Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2015

Microsoftov napad

Da je Microsoft pod novim šefom čisto drugačen, kot je bil pod Ballmerjem, je že povsem očitno. Že to, da smo kar naenkrat preplavljeni z Micrsoftovimi izdelki za konkurenčne mobilne platforme, ni kar tako.

Najprej smo bili presenečeni nad pisarniškimi programi za Applove mobilne naprave, nato so se naselili na androidne telefone, zdaj zelo lepo delujejo že na androidnih tablicah. In nenadoma imamo na Androidu tudi program, ki je na okenskih namizjih postal že skoraj sinonim za Microsoft – Outlook. No, ne popolnoma. Microsoftu se s to širitvijo očitno zelo mudi, zato so program, ki kar najbolj spominja na Outlook, kar kupili. Oziroma so kupili kar podjetje Accompli, ki ga je razvilo.

Mobilni Outlook je trenutno v različici Preview (to pomeni, da gre pri njegovi rabi lahko tudi kaj narobe, in pri »preview« pisarni nam je večkrat tudi šlo) in se izkaže kot nadvse intuitiven in hiter poštni paket, ki je obenem zelo lepo povezan s koledarjem. Tako kot smo vajeni pri namiznem Windows. Na podlagi prejete pošte lahko hitro skličemo sestanek in pri tem vidimo zasedenost sodelujočih, če seveda uporabljajo poštni strežnik Exchange. Prejeto pošto s potegom na levo brž prestavimo v arhiv, s potegom na desno pa jo »prestavimo« na kasnejši datum, ko nam jo bo sistem poslal še enkrat (to ima podobno urejeno Googlov alternativi poštar Inbox). Sporočila se prikazujejo v nitih, kar je prijetno, ko se navadimo, ne moremo pa tega izklopiti. Izklopimo pa lahko t.i. »fokusiran« prikaz pošte, ko sistem samostojno določa, katera pošta je pomembna in katera ne, pri čemer nam slednje privzeto ne prikaže. Odlično deluje iskanje pošte po avtorjih, navdušeni smo bili tudi nad hitrim prikazom vseh priponk, ki so prispele kot del pošte.

Zelo pa smo bili razočarani nad tem, da program živi v svojem zaprtem ekosistemu, iz katerega je izločil tudi sam operacijski sistem. Vgrajeni koledar tako nima nobene povezave s sistemskim (Goolovim) koledarjem, prav tako ne s stiki na telefonu. Slednje je še posebej nerodno, saj moramo zato vzdrževati dve bazi telefonskih številk, Googlovo in Outlookovo. Tudi dostopa do datotečnega sistema nekako ni, tako da lahko v pošto pripnemo le fotografije iz foto aplikacij in datoteke z diskov v oblaku (Dropbox, OneDrive …). Pa še to včasih ne deluje, če je fotografija prevelika. Upajmo, da gre za začetniške težave (čeprav je Accomplijev »outlook« na trgu že bil in ni novinec), kot je začetniška verjetno tudi ta, da je ura v koledarju vedno vidna le po ameriško (AM/PM).

Če ste poslovni uporabnik, vas bo zelo verjetno motilo tudi to, da program vso pošto (iz vašega strežnika Exchange!) preusmerja prek lastnih strežnikov v ZDA. Toliko o zasebnosti.  

Microsoft Outlook Preview

Izdeluje: Microsoft

Cena: Zastonj.

✓    Zelo hiter poštni program za Android, ki ponuja tudi povezavo s koledarjem ...

✗    ... ne ponuja pa povezave z vgrajenim, Goolovim koledarjem, prav tako ne z imenikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji