Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2018

Mnenje: Poplava podatkov

Mnenje: Poplava podatkov

Preteklo noč sem spal 8 ur in 15 minut, povprečni utrip je bil tam nekje okoli 60 utripov na minuto. Danes sem prehodil že 5502 koraka, to naj bi bilo 3,7 kilometra, vmes prehodil tudi 9 nadstropij. Telefon sem aktivno uporabljal približno eno uro, kar je osem minut več od povprečja, v eni uri pa ga v povprečju dvignem štirikrat.

Vse to mi pridno spremlja in popisuje moj telefon, nekatere podatke pa še ena izmed dveh pametnih ur, ki sem jih imel ta mesec na preizkusu (članek o njiju si lahko preberete nekaj strani nazaj). Podatkov o mojem življenju oziroma o meni je v mojih telefonih še veliko, še sam si ne predstavljam, kaj vse se tam najde. Zadnje čase sem ob iPhonu začel uporabljati še en Android, da vidim, kakšen je svet na tisti strani (konkretno Huaweijev Mate20 Pro), na obeh imam (spet zaradi preizkusov) nameščene aplikacije Samsung Health, Huawei Health, na iPhonu pa še privzeti Apple Health.

Če povzamem, aplikacije se strašansko zanimajo za moje zdravje, oziroma za vse podatke o nas. Izdelovalci pa se vse bolj trudijo še nas same navdušiti za vse te podatke. Samsung je k nekaterim svojim telefonom začel dodajati pametne ure ali zapestnice že kar zraven, kot dodatek. Malenkost zmogljivejši telefoni pa že sami od sebe znajo šteti vsaj korake, če ne še kaj drugega.

Huaweijev telefon je pohvalil moje včerajšnje spanje in povedal, da je bilo boljše od spanja en dan prej. Počutil sem se ponosnega.

Sprva se je to tudi meni zdelo izredno zabavno in zanimivo. Ampak dobro, sem človek, ki ima svoje življenje do neke mere urejeno, kar po Excelovih tabelah. Med bolj ezoteričnimi primeri je, recimo, nakup nahrbtnika, kjer sem si (res) sestavil tabelo z vsemi merami in tehničnimi specifikacijami, zraven pa še (subjektivnimi) ocenami, kot to počnemo pri naših nenehnih preizkusih telefonov. V preteklosti sem si že sestavljal tabele z možnimi dopustniškimi možnostmi – ena ponuja, denimo, cenejšo nastanitev, a je daljša vožnja, druga je bolj mirna, a ima slabšo ponudbo restavracij in zanimivosti. Želim povedati, da zelo cenim natančne podatke.

A hkrati moram priznati, da nimam pojma, kaj naj počnem z vsemi podatki, nanizanimi v uvodu. Huaweijev telefon je pohvalil moje včerajšnje spanje in povedal, da je bilo boljše od spanja en dan prej (glede na podatke, pobrane iz ure). Prvi trenutek sem se počutil ponosnega, češ kaj mi je uspelo, a na to sem imel približno tak vpliv kot tisti, ki gledajo nogometno tekmo pred televizorjem. Ne, nismo zmagali, zmagalo je ducat fantov tam nekje na nekem igrišču. In ja, danes sem pač slučajno prehodil eno nadstropje več kot povprečno. Super.

Kot rečeno, je količina teh podatkov, ki jih prejemamo s strani naših vse pametnejših naprav, res velika, a večina ljudi nima z njimi kaj početi. Edina res koristna raba pametnih ur in zapestnic, vsaj kot jo vidim sam, je to, da te malo spodbudijo k aktivnosti, ko predolgo sediš za mizo (računalnikom). Nabiranje takih biometričnih podatkov je sicer izredno koristno za vse, ki imajo bolj tvegano zdravstveno stanje, a brez neke smiselne obdelave in razumevanja (denimo s strani zdravnika) so vsi ti podatki le izguba časa in energije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji