Objavljeno: 19.3.2007 12:33 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Marec 2007

Miške na steroidih

Skromnejšo brezžično optično miško, s katero bi morala biti zadovoljna večina uporabnikov računalnikov, si lahko omislimo za, recimo, 25 ali 30 evrov. Nas pa je tokrat zanimalo, kako se izkažejo najzmogljivejše, trikrat ali štirikrat dražje zverinice. So vredne svojega denarja?

Preizkusili smo dve najdražji Logitechovi in eno Microsoftovo miško. Izkaže se, da imajo vse tri svoje posebnosti, nekatere pa tudi lastnosti, ki se jim komajda spet odpovemo, ko smo se jih enkrat navadili.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000

Za razliko od številnih drugih boljših mišk je Microsoftova simetrična in torej primerna tudi za levičarje. Ohišje je aluminijasto-plastično in lepo leži v roki. Miška je opremljena z 2,4 GHz sinjezobo povezavo. Premike zaznava laserska dioda z natančnostjo 400 pik/cm. Poganja jo akumulator velikosti AA, priložena pa je priročna polnilna postaja. Rdeča lučka na miški nas pravočasno obvesti, da je čas za polnjenje.

Za povezavo z računalnikom lahko uporabimo priložen sprejemnik bluetooth ali kar tistega, ki je vgrajen v prenosni računalnik. Povezava je v prvem primeru povsem samodejna, v drugem pa bo treba še kak dodaten klik ali dva, da prenosnik prepozna miško.

Miška ima seveda kolesce, ki ga lahko nagibamo tudi vstran, za lažje premikanje po širokih dokumentih, uporabimo pa ga lahko tudi kot srednjo tipko. Pri premikanju kolesca ne čutimo "korakov", kar utegne koga motiti, drugim pa bo gladko (vendar ne tudi prosto) vrtenje celo bolj všeč. Poleg osnovnih dveh tipk ima na vsaki strani še po eno manjšo, ki jima lahko po želji določimo namembnost. Microsoftova miška namreč vse svoje zmogljivosti pokaže v navezi s priloženim programom IntelliPoint 6.0, s katerim lahko delovanje miške zelo natančno prilagodimo svojim potrebam.

Microsoftova miška se je pri rabi zelo dobro izkazala, vendar ne prinaša nič pretresljivo novega in podobno zmogljive miške drugih izdelovalcev so precej cenejše. Morda niso tako zelo natančne, a to bodo opazili samo vneti računalniški ostrostrelci. Namenjena je, skratka, uporabnikom, ki bi radi imeli odlično in zanesljivo miško s pridihom prestiža, za različne novotarije pa jim ni mar.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000

Kaj: Brezžična laserska miška.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/.

Prodaja: ReproMS, www.reproms.si

Cena: 78,6 EUR.

Za: Primerna tudi za levičarje, natančnost, prilagodljivost.

Proti: Cena.

Logitech Revolution MX

Microsoftova miška je zelo spodobna živalca, ki bi jo pisec teh vrstic z veseljem uporabljal, če bi mu ne prišla v roke najzmogljivejša Logitechova miška. Revolucija v imenu pomeni kolesce, ki se na krogličnem ležaju prosto vrti. Vse druge je namreč treba ves čas "poganjati", Logitechovega pa s prstom poženemo in se bo vrtel kakih 5, 6, celo 7 sekund. Ves ta čas se seveda premika dokument na zaslonu in tako se lahko hitro in enostavno premikamo po zelo dolgih preglednicah, seznamih e-pošte, spletnih straneh ali drugih dokumentih. Ko pridem na želeno mesto, s prstom enostavno ustavimo vrtenje kolesca. Piscu teh vrstic je tako kolesce silno všeč in si komaj predstavlja, da bi moral spet začeti drgniti navadnega.

Ker prosto vrtenja ni najprimernejše za čisto vse namene, lahko kolesce s pritiskom prestavimo v navaden, "koračni" način delovanja. In prav to prestavljanje med obema načinoma je izvedeno nekoliko nerodno, kajti včasih ga prestavimo pomotoma, to pa je rahlo nadležno. Še več, prestavljanje je tudi programsko nastavljivo - nastavimo lahko, da se npr. v Internet Explorerju prosto vrti, v Wordu pa deluje koračno.

Kolesce lahko premikamo tudi vstran, obnaša pa se tudi kot srednja tipka, čeprav nekoliko trda. Miška ima poleg klasičnih dveh tipk na vrhu še eno in na levi strani dve dodatni tipki. Na levi strani je še eno kolesce, a se ne vrti, temveč deluje le kot drsnik, na primer za premikanje med odprtimi programi (v Visti s 3D Flip) ali za povečevanje. S priloženim programom lahko miško temeljito prilagodimo svojemu načinu dela in če želimo, lahko namembnost tipk vnaprej določimo za vsak program posebej.

Miška sodi med večje, levičarji pa si z njeno ergonomsko obliko ne bodo mogli dosti pomagati. Litijev akumulator je vgrajen. To je po eni strani priročno, po drugi pa nerodno, kajti če v njem zmanjka električnega toka, nam ne preostane nič drugega, kot da miško postavimo v polnilno postajo in počakamo vsaj pol ure, da pride zopet k sebi. Na srečo ima miška natančen prikazovalnik stanja akumulatorja, tako da se nam to skoraj ne bi smelo zgoditi. Brezžična radijska povezava je 2,4 GHz, zahtevni uporabniki pa bodo manj zadovoljni s "samo" 320 pikami na cm laserske natančnosti. Za vse druge je to seveda več kot dovolj.

Logitech Revolution MX je draga miška, a če se boste odločili zanjo, vam ne bo žal, kajti za vsa računalniška opravila, razen za igre, je trenutno po našem mnenju najboljša.

Mimogrede, Logitech ima v prodajnem programu tudi model VX, ki je namenjen prenosnikom. Ta miška je manjša, nima vgrajenega akumulatorja (temveč baterijo AA) in je cenejša (84 EUR).

Logitech Revolution MX

Kaj: Brezžična laserska miška.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si, Izid, www.izishop.net.

Cena: 105 EUR.

Za: Prosto vrteče kolesce, natančnost, prilagodljivost.

Proti: Cena, samo za desničarje.

Logitech G7

Za najbolj zagnane igralce strelskih iger je večina brezžičnih mišk premalo natančna in prepočasna. Kajti nič ni bolj neprijetnega, kot če te digitalni revolveraš ubije samo zato, ker ti ni uspelo dovolj hitro in natančno pomeriti s svojo pištolo/mitraljezom/bazuko ali kar je že pri roki. G7 se pohvali z ločljivostjo kar 800 pik/cm (2000 dpi).

Ker je zelo neprijetno, če miška obnemore sredi boja, je priložen rezervni litijev akumulator, ki se, medtem ko miško uporabljamo, polni. Ko tistemu v miški začne zmanjkovati moči, ju hitro zamenjamo in že lahko nadaljujemo digitalni boj.

Od posebnosti omenimo še možnost spreminjanja občutljivosti miške kar s tipkama na njej. Pri nekaterih dejanjih v igri je namreč bolje uporabiti manjšo občutljivost. Kolesce na miški lahko premikamo tudi vstran, vrtenje pa je klasično, koračno.

G7 je namenjena najzahtevnejšim igralcem, ki bi radi imeli natančno in hitro brezžično miško in so za to razkošje pripravljeni plačati. Natančnost, enostavno spreminjanje občutljivosti in rezervni akumulator so sicer koristne lastnosti tudi za "resnejša" računalniška opravila, a verjetno ne upravičijo visoke cene.

Logitech G7

Kaj: Brezžična laserska miška.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si, Izid, www.izishop.net.

Cena: 101 EUR.

Za: Rezervni akumulator, natančnost, prilagodljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji