Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Maj 2015

Microsoftova pametna zapestnica

Pametne ure in športne zapestnice so nenavadna in predvsem nikoli dokončana zgodba. Razvijajo jih velikani, ko so Apple, Samsung in Motorola, nepregledne množice kitajskih brezimnežev prek lokalnih špecerij, posebneži in pionirji, kot je Pebble, in seveda športne znamke, kot sta Nike in Garmin. Pa vendar je Microsoftov posebnež v tej (z)mešani druščini nekaj posebnega.

Microsoft Band je na prvi pogled precej neprivlačna zapestnica. Zaslonček je zelo podolgovate oblike in zaseda celo četrtino oboka. Ker ima tudi ob straneh zajetne odebelitve, ki vsebujejo baterije, in je debel tudi na spodnjem delu, kjer so nekateri senzorji, vse skupaj izpade dokaj masivno in prav nič elegantno, prej športno. Večina uporabnikov nosi zapestnico »narobe«, čeprav nikjer ne piše, ali je to res – z zaslonom na spodnji strani dlani. Pogled na tako zasukan zaslon je udobnejši, ura pa manj vpadljiva.

Uporabniški vmesnik je v skladu s trenutnimi Microsoftovimi smernicami. To pomeni, da na njem prevladujejo ploščice. Ob prebuditvi ure ta prikazuje trenutno uro in enega od izbranih podatkov –  prehojene korake ali razdaljo, porabljene kalorije ali pa preprosto datum. Ob potegu pa se razkrijejo druge ploščice, prek katerih uporabljamo uro. Teh lahko uporabnik izbere trinajst, vedno pa bo prikazana ploščica za nastavitve. Privzeto ura na zaslonu ne prikazuje nič, niti ure, lahko pa to v nastavitvah spremenimo, a posledica je hitrejše praznjenje vgrajenih akumulatorjev.

Zapestnica nas lahko obvešča o klicih, prispelih kratkih sporočilih, elektronski pošti, obvestilih na Twitterju, Facebooku ali splošnih obvestilih s telefona. Obvestilo je lahko samo vizualno, torej ploščica prikazuje število obvestil ali sporočil, ki jih prelistamo s pritiskom na večjega izmed gumbkov na uri. Ogledamo si lahko koledar, vremensko napoved, stanja delnic in indeksov in nastavljamo alarme. Ta, recimo mu pametni, del zapestnice deluje kot pričakovano in je podaljšek telefona. Na klice ne moremo odgovoriti prek zapestnice, lahko pa jih zavrnemo s pošiljanje sporočila. Na elektronska sporočila pa lahko odgovorimo na dva načina – prek drobcene tipkovnice, ki presenetljivo dobro deluje, saj izvaja sprotno analizo in sproti ugiba, kaj želimo natipkati (to seveda ne deluje v slovenščini) ali pa z narekovanjem, za kar poskrbi Cortana, a spet ne v slovenščini. Za tista obvestila, ki jih zares ne želimo zgrešiti, si nastavimo obveščanje in zapestnica nas bo z rahlim stresanjem opozorila, tako da tega prav gotovo ne bomo spregledali. Uporabno za trenutke, ko je telefon utišan, še posebej, če v tihem načinu delovanja ni nalašč. Tihi alarm je zelo uporaben tudi ob ranih urah bujenja, ko bi z glasnim alarmom prebudili še druge, ki jim ni treba v svet tako zgodaj. Omenimo še, da razvijalci lahko dodajajo svoje ploščice, zaenkrat jih še ni veliko, v ZDA pa z uro že lahko plačujemo v kavarnah Starbucks.

Uporabniški vmesnik Banda je sestavljen iz ploščic, kot so nas to navadili že v Windows.

Uporabniški vmesnik Banda je sestavljen iz ploščic, kot so nas to navadili že v Windows.

Deležni smo opozoril o dogodkih iz našega koledarja.

Deležni smo opozoril o dogodkih iz našega koledarja.

Športna zapestnica ne bi bila športna, če ne bi beležila športnih aktivnosti.

Športna zapestnica ne bi bila športna, če ne bi beležila športnih aktivnosti.

Popisane vadbe in spanja lahko pregledujemo na pametnem telefonu ali v spletu. V primerjavi s sorodnimi izdelki je posebnost Banda ta, da za delovanje ne  potrebuje pametnega telefona iz istega ekosistema – deluje lahko tudi v povezavi s telefoni Apple in tistimi, ki jih poganja Android. V tem primeru izostane Cortana, a če je verjeti govoricam, ne za dolgo.

Cortana je res domiselno integrirana v delovanje zapestnice in je nedvomno njen najboljši del. Kadarkoli lahko pritisnemo za dlje časa na manjšega izmed gumbkov in se začnemo pogovarjati s svojim zapestjem. Narekujemo ukaz, recimo ustvarjanje opomnika ob določeni uri ali ob prihodu na delo ali domov, ali pa poizvedujemo o vremenu in drugih informacijah, ki jih Cortana razume in pozna. Glasovno prepoznavanje deluje odlično, a za to skrbi (Windows) telefon in ne zapestna napravica. Ko uporabljamo Cortano na zapestju, se počutimo res futuristično, in to verjetno nakazuje prihodnost uporabe pametnih naprav v žepu, na zapestju ali pa integriranih v oblačila.

Športni del zapestnice omogoča, da sprožimo posebne načine za tek, kolesarjenje, fitnes vadbo ali pa se prepustimo vodeni vadbi. Seveda lahko spremljamo tudi spanje, kar je za marsikoga pravzaprav najbolj zanimivo. V različnih načinih vadbe zapestnica aktivira različne senzorje, tako bo na primer pri spanju merila naš utrip, porabo energije in globino spanja in na koncu ocenila kakovost počitka. Pri teku se aktivirajo merilci časa, tako krogov kot skupnega teka, pa seveda podatki o utripu in, tega ne zmorejo vse športne zapestnice, popisovanje pretečene poti z vgrajenim GPS. Za vadbe, ki jih zapestnica ne zna meriti, je še upanje – Microsoft je z zadnjo nadgradnjo že pokazal, da lahko samo s popravki programskega dela doda uri zmogljivosti in tako smo dobili popisovanje kolesarske vadbe in ni razloga, da v naslednjih različicah ne bi dodali še plavanja, smučanja in drugih športnih dejavnosti.

Tudi Band menda ve kako trdno spimo.

Tudi Band menda ve kako trdno spimo.

Za polnjenje je priložen kabel USB, ki se ob polnjenju z magnetom pripne na spodnji del ure, rabi pa tudi za sinhronizacijo z računalnikom. Tega verjetno ne boste počeli, saj je bolj praktično in naravno, da bo za sinhronizacijo podatkov skrbel pametni telefon, s katerim se ura poveže prek povezave bluetooth. Ob splošni rabi boste morali zapestnico polniti vsaka dva dni, če pa boste intenzivno trenirali in bo pri vadbi aktiven tudi GPS, boste morali polnjenje izvesti kar prvi večer.

Microsoftov pašček lahko kupite v treh velikostih, S, M in L. Velikosti se zdijo premajhne, saj že povprečno močna moška roka zahteva velikost L. Zanj boste odšteli razmeroma ugodnih 200 dolarjev, več težav pa boste imeli s samim nakupom, saj jih je precej težko najti. Največ sreče boste imeli v  spletu ali če obiščete eno izmed Microsoftovih trgovin v večjih mestih v ZDA.

Z aplikacijo lahko ploščice na zapestnici tudi preuredimo.

Z aplikacijo lahko ploščice na zapestnici tudi preuredimo.

Microsoft se je pričakovane manije nad pametnimi izdelki na rokah potrošnikov lotil zelo pragmatično in povsem drugače kot v preteklosti. Svoj izdelek je dal na svetlo med prvimi in zasnoval ga je nekoliko drugače kot konkurenca. Tako je Microsoft Band nekakšen križanec med pametno uro in športno zapestnico. Poleg tega so ob izidu izdelali le omejeno količino, a je bila praktično takoj razprodana in vse odtlej se ura prodaja dovolj dobro, da zaloge redno poidejo.

Brez pretirano globoke analize lahko rečemo, da gre za precej posrečen eksperiment, pri katerem je poudarek na zadnji besedi – eksperiment. Microsoft s tem izdelkom ne meri samo pulza uporabnikov,  temveč kar trga, in se uči. To se zdi pametno, saj je tako zraven, a brez pretiranega tveganja.

Microsoft Band

Prodaja: Trgovine Microsoft

Cena: 199 USD. V ZDA.

✓    Križanec med pametno uro in športno zapestnico, integracija s Cortano, nadgradljivost.

✗    Neatraktivna oblika, teža, dobavljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji