Objavljeno: 28.1.2008 09:41 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2008

Leto bilo je zanimivo

Leto bilo je zanimivo

Leto je naokrog, minilo je, kot bi mignil. No, pravzaprav bo "naokrog" 14 dni po objavi tega uvodnika, saj smo se potrudili iziti še pred finalom tokratnih decembrskih praznikov. Skratka, čas za rekapitulacijo, povzetek računalniškega dogajanja v letošnjem letu. Kaj nas je pri Monitorju najbolj motiviralo, o čem smo pisali in o čem se je v svetu IT najbolj govorilo.

Začetek leta je bil popolnoma v znamenju Microsoftove Viste in novega Office 2007. Predvsem za prvo trenutno kaže, da se bo izkazala za tržni polom, saj je uporabniki in celo prodajalci strojne opreme ne marajo preveč. Nekateri izmed slednjih so celo spet uvedli prodajo prenosnikov z nameščenim preizkušenim Windows XP in celo sam Microsoft je moral predvideni rok, ko bo nehal izdelovati Windows XP, premakniti v prihodnost. Razlog za to je pravzaprav preprost - Vista računalnike upočasni, za delo zahteva veliko več pomnilnika, grafični učinki (ki daleč zaostajajo za tistimi v MacOS X) pa zahtevajo drago grafično kartico. Res, premore odličen iskalnik, kaj več pa povprečen uporabnik bolj ali manj ne bo opazil. Žal. Stanje z Office 2007 je sicer boljše (ali pa smo že navajeni, da se novi Office zadnje čase ne "prijemljejo" prav hitro), vendar tudi tu ni opaziti pretiranega navdušenja. Predvsem zato, ker povprečni uporabniki čisto lepo shajajo tudi z Office 2003 (ali XP ali 2000 ali celo 97 ...), in to na veliko manj zmogljivih računalnikih. In da, tudi sam sem oba paketa sčasoma odnamestil in ugotovil, da prav ničesar ne pogrešam in da imam kar naenkrat pravzaprav čisto spodobno hiter računalnik ...

Začetek leta je bil tudi v znamenju uvedbe evra, ki se je iztekla presenetljivo dobro, glede na strahove, o katerih smo poslušali konec leta 2006. Pravzaprav podobno, kot se je izkazalo za prehod na leto 2000 ... Le banke so pri prehodu zapostavile e-uporabnike in svoje e-banke za čas nadgradnje enostavno odklopile iz interneta. To je v času 24-urne povezanosti nepojmljivo.

Spomladi smo uporabniki xDSL dočakali nadgradnjo sistema IPTV, ki ga je predstavil SiOL (oz. po novem Telekom, saj je matica svoje hčerinsko podjetje dokončno integrirala pod svoj plašč) in - razočaral. Novi sistem, ki je v rabi še danes, je sicer vsebinsko res zelo poln, saj ponuja dober pregled na programom in premore celo opise programov, vendar je skorajda neznosno počasen, poleg tega zahteva nove vmesniške naprave (set top box), ki jih uporabniki ne dobijo zastonj. Da o tem, da je omrežno snemanje programa zaradi omejitev bolj ali manj neuporabno, ne govorimo. In, da, od že davno obljubljene televizije HD še vedno nič. Kar pa ne drži za konkurenčni T-2, ki ima v programu kar nekaj programov HD (za doplačilo celo Discovery HD), zelo dobro urejeno video knjižnico (bolje od SiOLa), predvsem pa zelo hitro rastoče optično omrežje.

Boj med ponudniki interneta, proti koncu leta pa tudi med mobilnimi ponudniki, je tudi sicer ena izmed prevladujočih usmeritev tega leta. K slednjemu je na koncu pripomogel celo "zloglasni" Applov iPhone, ki so se ga v Tušmobilu zaradi promocije odločili prodajati nekoliko nenavadno, skorajda na črno, vsekakor pa vsaj "na sivo". O tem več v tokratnih novicah.

In ko sem že omenil visoko ločljivost, ta se je letos pokazala kot tehnologija zelo bližnje prihodnosti. Tako smo v tej smeri letos preizkusili televizorje LCD, ki so vsi po vrsti vsaj HD Ready, počasi pa zmerne cene silijo tudi na področje televizorjev FullHD. Ta "zmernost" ima pri projektorjih zaenkrat še neko drugo razsežnost, vendar smo tudi tu opazovali korenito znižanje cen, predvsem pa izredno kakovost gradiva HD, ki smo si ga ogledovali na velikih platnih.

In če naj dodam še nekaj samopromocije - k slednjemu (gradivu HD, namreč) smo nekaj pripomogli tudi v Monitorju, saj smo jeseni začeli svoj Monitor TV (ki je tudi sicer novost letošnjega leta) snemati v ločljivosti HD oz. 1080i. In ugotovili, da je to za današnjo strojno opremo kar velik podvig, celo pri predvajanju končnega posnetka, ki ga zato na DVDju (in po novem v spletu!) ponujamo tudi v običajni ločljivosti PAL. Naj omenim še prispevek o robustnosti prenosnikov v majskem Monitor TV, pri katerem smo se med snemanjem res zelo zabavali. V praksi in pred kamero smo namreč preizkusili, kaj se zgodi, če nam prenosnik pade na tla ali pa ga morda polijemo s kavo. Prepričan sem, da se s tako resnimi stvarmi doma ne boste hecali, in morda je bil prav zaradi tega ta posnetek deležen velike pozornosti. Kot rečeno, ogledate si ga lahko tudi v spletu - www.monitor.si/monitortv.

Za konec naj opozorim še na nekaj rubrik, ki smo jih uvedli v letošnjem letu in na katere smo ponosni. Rubrika Zastonj/ceneje je bolje pokriva področje manjših programskih nadomestkov za orjaške programske pakete, v katere so se izrodili nekoč vrhunski program(čk)i, kot so Nero, ACDSee in podobni. Zaradi svoje orjaškosti in zapletenosti si skorajda zaslužijo, da jih zamenjamo. V rubriki Podrobno se nadrobno lotevamo telekomunikacij, ki so tudi letos ena od rdečih niti naše realnosti IT. Kakšne monopole (oz. njih izrabe) smo imeli v preteklosti, kako se država ni odzvala nanje ter kakšni monopoli nastajajo danes in kako se država nanje še vedno ne odziva. In najnovejša pridobitev, rubrika PC za ..., v kateri svetujemo pri nakupu tistega, zaradi česar se je vse skupaj pravzaprav tudi začelo - računalnikov. Rubrika, ki je namenjena bralcem, ki so računalniško nekoliko manj "hard core", in ki vedno postreže z nekaj zgledi priporočenih sestav za določeno področje rabe. Upam, da vam je in bo v korist.

Naj sklenem - srečno novo leto in vesele praznike, po novem letu pa se beremo naprej!

K boju med mobilnimi ponudniki je na koncu pripomogel celo "zloglasni" Applov iPhone, ki so se ga v Tušmobilu zaradi promocije odločili prodajati nekoliko nenavadno, skorajda na črno, vsekakor pa "na sivo".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji