Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2021

Melodija brez žic

Brezžične slušalke so zadnja leta vse bolj priljubljene, ponudba se je razširila tudi v Sloveniji. Tokrat smo preizkusili tri modele v izrazito ločenih cenovnih segmentih.

Že v uvodu velja poudariti, da treh preizkušenih modelov med seboj ne moremo primerjati, vseeno pa si lahko ogledamo, kakšne so razlike oziroma kaj dobimo, če smo pripravljeni preskočiti v naslednji cenovni razred. Najodmevnejše so Sonyjeve WH-1000XM 4, nižje na cenovni lestvici pa sta modela podjetja Toatronics SoundSurge 55 in SoundSurge 85.

Sonyjeve WH-1000XM 4

Sony je na področju zvočne opreme med najbolj prepoznavnimi imeni že desetletja, na področju brezžičnih slušalk z integriranim sistemom za aktivno odpravljanje šumov (ANC, angl. Active Noise Cancellation ali Active Noise Control) pa veljajo njihove WH-1000XM 3 za zlati standard. Tudi na našem preizkusu pred letom dni smo jih pohvalili, saj gre pri njih za res odlično razmerje med kakovostjo zvoka, vrhunskim odpravljanjem šumov in ceno. Ta je sicer okoli 300 evrov, kar se morda sliši veliko, a se moramo zavedati, da gre to področje hitro v višave in so to pravzaprav slušalke srednjega razreda.

Novi model WH-1000XM 4 je evolucija prej omenjenih, prinese pa kup drobnih izboljšav. Najprej, slušalke so še malenkost udobnejše – povečali so namreč pene, ki ležijo na naših ušesih, teža pa je vseeno praktično enaka oziroma po specifikacijah celo gram nižja, 254 gramov. Udobje je seveda stvar subjektivne presoje, a za nas so bile dovolj udobne kljub več uram neprekinjene uporabe.

Plastika je mehkejša kot pri predhodnikih, s tem daje občutek boljše kakovosti, hkrati je manj dovzetna za praske. Še vedno je priložen etui, ob tem pa še napajalni kabel USB-C in klasični kabel za priklop na 3,5-milimetrski zvočni vmesnik.

Sony s temi slušalkami ostaja na prestolu aktivnega izničevanja šumov.

Tudi presojanje kakovosti zvoka je subjektivno. Kot je standard za večino slušalk, so tudi tu nekoliko poudarjeni srednji toni in basi, slušalke imajo nekoliko topel zvok, kljub temu pa ne izpustijo podrobnosti višjih tonov. Vse to lahko sicer tudi prilagajamo preko Sonyjeve aplikacije za pametne telefone.

Sony s temi slušalkami ostaja na prestolu aktivnega izničevanja šumov. Ta deluje vrhunsko, tako pri konstantnem šumu (ob sesalniku, kosilnici, v naši strežniški sobi z nešteto ventilatorji in dvema klimatskima napravama) kot pri spreminjajočih se zvokih (televizor v ozadju, glasna mehanska tipkovnica, zvoki z ulice). Dobro delujejo tako pri nizkih tonih kot visokih. Bolje se obnesejo tudi pri ločevanju šumov od našega glasu, ko jih uporabljamo za telefonski pogovor ali video konferenco.

Sony je že prej ponujal kup pametnih funkcij, zdaj pa jih še več – praktično vse pa lahko upravljamo prek njihove aplikacije. Med bolj zanimivimi je prepoznava glasu, s čimer se lahko ustavi glasba, ki jo predvajamo, ugasne odpravljanje šumov in hkrati ojača glas od zunaj, torej če se odzovemo nekomu, ki se začne z nami pogovarjati. Podobno lahko dosežemo tudi tako, da z roko pokrijemo desno slušalko. Vgrajeno je tipalo, ki zazna, kdaj so slušalke na glavi. Tudi tu lahko samodejno ustavimo predvajanje, ko jih snamemo. Hkrati se same ugasnejo, ko jih nekaj časa pustimo odložene.

Med najbolj navdušujočimi novostmi pa je možnost vzporedne povezave z dvema napravama hkrati. Če so slušalke sparjene s prenosnikom in telefonom, na prvem poslušamo glasbo, ko dobimo klic na telefon, pa se samodejno preklopijo nanj. Vzdržljivost baterije je še naprej dobra. Po podatkih Sonyja do 30 ur, kar je primerljivo s predhodnimi, je pa tudi odvisno od rabe (glasnost, izničevanje šumov itd.).

Taotronics SoundSurge 55

Naslednje so Taotronics SoundSurge 55, kjer moramo poudariti, da je model z nižjo številko pravzaprav zmogljivejši, s tem pa tudi dražji. Taotronics je pri nas že dolgo prisoten, sami jih najbolj poznamo ravno po slušalkah in zvočnikih, ponujajo pa tudi drugo domačo tehniko.

Model 55 je med najdražjimi slušalkami v njihovem prodajnem programu. Gre za slušalke z zelo klasičnim oblikovanjem in razmeroma velikima košaricama, ki sta, vsaj naša, ušesa dobro pokrili. Uporabljena je večinoma plastika, tehtajo 286 gramov, a so se nam zdele dovolj lahke tudi za daljšo uporabo. Udobje je bilo tako solidno, na desni strani so tudi tipke za upravljanje (konkretno za glasnost, vklop aktivnega izničevanja šumov in slušalk).

Med SoundSurge 55 in 85 so razlike manjše, kot se zdi glede na ceno.

Tipke bi lahko bile večje, sploh za vklop, a smo se na njih dovolj hitro navadili. Dodan je tudi klasični vmesnik 3,5 mm. Za napajanje je na voljo USB-C, vključen je tudi soliden etui. Košarice lahko obrnemo, da jih lažje pospravimo oziroma so bolje zavarovane. Vsaka se lahko tudi poklopi.

Omenjeno aktivno izničevanje šumov je glede na cenovni razred presenetljivo dobro. Vgrajeni so mikrofoni tako na notranji kot na zunanji strani slušalk. Po trditvah proizvajalca naj bi uporabljali celo Sonyjevo elektroniko, a o tem ni na voljo nobenih podrobnosti. Nas so pozitivno presenetile, dobro se izkažejo predvsem pri nizkih šumih, slabše pri kratkih zvokih in šumih visokih frekvenc. Dobro se izkaže tudi odpravljanje šumov pri uporabi mikrofona, torej za ločevanje glasu uporabnika (pri klicih) od okolice.

Kakovost zvoka je dokaj povprečna, kar je glede na cenovni razred razumljivo. Ponudijo dovolj solidno podajanje srednjih in visokih frekvenc, slabše pa se obnesejo pri basih. V primerjavi z dražjimi slušalkami višjih razredov je tu manj opaznih podrobnosti, zvok deluje bolj stlačen, dobro pa se obnesejo pri poslušanju govora (podkastov). V splošnem pa bodo zato večino uporabnikov zadovoljile.

Pohvalimo lahko dejstvo, da so tudi tu podprti vsi glavni standardi – denimo zvočna kodeka aptX in AAC, bluetooth pa je v različici 5.0, kar poskrbi za majhen zamik in majhno porabo energije. Proizvajalec obljublja 30 ur vzdržljivosti baterije. Tudi napajanje je hitro, 45 minut, če so povsem prazne.

Taotronics SoundSurge 85

Zadnje preizkušene slušalke so bile Taotronics SoundSurge 85. Gre za vstopni model brezžičnih slušalk, ki presenetljivo ponudi tudi aktivno odstranjevanje šumov. Takoj opazimo, da so lažje od dražjega modela 55. Specifikacije povedo, da tehtajo 220 gramov, kar se opazi tudi v praksi. Še vedno naj bi pokrile celotno uho, so pa košarice malenkost manjše, kar pomeni, da bodo za uporabnike z večjimi ušesi manj udobne (predvsem so malenkost ožje). Majhna teža pa je plus, vsaj pri daljšem poslušanju. Kakovost uporabljene plastike je sicer zelo dobra, kar velja tudi za dražji model 55. Tipke na ohišju so slabše kot pri dražjem modelu, so namreč malenkost bliže skupaj in nekoliko nižje. Spet lahko košarice obrnemo, da so slušalke v ravnem položaju, ali pa poklopimo, namesto etuija dobimo mehko vrečko iz trpežnega blaga.

Kakovost izničevanja šumov je slabša oziroma bolj omejena kot pri dražjem modelu 55. Deluje, a manj močno z manjšim razponom izničenih frekvenc in nekoliko večjim zamikom. Podobno velja za izničevanje šumov pri uporabi mikrofona, čeprav je tu razlika manjša. Kakovost zvoka ni nič posebnega, v primerjavi z modelom 55 ponudi še malo manj basov in malenkost manj podrobnosti. Vseeno pa je to občuten korak naprej v primerjavi katerimi od slušalk za uporabo v ušesu tega cenovnega razreda.

Vzdržljivost akumulatorja je dobra, 25 ur pri vključenem izničevanju šumov in 40 brez njega, tudi tu je v uporabi bluetooth 5, kar je vsekakor pohvalno. In spet jih lahko priklopimo tudi prek klasičnega vmesnika 3,5 mm.

***

Kot smo poudarili v uvodu, teh treh slušalk ne moremo primerjati med seboj, so pa vsake v svojem razredu zelo dober nakup. Sonyjeve WH-1000XM 4 ostajajo res vrhunski model, ki navduši tako po odličnem izničevanju šumov kot po ponujenih funkcijah, udobju in kakovosti zvoka. Cena pa je taka, da bo večina nezahtevnih uporabnikov že na startu raje preverila stanje v nižjih razredih.

Med SoundSurge 55 in 85 so razlike manjše, kot se zdi glede na ceno. Dražji model je težji in se nekoliko bolje prilega, vsaj na naši glavi, ponuja tudi malenkost boljšo kakovost zvoka in izničevanje šumov. Za nekoga, ki še nikoli ni preizkusil te tehnologije, pa bo tudi vstopni model SoundSurge 85 povsem soliden nakup.

Sony WH-1000XM 4

Brezžične slušalke za čez ušesa

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 380 EUR

Za: Odlično aktivno odpravljanje šumov, kakovost zvoka, kakovost izdelave, vzdržljivost akumulatorja, podpora dvema napravama hkrati.

Proti: Cena.

  

Taotronics SoundSurge 55

Brezžične slušalke za uporabo v ušesih

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 110 EUR

Za: Cena glede na ponujeno, kakovost izdelave, solidno izničevanje šumov.

Proti: Povprečna kakovost zvoka (predvsem globljih tonov).

  

Taotronics SoundSurge 85

Brezžične slušalke za uporabo v ušesih

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 60 EUR

Za: Solidna cena, majhna teža, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Povprečna kakovost zvoka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji