Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2009

Microsoft Live Mesh

Microsoft Live Mesh je Microsoftova rešitev vse bolj perečega problema sodobnega človeka - množice med seboj nepovezanih naprav. Microsoftova vizija je zelo daljnosežna, trenutno pa je Live Mesh v preizkusni fazi.

V trenutni različici Live Mesh ponuja štiri povezane storitve - sinhronizacijo datotek med napravami, sinhronizacijo in hrambo datotek v spletu, skupno rabo datotek več uporabnikov in dostop do namizja naprav na daljavo. Te storitve lahko uporabljamo na napravah, ki jih poganjajo Windows XP, Windows Vista, z omejitvami pa tudi na ročnih napravah z Windows Mobile in računalniki, na katerih teče Mac OS X.

Izhodiščna stran spletnega dela Live Mesh, ki prikazuje povezane naprave

Sinhronizacija med napravami poteka tako, da ustvarimo novo mapo Live Mesh in označimo, s katerimi v naš račun prijavljenimi napravami jo želimo usklajevati. Čez nekaj trenutkov se postopek začne in postopoma se podatki preslikajo v druge računalnike. O spremembah v mapah nas Live Mesh obvešča v "novicah", ki jih lahko vidimo na vseh povezanih napravah ali v spletu. Če med napravami izberemo tudi Live Desktop, bodo datoteke prenesene tudi v splet in tam jih bomo lahko odpirali na spletni strani, ki spominja na namizje računalnika. Tako bodo datoteke dostopne tudi z naprav, ki niso povezane v "mrežo". K ogledu podatkov v mapah, ki jih usklajujemo med napravami, lahko povabimo tudi druge uporabnike - podatke lahko samo berejo ali pa jim dovolimo, da jih spreminjajo. Za marsikoga bo zanimiv tudi dostop do namizja računalnika na daljavo. Deluje namreč brez posegov v usmerjevalnik in požarne zidove in brez dodatnih sprememb v Oknih. Res je, da ne deluje tako hitro kot Remote Desktop, ki je za resno delo bistveno primernejša tehnologija, je pa dostop z Live Mesh povsem dovolj, ko v domačem računalniku pozabimo datoteko, ki jo nujno potrebujemo v službi ali pri prijatelju.

Live Mesh, nameščen na računalniku z Windows Vista

Sinhronizacija podatkov vsekakor ni nova zamisel, celo Microsoft ima v svojem portfelju aplikacijo, ki to opravlja zelo dobro - FolderShare. Med ponudbo drugih izdelovalcev izstopa DropBox (preizkušen na prejšnji strani), ki za razliko od FolderShare omogoča oz. celo zahteva sinhronizacijo tudi v splet. Tudi sama spletna hramba podatkov ni nič novega. Microsoftov adut je Live SkyDrive, na trgu pa je še kopica drugih. Microsoft Live Mesh spominja tudi na Apple MobileMe, ki pa je v primerjavi z brezplačnim Live Mesh silno drag. Katere datoteke sinhronizirati? Zelo zanimive so slike, tako lahko hranimo zbirko v domačem računalniku, samodejno kopijo v službenem računalniku in računalniku partnerja, hkrati pa jih lahko sinhroniziramo tudi v splet, ki tako rabi kot dodatna varnostna kopija. Podobno lahko sinhroniziramo razne dokumente, pa tudi programe in njihove nastavitve.

Microsoft Live Mesh

Kaj: Program za sinhronizacijo datotek in dostop do računalnikov na daljavo.
Izdeluje: Microsoft, www.mesh.com. 
Cena: Brezplačno. 
Za: Solidno delovanje. 
Proti: Delovanje ni vedno popolno.

Live Mesh je vsekakor zanimiva rešitev problema nepovezanih naprav. Microsoft ima z Live Mesh velike načrte, saj se na njegovih predstavitvah na konferencah pojavljajo njihovi najpomembnejši možje. Gre za materializacijo strategije Software + Services oz. programska oprema + storitve, ki naj bi bila prihodnost spleta in programske opreme. Dobro je poskrbljeno za razvijalce, seveda v upanju, da bodo na platformi Live Mesh gradili svoje aplikacije in tako povečevali uporabnost in pomembnost platforme. Za dostop do Live Mesh poskrbi knjižnica Live Framework, do nje lahko aplikacije pridejo prek spletnih storitev, neposredno pa jo lahko uporabljajo programi, ki tečejo na ogrodju .NET Framework in programi Silverlight, pa tudi "klasičnih" okenskih aplikacij in JavaScripta.

Glede na Microsoftove velike načrte si lahko obetamo, da bodo s časom v Live Mesh povezali druge storitve Live, verjetno pa si lahko še več obetamo od zunanjih razvijalcev, ki bodo lahko na platformi nedvomno postavili marsikatero inovativno storitev. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji