih omrežij, elektronsko pošto, možnost nameščanja iger itd. Ta trenutek lahko svetujemo, da se ozrete po telefonih Android, že ta mesec bo na voljo tudi iPhone. Nokie pa so dandanes, kako naj rečemo, zastarele ... Blackberry? Za poslovneže.

Telefonija je pred davnimi leti nastala kot nekakšna nadgradnja telegrafa, prve komunikacije, ki je potekala po elektronski poti, prek žic, ki so bile položene po deželi. Spomnim se še, ko je bila nekako rezervirana za tiste, ki so imeli srečo ali zveze pri Pošti in jim je uspelo urediti priključek. Nato je tehnologija vzletela in se preselila v eter, mobilna telefonija je prinesla nesluten napredek komunikacij. V začetku je bila še bolj ekskluzivna kot včasih običajni telefoni, da o velikosti in nerodnosti, skorajda nemobilnosti takratnih telefonov niti ne govorim. Pa vendar ni minilo prav veliko časa, ko smo mobilne telefone tako zelo posvojili, da so se znašli v prav vsakem žepu. Še več, tako zelo smo jih posvojili, da je vse več gospodinjstev, ki odpovedujejo svoj pred leti tako težko pridobljen ožičeni telefonski priključek. Saj ga enostavno ne potrebujejo več.

In ravno to, da so mobilni telefoni danes skoraj v vsakem žepu, da z njimi lahko komuniciramo skorajda povsod (od nedavna celo na Mt. Everestu), je odlična osnova za to, da smo o telefonih lahko začeli razmišljati kot o računalnikih prihodnosti. In čeprav je bil prvi telefon, ki so ga tako oglaševali, že Nokiin N95, je takrat v resnici še manjkala ključna komponenta - uporaben operacijski sistem. Zadnji korak je torej naredil Apple s svojim iPhonom oziroma operacijskim sistemom, ki se zdaj imenuje iOS in so ga v Googlu bolj ali manj "prekopirali" z Androidom. Bodimo še bolj natančni - v resnici je ključni zadnji korak uporabniški vmesnik na večprstni dotik, ki pametne telefone naredi dovolj pametne in dovolj enostavne za uporabo, da jih dejansko zna uporabljati vsak. "Pametni" telefoni so znali brati pošto in obiskovati internet tudi že veliko prej, toda to je v resnici znalo in počelo le malo t. i. "geekov", ki se jim je dalo ukvarjati z zapletenimi menuji in nastavitvami na njih. Da ne govorim o majhnih zaslonih, na katere so bili ti menuji stlačeni.

Kot piše kolega na naslednji strani, so tako želje današnjih uporabnikov pametnih telefonov popolnoma nasprotne željam izpred nekaj let. Včasih je bil cilj imeti v žepu nekaj čim manjšega, s čimer si lahko na hitro opravil telefonski klic in mrda napisal sporočilo SMS, danes je cilj imeti čim večji zaslon LCD, da bo delo s Facebookom, Twitterjem in elektronsko pošto (za tiste, ki jo še imamo) čim lažje. In da bo dovolj udobno deskati po internetu, prebirati novice, pregledovati vremenske napovedi in morda celo brati knjige. In seveda - igrati.

Novi pametni telefoni so v svet iger prinesli revolucijo, saj so pritegnili k sebi tudi množico tistih, ki se jim res ne ljubi (ali pa nimajo časa) z igro ukvarjati ure, dneve, tedne ali celo mesece. Pritegnil je t.i. priložnostne igralce, ki bi se morebitnih Jeznih ptičev lotili za minutko ali dve, ko bodo čakali kje v vrsti ali se dolgočasili na avtobusu. Seveda pa je ključna revolucija tudi na tem področju - večprstni uporabniški vmesnik. Vmesnik, ki je omogočil nastanek drugačnih iger. Naj sklenem z drugim kolegom, ki mi je zadnjič omenil, da je njegov sin v omari po nekaj letih po naključju odkril svojo staro ročno igralno konzolo Sony Playstation Portable. In takoj ugotovil, "da je očitno pokvarjena", saj tapkanje in drsanje s prsti po zaslonu ni obrodilo sadov. Da, tako hitro smo prešli s tipk na "dotične" zaslone ...

V Monitorju o pametnih letelfonih še:

Vse manj telefoni, vse bolj računalniki

Temelji prihodnosti

Nadgrajena resničnost

V iskanju zlate žile

Veliki test pametnih telefonov

Dosje: programi za pametne telefone

V julijski številki revije Monitor vse o pametnih telefonih in tablicah

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji