Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2016

Microsoftovi video potočki

Človek naj bi si zapomnil 20 odstotkov tega, kar sliši, 30 odstotkov tega, kar vidi, in, presenetljivo, 70 odstotkov tega, kar vidi in sliši. Zato ni prav nič čudno, da so video storitve v spletu tako zelo priljubljene.

Da so video vsebine izjemnega pomena za komuniciranje s (potencialnimi) kupci, je uspešnim podjetjem tudi že znano dalj časa. Samo v Youtube naj bi bilo vsako minuto naloženih za tristo ur videa. Impresivne številke, ki kažejo, da nam gibljive slike veliko pomenijo.

Podjetja, ki so dovolj velika, da imajo že svoje oddelke za interno komuniciranje, pa so tudi že odkrila, da je z videom zelo lahko doseči veliko stopnjo sodelovanja med posamezniki in skupinami. Vsem tem Microsoft v svojem ekosistemu oblačnih storitev Office 365 že ponuja video dveri »Office 365 Videos« in po navedbah velikana iz Redmonda je bila ta storitev pri uporabnikih dobro sprejeta. Kljub temu je Microsoft julija postavil na ogled svojo najnovejšo storitev, ki naj bi temeljila prav na izkušnjah, ki so jih pridobili ob razvoju prej omenjene storitve. 

Microsoft Streams je, kot omenjeno, trenutno v predogledni različici in je na voljo vsakomur, ki ima svoj poslovni račun Office 365. Na naslovu www.microsoftstream.com se je možno registrirati in tudi v praksi preizkusiti, kaj vse omogoča. Uporabniški vmesnik je oblikovan zelo minimalistično, zato je takoj vidno, kaj je bistvo dveri: nalaganje video vsebin, ogled teh vsebin in deljenje z drugimi uporabniki. Dokler je posameznih videov malo, je tudi navigacija med njimi enostavna. Ko pa se vsebine namnožijo, pride prav razvrščanje vsebin po kanalih (channel) in po najrazličnejših merilih (priljubljenosti, všečki, datum ipd.).

Video je na voljo za ogled praktično takoj, ko ga s svojega diska prenesemo na dveri. Opazili pa smo, da je zaradi stiskanja kakovost posnetka nekaj slabša od izvirnika. Sam video predvajalnik sicer omogoča, da se kakovost videa samodejno prilagaja hitrosti internetne povezave, lahko pa, podobno kot pri drugih takih storitvah v spletu, sami izberemo ločljivost predvajanja.

Nekateri uporabniki so si že pri storitvi Office 365 Video želeli, da bi se lahko naložene vsebine delilo tudi med uporabnike, ki so zunaj organizacije. Tako so si želeli postaviti na primer izobraževalne dveri, ki bi jih lahko videli tudi končni uporabniki njihovih storitev in izdelkov. Žal to tudi v novi storitvi Streams še ni na voljo. Posamezen video lahko označimo le za zasebnega, ga delimo s posameznikom ali skupino v podjetju ali pa s celotnim podjetjem. Deljenje z drugimi uporabniki (zaenkrat?) ni predvideno, kar je škoda. 

Deljenje vsebin izven organizacije še ni na voljo.

V svoji uradni napovedi storitve pa je Microsoft le razgrnil nekaj načrtov za prihodnost. Med njimi se nam zdi najpomembnejša storitev neposrednega oddajanja (broadcasting), ki jo danes številna podjetja s pridom uporabljajo na dverih Youtube in Facebook. Strokovnjaki za trženje ugotavljajo, da je ravno z živimi oddajami moč doseči velik odziv ciljne publike. Eden izmed scenarijev, po katerem bi lahko s pridom uporabili živo oddajanje, so spletni seminarji, a žal prek Streama tega še ne moremo izvesti. Res pa je, da lahko za ta namen uporabimo storitev Skype for Business, s katero pa že lahko zajamemo tudi zunanje uporabnike.

Trenutno sta Microsoft Stream in Office 365 Video še ločeni storitvi, a pri Microsoftu obljubljajo, da se bosta v prihodnosti združili in tako bo Stream postal glavna storitev za upravljanje video vsebin v ekosistemu Office 365. Žal ostaja zaenkrat uporaben le za namene internega komuniciranja in izgradnjo lastnih izobraževalnih video dveri, kar bodo znala izkoristiti večja in zelo inovativna podjetja. Upajmo, da bo tesnejše povezovanje z drugimi storitvami Office 365, ki je predvideno, prineslo tudi odpiranje naloženih vsebin navzven.

Kot zanimivost dodajmo, da je od letos na voljo tudi nova Microsoftova tržnica aplikacij AppSource, ki je namenjena poslovnim uporabnikom. Razvijalci bodo lahko uporabili vmesnike API in video vsebine iz storitve Stream uporabili tudi v svojih aplikacijah, ki bodo objavljane na tej novi tržnici

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji